Cum ne hidratăm fără să bem apă

Cum ne hidratăm fără să bem apă

Morcovii sau salata conţin peste 90% lichid şi ne potolesc la fel de bine setea, arată studii recente.

Nutriţioniştii spun, mai nou, că nu trebuie să beţi zilnic minimum opt pahare de apă ca să vă hidrataţi. În loc, puteţi consuma o salată, citrice, un suc de fructe, cafea sau bere, produse care conţin peste 90% apă. Studiile recente arată că organismul uman are nevoie, în medie, de trei litri de lichid pe zi, care nu trebuie să provină neapărat din apă plată. Mai mult, specialiştii contrazic vechile teorii potrivit cărora apa plată vă ajută să slăbiţi. Laptele, un înlocuitor bogat în calciu Cantitatea necesară de lichid diferă în funcţie de sex. Femeile au nevoie zilnic de aproape trei litri de lichide (11 căni), în timp ce bărbaţii pot consuma aproape patru litri (15 căni). Pentru a vă satisface necesarul de lichide zilnic, puteţi alege fie apa plată, fie diferite alimente cu un conţinut majoritar de lichid, apreciază specialiştii citaţi de „WebMD“.

Laptele, citricele, morcovii sau broccoli, care conţin aproape 90% apă, au avantajul că vă hidratează în timp ce vă oferă nutrienţi esenţiali organismului. Apa ca atare este, însă, recomandată când faceţi o activitate fizică solicitantă, când este foarte cald afară sau umiditate foarte mare în aer. Şi persoanele răcite, care au temperatură şi transpiră abundent, au nevoie de o cantitate mai mare de apă decât de obicei.

Lichidul din legume vă ajută să slăbiţi Un studiu realizat recent de oamenii de ştiinţă de la Penn State University, SUA, a arătat că apa băută în timpul mesei nu ajută la pierderea în greutate. „Singurul mod în care apa vă ajută să slăbiţi este dacă o consumaţi în locul mâncării sau a băuturilor bogate în calorii“, spune Barbara Rolls, expert în senzaţia de saţietate, de la Penn State University. În schimb, de mai mare efect pot fi legumele şi fructele cu un conţinut ridicat de apă. Acestea oferă foarte repede senzaţia de „stomac plin“ şi nu veţi mai simţi nevoia să mâncaţi în exces, sugerează Barbara Rolls. Nu există cantitate maximă Specialiştii nu recomandă o cantitate maximă de apă. „Intoxicaţia cu apă este foarte rară“, sugerează Davin Perlow, medic urolog, din Atlanta, SUA, citat de „WebMD“. Un studiu recent realizat pe participanţii la maratonul din Boston, SUA, arată că unul din trei maratonişti are simptome apropiate intoxicaţiei cu apă - tocmai pentru că ascultă sfaturile potrivit că- rora alergătorii trebuie să bea atâta apă cât pot tolera.

„Încredeţi-vă în propriul instinct pentru a vă asigura că beţi suficient lichid şi, la fel de important, mergeţi la toaletă frecvent, cam de 7-12 ori pe zi, pentru a nu vă suprasolicita vezica“, mai spune doctorul.

Ne puteți urmări și pe Google News