Cum ne sabotăm singuri. Cinci cauze ale pierderilor de memorie

Cum ne sabotăm singuri. Cinci cauze ale pierderilor de memorie

Un studiu arăta recent că oamenii resimt aceeași teamă legată de pierderea memoriei, ca și în cazul pierderii abilităților motorii, iar majoritatea dintre noi asociem aceste mici scăpări cu înaintarea în vârstă. Deși vârsta este, într-adevăr, un factor important, ea nu este singura de care depinde memoria noastră.

Orele de somn, alimentația sau medicamentele pe care le luăm reprezintă factori importanți care ajută la păstrarea intactă a memoriei. ”Factorii ce țin de stilul de viață pot fi extrem de importanți în prevenirea declinului cognitiv la persoanele în vârstă”, spune medicul Cathy Alessi, președinte al Societății Americane Geriatrice. Ea arată care sunt cei cinci factori pe care trebuie să-i avem în vedere dacă nu vrem să ne pierdem o parte dintre amintiri. 1. Medicamentele Chiar dacă e vorba despre medicamente pentru care nu e nevoie de prescripție medicală, ca antihistaminicele sau analgezicele, substanțele din aceste pilule pot afecta unele mecanisme din creier. Cele mai periculoase sunt antidepresivele, somniferele, pastilele anti-anxietate și antipsihotice, spune Dr. Alessi. Pe de altă parte, mai spune medicul, medicamentele anticolesterol are putea avea un efect protector asupra creierului.  2. Stresul Deși nu este o noutate, medicul american atrage atenția că stresul poate să ne afecteze memoria și capacitatea de concentrare. Stresul provoacă elierarea hormonului numit cortizol care cauzează depunerea de grăsime abdominală, iar aceste depuneri cauzează deteriorarea cognitivă. Studiile arată că persoanele de vârstă mijlocie care au un indice de grăsime ridicat prezintă un risc de trei ori mai mare de pierdere a memoriei sau de apariției a demenței.  Exercițiile fizice regulate, yoga sau meditația ne pot ajuta în ținerea sub control a stresului. 3. Alimentația Nutriționistul Samantha Heller, autorul cărții "Get Smart: Samantha Heller’s Nutrition Prescription for Boosting Brain Power and Optimizing Total Body Health," spune că alimentele care conțin grăsimi nesaturate sunt benfice pentru creier. Aceste grăsimi se găsesc în pește - în mod special ton, somon, sardine și macrou - în avocado, nuci, semințe de floarea soarelui, in sau dovleac.  4. Somnul În timpul somnului, creierul nostru consolidează conexiunile neuronale care ne formează amintirile, iar fără un somn adecvat mintea ne poate juca feste. Mai mult decât atât, oboseala nu ne face numai să uităm informații, ci face mai greu și procesul de preluare a lor. Medicii recomandă să mergem la culcare la aproximativ aceeași oră în fiecare seară și să ne trezim la aceeași oră în fiecare dimineață. Totodată, medicii spun să evităm băuturile care conțin cafeină sau alte tipuri de stimulante și să menținem o temperatură potrivită în camera în care dormim.  5. Sedentarismul  Exercițiile zilnice sunt extrem de benefice atât pentru corp, cât și pentru minte. Este recomandat să facem de cinci ori pe săpămână cel puțin 30 de minute de exercitii fizice sub orice formă, fie că e vorba de plimbat, alergat, înot sau un sport de echipă.

TOP 3 RECOMANDĂRI EVZ.RO:
  • Clanul Cârpaci, de neoprit. Cum vor cei mai bogați romi să cotropească Timișoara
  • Cum se pregăteşte PDL să-l lase din braţe pe Predoiu
  • Cardiac în România. Mafia stenturilor se îmbogățește pe spatele bolnavilor disperați
TOP 3 ARTICOLE POPULARE:
  • LUX de PROST GUST. Imagini din PALATELE guvernanţilor din Ucraina | GALERIE FOTO / VIDEO
  • Cea mai scumpă autostradă din lume: Autostrada de la Soci. Ar fi putut fi asfaltată cu icre negre? | GALERIE FOTO / VIDEO
  • Cele mai SEXY FEMEI din lume. TOP 2014 | GALERIE FOTO   

Ne puteți urmări și pe Google News