Cum l-a criticat regele Charles al III-lea pe Ceaușescu pentru distrugerea satelor românești

Cum l-a criticat regele Charles al III-lea pe Ceaușescu pentru distrugerea satelor românești Sursa: Rador.ro

Într-un interviu acordat în 1989, actualul rege al Marii Britanii a criticat dur regimul lui Nicolae Ceaușescu care a distrus mii de sate românești. Regele Charles al III-lea a fost revoltat de înlocuirea caselor tradiționale cu blocuri de beton.

Casa Regală a României a avut întotdeauna relații strânse cu Familia Regală Britanică. Regele Mihai I este stră-strănepotul reginei Victoria a Marii Britanii atât pe filieră maternă, cât și paternă. A fost vărul preferat al reginei Elisabeta a II-a. Mihai I a participat la nunta a trei generații de membri ai Familiei Regale Britanice, printre care și cea a Prințului Charles cu Diana.

În cartea biografică „Patrie și Destin. Principesa Moștenitoare a României”, scrisă de Diana Mandache, sunt prezentate mai multe momente care arată legătura strânsă între Familia Regală Britanică și Casa Regală a României.

Prieteni în copilărie

Principesa Margareta își aduce aminte că, în copilărie, s-a jucat de mai multe ori cu actualul rege al Marii Britanii, dar și cu principesa Anne.

Ne puteți urmări și pe Google News

„De de a lungul anilor, Casa Regală Britanică a adresat mai multe invitații familiei Regelui Mihai. De la Sandringham sau Balmoral, principesa Margareta are întipărite în memorie jocuri sau întâmplări din copilărie cu principele Charles, actualul Rege Charles al III-lea, și principesa Anne, apropiați ca vârstă de ea. Despre Anne, principesa Margareta își aduce aminte că avea o trăsurică trasă de un ponei, care îi plăcea foarte mult și de care ar fi vrut să aibă și ea“, consemnează Diana Mandache în cartea biografică a Principesei Margereta.

Principesa Margareta a fost în vizită și la castelul Balmoral în 1952. Avea atunci trei ani și jumătate. A cunoscut-o pe Regina Elisabeta a II-a, dar a fost atât de emoționată încât a uitat să facă o reverență.

Critici dure

Principesa Margareta a păstrat o legătură strânsă cu Principele Charles, căruia i-a relatat în repetate rânduri ce se întâmpla în România. În 29 aprilie 1989, în Jurnalul de Geneva, prințul Charles a luat poziție față de situația din România într-un interviu acordat jurnalistului Pierre Hazan. Articolul a avut titlul: „Prințul Charles revoltat de stilul lui Ceaușescu”.

„Respectând regulile coroanei britanice, Principele nu și-a exprimat niciodată opiniile politice. Dar a fost revoltat de regimul Ceaușescu și s-a folosit de pasiunea sa pentru arhitectură pentru a pătrunde în domeniul interzis“, relatează Diana Mandache în cartea biografică a Principesei Margareta.

El a condamnat planul de distrugere a 8.000 de sate românești de către regimul Ceaușescu. „Obiectivul președintelui român era de reconstruire a identității națiunii, de creare a unui om nou care în cele din urmă avea să devină sclavul visurilor sale. Pentru a reuși, președintele Ceaușescu vrea să distrugă satele din țara sa și să pună în locul lor blocuri cu apartamente care nu sunt decât o repetiție a arhitecturii dezastruoase a anilor '60 cufundându-le într-o atmosferă orweliana”, afirma Prințul Charles în Jurnalul de Geneva, potrivit adevarul.ro.