Cercetătorii au găsit tratamentul! Există modalități de vindecare eficiente. Cum se tratează dependența de gaming

Cercetătorii au găsit tratamentul! Există modalități de vindecare eficiente. Cum se tratează dependența de gaming Sursa: arhiva EVZ

Dependența nesănătoasă de jocuri video sau de internet este acum recunoscută de Clasificarea Internațională a Bolilor din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății. Iar adolescenții sunt cei mai expuși în special la riscuri, și așa cum s-a putut remarca de către experți, pandemia globală de coronavirus a înrăutățit situația.

Cercetătorii sunt preocupați să încerce să găsească modalități de abordare fată de cei care îşi petrec aproape tot timpul pe internet, iar un nou studiu pare să ofere o metodă deosebit de promițătoare de tratament, în urma tulburărilor legate de problemele de sănătate mintală și performanța academică mai slabă.

Folosind o abordare a terapiei cognitiv-comportamentale (CBT) numită PROTECT (Utilizarea profesională a mijloacelor tehnice), a existat o reducere a severității simptomelor atât ale tulburărilor provocate de jocuri, cât și de pe urma orele petrecute pe internet.

„Rezultatele acestui studiu au arătat că intervenția PROTECT a redus efectiv simptomele tulburărilor de joc și ale tulburării nespecificate de utilizare a internetului pe parcursul a 12 luni”, scriu cercetătorii în noua lor lucrare.

Ne puteți urmări și pe Google News

În studiu au fost implicați în total 422 de liceeni din 33 de școli diferite, cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani

Dintre aceștia, 167 au fost înscriși la un curs PROTECT, în timp ce 255 au fost utilizați ca grup de control, fără instruire PROTECT. Ulterior au fost programate sondaje pe parcursul unui an. Cursul PROTECT este susținut de psihologi pregătiți și constă din patru sesiuni de 90 de minute. Ca și în cazul altor tehnici CBT, încearcă să schimbe tiparele negative de gândire pentru a schimba comportamentul - în acest caz, au fost abordați factori de risc precum plictiseala, problemele motivaționale și anxietatea socială.

După un an, cercetătorii au descoperit că severitatea simptomelor tulburărilor legate de jocuri și internet a scăzut cu 39,8% în grupul PROTECT, comparativ cu 27,7% pentru grupul de control. Cu toate acestea, nu a existat nicio diferență semnificativă între cele două grupuri în ratele de incidență a fiecărei afecțiuni după un an.

„Această reacție paradoxală ar putea fi explicată printr-o conștientizare crescută a comportamentului problematic pe internet, care a fost indusă de intervenția PROTECT”, se arată în cercetare.

Dependența de internet, asemănată cu dependența de droguri şi alcool

Ceea ce se întâmplă în creier cu aceste tipuri de dependențe este similar cu ceea ce se întâmplă în creierul persoanelor dependente de substanțe precum drogurile sau alcoolul, cred cercetătorii.

Având în vedere toate acestea, tulburările sunt luate în serios de comunitățile științifice și medicale, mai ales că impactul pandemiei asupra educației și izolării continuă să se facă simțit în întreaga lume.

Mai departe, cercetătorii doresc să vadă studii ulterioare care implică mai mulți tineri și grupuri cu risc mai mare și sugerează că materialele PROTECT ar putea fi livrate de profesori, precum și de consilieri.

Având în vedere că ratele de incidență pentru cele două afecțiuni nu au scăzut pe parcursul celor 12 luni, echipa sugerează că oprirea comportamentelor de dependență cât mai curând posibil este cea mai bună cale de urmat, scrie sciencealert.com.