Cum poate fi obligată Rusia să returneze tezaurul românesc. Ipoteza lui Traian Băsescu

Cum poate fi obligată Rusia să returneze tezaurul românesc. Ipoteza lui Traian Băsescu Tezaur. Sursa foto: Arhiva EVZ

Traian Băsescu este optimist în privința recuperării tezaurului confiscat de Rusia în Marele Război. El arată ce demersuri diplomatice s-ar putea face pentru recuperarea valorilro sechestrate.

Fostul președinte al României susține că Rusia ar putea fi obligată să retuneze tezaurul românesc sechestrat în Marele Război. În opinia sa, acest lucru va fi posibil, la momentul potrivit, printr-un demers diplomatic.

Traian Băsescu despre tezaurul sechestrat

Fostul președinte al României a vorbit despre tezaurul confiscat de Rusia, în timpul Marelui Război, în 1916 - 1917. Traian Băsescu a relatat despre contextul în care Rusia a reușit să pună mâna pe valorile României. Iar aici nu este vorba doare despre bunurile statului român, ci și ale unor persoane particulare. Aceștia au crezut în buna-credință a Rusiei.

„Mie îmi este foarte greu să evaluez tezaurul așa cum el a fost trimis, mai ales că vorbim de epoci diferite. Cert este că tezaurul a fost transferat Moscovei între 1916 și 1917, într-o situație în care România era ocupată în proporție de 80%, iar Guvernul se retrăsese la Iași, sub amenințarea unei cuceriri totale a României de către Germania, Austro-Ungaria, aliații din Primul Război Mondial”, a povestit Traian Băsescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fostul șef al statului a relatat că inițiativa a aparținut Rusiei. Guvernul țarist a cerut României să-și adăpostească bunurile de valoare pe teritoriul său. Aceasta pentru ca tezaurul să nu pice, cumva, în mâinile inamicilor, din Puterile Centrale.

„Prima mișcare s-a făcut de către Guvernul Rusiei care, îngrijorat de faptul că tezaurul României ar fi putut să cadă în mâinile dușmanilor și valoarea lui să fie utilizată pentru procurarea de materiale militare, a avut inițiativa să ceară Guvernului României să-l trimită la Moscova. Guvernul României nu a trimis niciun tezaur până nu a existat un document prin care Guvernul Rusiei garanta României transportul tezaurului, depozitarea și returnarea tezaurului. Era acel angajament asumat de Guvernul Rusiei în 1916, a mai spus fostul președinte.

TRAIAN BASESCU, PMP

Tezaurul a fost transferat pentru siguranță

Traian Băsescu a spus că România nu a mai primit înapoi decât o mică parte din valorile pe care a încercat să le protejeze în Rusia. Însă cea mai mare parte a rămas în posesia Moscovei care nu dorește să le returneze. De aici și inițiativa europarlamentarului Eugen Tomac, ce a pus în dezbaterea Parlamentului European această problemă.

„România a primit parte importantă din tezaurul cultural, picturi, obiecte de artă, tezaurul arhivistic și chiar și câteva obiecte de aur, vreo 30 de kilograme în total, dacă ne amintim cu toții de Cloșca cu puii de aur. În momentul de față, 91,5 tone de aur fin și bijuteriile coroanei, cea mai mare parte a lor, se află la Moscova. Acesta e motivul pentru care, la ideea lui Tomac, s-a promovat această idee de a implica și UE în bătălia România de aproape un secol de a-și recupera tezaurul.

România a primit parte importantă din tezaurul cultural și arhivistic în 1934 și în 1956. Rezoluția trecută prin Parlamentul European se referă în principal la Tezaurul Băncii Naționale, care include, cum spunea, 91,5 tone aur fin și bujuterii ale coroanei. Cât de mult ne va ajuta această rezoluție e la aprecierea fiecăruia. Eu o consider extrem de importantă”, a spus fostul președinte pentru România TV.

Parlamentul European

Parlamentul European. Sursa foto: Arhivă EVZ

Traian Băsescu critică pesimismul unor politicieni

Traian Băsescu s-a declarat optimist în privința recuperării tezaurului României sechestrat de Rusia. El a explicat în ce context Moscova ar putea fi obligată să returneze bunurile pe care le-a luat în urmă mai bine de 100 de ani. Totodată, l-a criticat pe politicianul PNL Rareș Bogdan care a minimalizat importanța rezoluția Parlametnului European. De altfel, a spus Băsescu, Rareș Bogdan nici nu a fost la vot.

„Am văzut o declarație care mi s-a părut puțin exagerată din punct de vedere al pesimismului, declarația lui Rareș Bogdan care, ce-i drept, n-a participat la vot, dar a spus că e neimportant și că e puțin probabil că va ajuta. Eu zic că va ajuta foarte mult. Această rezoluție creează obligație pentru structurile UE să fie alături de România atunci când negocierile vor putea avea loc”, a spus Traian Băsescu.

El s-a arătat convins că negocierile cu Federația Rusă, pe tema tezaurului, vor avea loc la un moment dat. Iar pentru acesta va fi nevoie de un demers diplomatic ferm.

„Acum nu vor putea avea loc din cauza relațiilor cu Federația Rusă. Dacă citiți finalul rezoluției, aceasta stabilește prin votul parlamentarilor sarcini pentru înaltul reprezentant al UE sarcină să internalizeze problema tezaurului României aflat la ruși și să o prezinte în relația bilaterală UE – Rusia. Consiliul UE e chemat să se manifeste în favoarea returnării tezaurului României”, a adăugat Băsescu.

Traian Băsescu

Vladimir Putin. Sursa foto: Reuters

Cum poate fi recuperat tezaurul

Traian Băsescu a explicat cum poate fi recuperat tezaurul României sechestrat la Moscova. Acest lucru s-ar putea întâmpla, la un moment dat, când vor fi reluate relațiile cu Rusia. Uniunea Europeană ar putea condiționa ridicarea sancțiunilor împotriva Moscovei și de returnarea tezaurului românesc.

„Insituțiile europene sunt implicate de acum înainte, alături de România, în procesul de recuperare. Eu, ca om cu experiență în treburile UE și ca om care știe ce poate obține un șef de stat care se zbate pentru țara lui, va veni o zi în care să vă explic ce s-a întâmplat în mandatul meu, dar în mandatele președinților care vor urma de acum înainte există o pârghie formidabilă. Va veni un moment în care se va pune problema ridicării sancțiunilor față de Rusia. Acela e un moment în care România să spună: da, cu o condiție: returnarea tezaurului și apoi se pot ridica sancțiunile”, a spus Traian Băsescu.

Pe de altă parte, politicianul PMP a subliniat că în acest caz este vorba și despre o chestiune demnitate națională. Aceasta dincolo de valoarea în sine a tezaurului sechestrat de Moscova. Rusia a răpit multe lucruri României, de fiecare dată când a avut ocazia.

„Problema e în simbolistica acestuitezaur, care îi face pe români să simtă că sunt și nedreptățiți și umiliți. Un stat își permite să nu le dea tezaurul care li se cuvine. Rusia a ciopârțit din lucrurile dragi României de câte ori a putut. În Primul Război Mondial, iată, tezaurul, în al Doilea Război Mondial, Basarabia, care Slavă Domnului, prin invitarea Republicii Moldova să devină parte din UE, începe să fie estompat acest proces al jefuirii teritoriale a României prin Pactul Molotov. Și al treilea lucru drag pe care ni l-a luat Rusia este libertatea. După al Doilea Război Mondial, ne-a adus un regim comunist-dictatorial care a subjugat țara aproape o jumătate de secol”, a mai spus Băsescu.