Câte legume și fructe trebuie să mâncăm pe zi. Planul alimentar DASH

Câte legume și fructe trebuie să mâncăm pe zi. Planul alimentar DASH fructe și legume. Sursă foto Facebook/Koala Supermarket

Conform unei noi cercetări, consumul mai multor fructe și legume (mere, broccoli, castraveți, banane sau fasole verde) poate ajuta cu adevărat la menținerea medicului la distanță. Este valabil în special pentru persoanele cu tensiune arterială crescută. Acestea prezintă un risc crescut de boli de inimă și de rinichi.

„Pacienții cu hipertensiune arterială, cele două mari probleme pe care le au sunt bolile de inimă și bolile de rinichi", a declarat cercetătorul principal al studiului, Dr. Donald Wesson. Acesta este profesor în cadrul departamentului de medicină internă de la Dell Medical School. „Studiul a testat dacă reducerea cantității de acid din dieta noastră reduce sau nu complicațiile hipertensiunii arteriale legate de bolile de rinichi și de inimă", a spus el.

O dietă bogată în fructe și legume

Produsele animale - în special carnea - tind să producă acid. În timp ce fructele și legumele sunt producătoare de baze atunci când sunt consumate, a spus Wesson. Pentru a explora modul în care plantele ar putea ajuta, cercetătorii au efectuat un studiu de control. Acesta s-a bazat pe 153 de persoane cu hipertensiune arterială și un risc ridicat de agravare a bolii renale cronice.

Participanții au fost împărțiți în trei grupuri: unul care a adăugat 2 până la 4 căni de fructe și legume la dieta lor, unul care a adăugat două doze zilnice (de patru sau cinci tablete de 650 miligrame) de bicarbonat de sodiu și unul care a continuat cu îngrijirea medicală standard. Potrivit studiului, bicarbonatul de sodiu reduce acidul.

Ne puteți urmări și pe Google News

După cinci ani de studiu, cercetătorii au constatat că atât dieta bogată în plante, cât și bicarbonatul de sodiu, au promovat sănătatea rinichilor. Dar numai fructele și legumele au îmbunătățit și sănătatea inimii, a spus Wesson. „Concluzia noastră a fost că dietele bogate în fructe și legume ar trebui să fie o parte fundamentală a managementului nostru al pacienților", a spus el.

Evită alimentele acide

De ce ar trebui să evitați acidul? Studiile de laborator ale lui Wesson se concentrează asupra modului în care rinichii elimină acidul din sânge prin urină. Cu ani în urmă, echipa sa de laborator a demonstrat că o dietă care produce acid este dăunătoare pentru rinichii animalelor. Iar o dietă care produce baze este sănătoasă pentru rinichi, a spus el. Investigațiile ulterioare au găsit rezultate similare la oameni.

Problema este că majoritatea americanilor mănâncă mult mai multă carne și produse animale - care produc acid - decât fructe și legume. „Adevărata întrebare în viitor nu este dacă fructele și legumele funcționează la pacienții care au hipertensiune arterială. Întrebarea este cum putem face în așa fel încât majoritatea pacienților care suferă de hipertensiune arterială să poată urma și să mențină astfel de diete" a spus expertul.

Bucurați-vă de fructe și legume

Chiar dacă nu aveți hipertensiune arterială, cu cât puteți mânca mai multe fructe și legume, cu atât mai bine, a spus Wesson.  Asociația Americană a Inimii recomandă între patru și cinci porții de fructe și legume pe zi. O porție are cu cinci până la opt buchețele de broccoli, o banană, frunze verzi crude sau patru căpșuni mari. Deosebit de utilă pentru sănătatea inimii este dieta DASH. Aceasta vine de la Dietary Approaches to Stop Hypertension (Abordări dietetice pentru stoparea hipertensiunii).

Planul alimentar DASH include patru până la șase porții de legume și alte patru până la șase porții de fructe. La care se adaugă trei porții de produse din cereale integrale, două până la patru porții de produse lactate fără grăsimi sau cu conținut scăzut de grăsimi și câteva porții de carne slabă și nuci, semințe și leguminoase în fiecare zi.

În timp ce schimbările nutriționale pot fi foarte utile pentru rezultatele de sănătate, acestea sunt rareori prioritizate, a spus Wesson. „În societatea noastră există o disponibilitate sau o atractivitate limitată a fructelor și legumelor. A fost foarte greu pentru pacienți să urmeze astfel de diete", a spus el. Pentru a rezolva problema atractivității limitate, cardiologul Dr. Andrew Freeman recomandă să experimentați cu modul în care mâncați.

Experimentați rețete și preparate noi

Atunci când fructele sunt în sezon, ele pot fi incredibil de dulci și delicioase. Iar adăugarea de condimente și sosuri poate fi o modalitate distractivă de a adăuga legumelor aroma care vă place, a declarat Freeman. Acesta este director de prevenire cardiovasculară și wellness la National Jewish Health din Denver.

„Există o (mișcare) în creștere în lumea culinară, cu bucătari care pun mai mult accent pe a face legumele delicioase", a declarat Dr. Christopher Gardner. Acesta este profesor de cercetare în medicină la Centrul de Cercetare a Prevenirii Stanford din California.

„Mai degrabă decât doar legume crude sau aburite, există multe modalități simple de a le pregăti. Acestea le pot face mai mult și mai plăcut de consumat", a spus el.

Gestionarea bolilor cronice cu ajutorul nutriției

Cu toate acestea, uneori comunitățile au acces limitat la produse proaspete, a adăugat Wesson. Intervenția medicamentoasă este încă o parte importantă a gestionării tensiunii arteriale, a bolilor renale și a bolilor de inimă, a spus Wesson. Acest studiu arată că sistemele de sănătate ar trebui să dubleze eforturile pentru a face nutriția parte din gestionarea acestor afecțiuni.

„O dietă bazată în mare parte, dar nu neapărat exclusiv, pe plante este asociată în mod demonstrabil cu o stare generală bună de sănătate, cu o prevalență redusă a bolilor cronice - inclusiv a bolilor renale - și cu mortalitatea prematură", a declarat expertul, conform CNN .