Cum ne recunoaste Europa diplomele

Cum ne recunoaste Europa diplomele

Doar medicii si arhitectii pot munci pe baza unui certificat.

Romanii pot munci in orice tara din Uniunea Europeana si din Spatiul Economic European numai daca diplomele lor sunt recunoscute. Sistemul General al UE face sau nu recunoasterea, fiecare stat putand decide daca o calificare nereglementata este valida pe teritoriul sau.

O categorie aparte o reprezinta medicii si arhitectii, care pot candida pentru un job in UE fara prea mari batai de cap: diplomele lor sunt recunoscute pe baza unor certificate de conformitate.

Astfel, pentru cei care au terminat facultatea in Romania, dar vor sa plece la munca in afara sunt recunoscute in UE, automat, urmatoarele profesii: medici, medici-dentisti, farmacisti, veterinari, asistenti-medicali, moase, arhitecti.

Absolventii din aceste domenii care vor sa profeseze in alt stat membru al UE trebuie sa se adreseze, in functie de profesie, fie Ministerului Sanatatii - Serviciului de Recunoastere a Calificarilor Profesionale, fie Colegiului Arhitectilor, fie Colegiului Medicilor Veterinari.

Ministerul Sanatatii Publice (MSP) elibereaza, din 15 ianuarie, acte de studii medicale pentru medicii, asistentele sau farmacistii. Numai in prima zi s-au depus deja 60 de cereri, multe dintre ele de la cadre medicale care muncesc deja in spatiul comunitar.

"Cei plecati spera ca, dupa aderarea Romaniei la UE, datorita acestor certificate, li se va schimba statutul acolo unde muncesc", afirma secretarul de stat responsabil cu Integrarea din MSP, Vlad Iliescu. 

Stagii si teste suplimentare

Pentru celelalte profesii, cand recunoasterea totala nu este posibila, se impun masuri compensatorii, cum ar fi efectuarea unui stagiu sau sustinerea unui test de aptitudini.

"In plus, absolventii facultatilor romanesti care vor sa profeseze in noul spatiu european trebuie sa stie ca nu le este necesara doar bucata de carton primita la terminarea studiilor. Lor li se cer si o multitudine de competente - deprinse pe perioada studiilor sau in timpul liber", atrage atentia Dan Constantinescu, director in Ministerul Educatiei si Cercetarii.

 MEDIC IN UE

Ministerul Sanatatii elibereaza actele Nu toate specializarile medicale din Romania sunt "echivalate" in tarile UE, insa in jur de 80a dintre ele beneficiaza de recunoastere in spatiul comunitar.

"Nu exista o procedura unitara de formare in toate tarile UE in specializari precum oncologie, diabet, neurologie infantila. Asa ca medicii care au aceste specializari in Romania trebuie sa mai dea niste diferente daca merg sa munceasca in statele membre", completeaza secretarul de stat in MSP, Vlad Iliescu.

Certificatele eliberate de MSP atesta formarea in profesiile de medic, asistent medical generalist sau moasa. Conditiile exacte in care se elibereaza aceste acte sunt afisate pe site-ul Ministerului Sanatatii (www.ms.ro).

Cererile pentru eliberarea certificatelor se pot depune la Registratura MSP, de luni pana vineri, sau se pot trimite prin posta, pe adresa: Ministerul Sanatatii Publice, str. Cristian Popisteanu, nr. 1-3, sector 1, cod 010024, Bucuresti. (Geta Roman)

SITUATIE

In Germania, fiecare land decide Romanii care vor sa munceasca in Germania trebuie sa stie ca, in aceasta tara, institutiile de formare de la nivelul fiecarui land au competente pentru recunoasterea diplomelor si a calificarilor.

Cetatenii straini au la dispozitie un sistem informatizat cu privire la recunoasterea diplomelor de formare straine - ANABIN. De exemplu, recunoasterea calitatii de profesor se realizeaza fie prin Ministerul Cultelor, la nivel de land, fie printr-o autoritate subordonata.

In Spania, pentru echivalarea diplomelor universitare obtinute in Romania sunt necesare mai multe documente, printre care o cerere-tip, care se obtine de la Biroul Atasat Invatamant sau de pe internet, la adresa http://www.mec.es/mecd/titulos/files/Anexo9-2.doc.

Mai multe detalii se pot afla de la Birou Atasat invatamant - Ambasada Spaniei, Intrarea Bitolia, nr. 25, sector 1, Bucuresti, sau la telefon 021.2301772.

Cum iti continui studiile in UE

Examene de diferenta si teste de limba

Tinerii care vor sa plece la studii intr-un stat membru al UE trebuie sa-si echivaleze diplomele ca si pana acum la centrele nationale de recunoastere a diplomelor academice din statul unde pleaca sa invete, dupa cum precizeaza Sanda Badulescu, directorul Centrului National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor (CNRED).

Recunoasterea se va face cu ajutorul suplimentului la diploma, pe care Romania l-a introdus din anul 2005, al Sistemului European de Credite Transferabile (ECTS) care functioneaza deja, cu cele 60 de credite corespunzatoare unui an de studiu si sistemului de invatamant (trei ani de studiu pentru obtinerea licentei, doi pentru obtinerea masterului).

Supliment la diploma Desi aproape toate universitatile romanesti au adoptat sistemul de credite transferabile, programele de studiu din statele UE nu sunt similare. Astfel, universitatile le pot solicita tinerilor sa sustina cateva examene de diferente. Acestea vizeaza limba oficiala sau istoria nationala. Acelasi lucru se intampla si cu studentii din alte state care vor sa-si completeze facultatea in Romania.

Cei care au absolvit facultatea in Romania primesc, pe langa diploma de licenta, un supliment la diploma, redactat in limba engleza, care este recunoscut la nivelul Uniunii. Tinerii care au nevoie pot solicita acest act si in franceza sau germana, dupa cum a precizat Sanda Badulescu.

"Suplimentul contine creditele transferabile care fac mai clara foaia matricola. Astfel, angajatorul afla ce materii a studiat solicitantul postului si isi poate da seama exact de cunostintele acestuia", explica directorul CNRED.

Conditii pentru generatiile mai vechi Si romanii care au terminat scoala in urma cu mai multi ani, dar vor sa faca un masterat sau un doctorat in UE pot solicita de la universitatea pe care au absolvit-o suplimentul la diploma, dar si o alta diploma de absolvire, unde notele sa fie echivalate cu credite transferabile.

Toate universitatile, inclusiv cele particulare acreditate, sunt obligate sa ofere absolventilor aceste acte. Centrele de informare si institutiile responsabile cu recunoasterea diplomelor se gasesc pe site-ul: www.enic-naric.net

CERINTE

Apostila de la Haga pentru elevi Elevii din invatamantul preuniversitar isi pot viza diplomele pentru a-si continua scoala in orice stat UE, la inspectoratele scolare din orasul in care locuiesc.

De asemenea, pe actele de studii ei au nevoie de apostila de la Haga, pe care o pot obtine de la prefecturi. Tot ce trebuie sa faca mai departe este sa solicite inscrierea la scoala pe care doresc sa o urmeze.

Acolo este posibil sa li se solicite plata unei taxe, dar si sa sustina niste examene de limba sau de diferente, cum ar fi un test din care sa reiasa cunostintele pe care le au respectivii copii despre tara in care vor sa invete.

De exemplu, elevii romani care doresc sa studieze in Spania se pot inscrie in acelasi an scolar in care s-ar inscrie daca ar fi in Romania, cu aceleasi drepturi ca orice elev spaniol.

Solutia ta pentru invatamantul romanesc.

Ne puteți urmări și pe Google News