Cum poate ajunge România lider european în Gaming si ESports

Cum poate ajunge România lider european în Gaming si ESports

România construiește eficient pentru a fi lider european în eSport, o piață ce va ajunge la peste 3 miliarde de dolari în 2023, spune Adrian Socaciu, președintele al Institutului Sportiv Român.

Potrivit Statista - una dintre cele mai importante platforme online care oferă date despre economia digitală globală, despre sectoarele industriale și piețele de consum, precum și despre opinia publică, mass-media și tendințele macroeconomice - doi din cinci oameni din întreaga lume sunt gameri.

Același portal ne spune că, în anul 2023, industria Gaming-ului si a Esport-ului va ajunge la peste 3 miliarde de dolari.

Dar prezentul este deosebit de important pentru dezvoltarea Esports-ului în România, mai spune Adrian Socaciu, care este și membru al consiliului de conducere al Federatiei Internaționale de Esport, pentru că la Parlament se află un proiect de lege care reglementează acest domeniu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Lege pentru eSports

„Vreau să apreciez faptul că decidenţii români şi-au dat seama de potenţialul domeniului şi de beneficiile lui pentru societatea românească şi s-au aplecat serios să realizeze un proiect de lege, care, dacă va trece în forma actuală, va oferi României posibilitatea să devină lider european în Gaming si ESports”, a declarat Socaciu.

„Țara noastră construieşte eficient pentru a fi lider european în ESports, iar această afirmaţie are o bază solidă în spate. În anul 2023, Iaşiul va găzdui cea de 15-a finală a Campionatului Mondial de Esports, care o să reunească 1.200 de jucători din peste 100 de ţări. Astfel, Iaşiul va fi, în 2023, capitala mmondială a pasionaţilor de gaming şi eSports din Europa, după ce a concurat cu Istanbul, Genova, Las Vegas, Busan şi Vancouver”, adaugă președintele Institutului Sportiv Român.

Mai mult, în Iaşi, din această toamnă, în cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza, va fi lansat şi primul masterat din România de Gaming şi eSports. „Vestea bună e că, după Iaşi şi-au manifestat interesul atât Academia de Studii Economice din Bucuresti, cât şi Universitatea de Vest din Timişoara şi Politehnica Timişoara, pentru a desfăşura programe de licenţa şi master”, mai spune Adrian Socaciu.

Românii celebri în eSports

„Un alt aspect îmbucurător, ce contribuie la această construcţie eficientă în România, o reprezintă faptul că Federaţia Internaţională de eSports e condusă chiar de un român, Vlad Marinescu. Nu în ultimul rând, avem români care performează în acest sport şi aş dori să mă refer la Andrei Pascu sau „Odoamne”, aşa cum e cunoscut campionul nostru în lumea gamerilor”, a adăugat președintele Institutului Sportiv Român.

Iar anul acesta, în perioada 5-24 aprilie, Dacia a organizat evenimentul „Dacia Spring Electric Tournament", primul turneu de eSport în care jucătorii au fost invitaţi să îşi personalizeze maşinile pentru a le face cât mai electrice posibil.

„Cu siguranţă sunt şi multe alte aspecte care îmi scapă în acest moment şi care contribuie la dezvoltarea eSport-ului în România, însă vreau să punctez ziua de 17 iunie 2022, pentru că în Parlament s-a depus prima lege care să reglementeze acest domeniu. Am luat parte în acest proces de realizare a proiectului de lege şi pot spune că toţi cei implicaţi sunt adevăraţi profesionişti. Mulţumesc tuturor pentru implicare şi sper ca această lege să fie votată cât mai repede”, a încheiat Adrian Socaciu.