Cum o știre falsă, aruncată pe net, poate decredibiliza presa
- Simona Ionescu
- 14 iulie 2016, 00:00
Ce spun oamenii de la care a pornit informația că Dorin Cocoș are o „vilă chicioasă” la Snagov
O știre falsă, apărută marți pe rețeaua de socializare Facebook și preluată de mai mulți jurnaliști fără nicio verificare, se constituie într-un subiect de dezbatere în media. În principal, pentru că e vorba de o intoxicare a opiniei publice. Apoi, se conturează o procedură de manipulare a cetățenilor prin știri lansate pe Facebook, care le dă acestora siguranța că e vorba de lucruri reale. Și, nu în ultimul rând, subiectul trebuie abordat fiindcă astfel de „greșeli” (nerecunoscute de cei care le-au multiplicat) duc la erodarea credibilității presei.
În ziarul de ieri, am prezentat cum un reporter EVZ a plecat pe urmele unei știri distribuită pe Facebook de mulți jurnaliști și cetățeni. Subiectul, apărut pe pagina Crinei Dobre, era savuros deoarece era vorba de o vilă imensă, ca un palat florentin, ce se ițea prin stufărișul de pe malul Lacului Snagov și despre care se spunea că aparține lui Dorin Cocoș. Grație acelor ziariști care au repostat textul Crinei Dobre, considerând că orice se scrie pe net e și adevărat, știrea respectivă a devenit virală. Numai că în acte și la fața locului, reporterul EVZ n-a găsit nici urmă de Cocoș! În poarta domeniului a dat nas în nas cu proprietarul, extrem de nervos. Citise pe net despre casa sa și avusese o confruntare violentă cu o echipă de televiziune, care îi intrase în curte.
Lucrurile s-au lămurit cu privire la conținutul știrii. În actele de la Primăria Gruiu, figurează ca proprietar Ion Ginga, cel pe care l-am găsit în fața vilei din Siliștea Snagovului și nu în localitatea Snagov, așa cum indica postarea de pe net. Ginga și soția au cumpărat terenul de la un țăran din sat, pe care l-a întâlnit și reporterul EVZ. Povestea o știu mulți săteni din zona respectivă și niciunul nu a confirmat că acel palat ar aparține lui Dorin Cocoș. Ion Ginga ne-a declarat că e construit de ei, că fratele lui e arhitect și că soția, artist plastic, a lucrat fiecare statuie de pe edificiu. Ideea lor este să creeze un spațiu în care se vor desfășura evenimente.
Povestea din spatele știrii am aflat-o abia marți seara și în cursul zilei de ieri. O știre falsă a devenit adevărată prin puterea presei și prin faptul că rămâne în memoria Google. Mult timp de acum încolo se va vorbi de vila lui Cocoș din Snagov.
Cine își dispută paternitatea știrii despre Cocoș
Am aflat marți seara de la cine și cum a plecat dezinformarea. O anume Crina Dobre a postat pe pagina ei de Facebook poza cu vila lui Ginga spunând că e a lui Dorin Cocoș. Informația era clară și părea asumată. Doar că ieri, după ce s-a aflat că vila e a lui Ginga și omul amenința cu instanța de judecată, Crina Dobre ni l-a deconspirat pe cel de la care preluase zvonul. Un jurnalist de la Europa FM, Sorin Dragomir. Am să redau textul Crinei Dobre, care-și anunță totuși cititorii că i-a dezinformat, apoi ceea ce mi-a spus Sorin Dragomir.
Corina Dobre: „Nu-mi place Udrea, nu-mi place Cocoș, nu-mi plac oamenii prea controversați din motive de presupuse ilegalități, în general. Am fost manipulată, însă, de un anume jurnalist Sorin Dragomir. Eu și mulți alții, chiar și oameni de presă. Am preluat de la el ieri o informație falsă care a avut 210 distribuiri și sute de comentarii și like-uri pe pagina mea. Cum ar veni, am mințit oamenii fără intenție.
Sorin Dragomir, e vina ta! Tu ai dat un fals în spațiul public ieri, după care astăzi ai dispărut de pe Facebook fără urmă. Din viață nu poți să dispari, o să te caut să-mi dai explicații. Vreau să știu de ce ai făcut ce ai făcut. Nu-mi place să fiu prostită!”.
Sorin Dragomir nu e dispărut. E plecat în concediu în afara țării. Din dia logul cu el am să redau esențialul: „Tocmai pentru că informația era neverificată, iar eu sunt plecat până în august, nu le-am cerut colegilor de la radio să facă subiectul. Dacă aș fi avut certitudinea asupra proprietarului, nu aș fi ratat ocazia să facem subiectul pe radio și să ridicăm inclusiv problema autorizației de construcție. Nu o cunosc pe această doamnă (Crina D.). Eu am pus poza pe Facebook cu un text care era un soi de mișto. Ea a descărcat poza și și-a asumat-o. Dacă ar fi dat share, ceea ce includea și explicația mea cu «ceva fin, pe barosaneală», nu ar fi avut aceste nemulțumiri acum”.
Ceilalți jurnaliști care au preluat știrea de la Crina D. s-au mulțumit să șteargă postarea, fără niciun fel de explicații pentru publicul lor care apreciase că se află în fața unei mari dezvăluiri.