ȚEPE. Cum îţi poţi fura singur căciula cumpărând alimente bio

ȚEPE. Cum îţi poţi fura singur căciula cumpărând alimente bio

Mâncarea ecologică nu conţine pesticide sau hormoni, dar nici nu este mai hrănitoare decât cea obişnuită. Spre exemplu, zahărul alb bio este la fel de dăunător ca cel comun.

Alimentele bio nu sunt atât de strălucite precum se crede. Deşi nu conţin pesticide sau hormoni de creştere, au acelaşi număr de calorii şi E-uri (sunt permişi 48 de aditivi) ca cele obişnuite. Ştiind că sunt "eco", deci sigure, vei fi tentat chiar să consumi o cantitate mai mare. Un dezavanataj: preţuri piperate. Produse bio, dar la fel de rele Mâncarea "bio" (ecologică sau organică) este obţinută fără fertilizatori chimici, pesticide, medicamente, hormoni de creştere sau organisme modificate genetic. Întregul lanţ de producţie este urmărit, de la calitatea solului, a apei, până la cea a aerului. Pe eticheta unui produs ecologic trebuie să se regăsească două sigle: AE-Agricultură Ecologică (Ministerul Agriculturii) şi cea a organismului de certificare. "Lactatele bio provin din animale care nu au fost hrănite cu furaje cu pesticide, pastele bio provin din cereale care nu sunt stimulate şi nu sunt modificate genetic, la fel şi fructele şi legumele. Ouăle organice provin de la găini crescute în condiţii naturale. Asta înseamnă că produsele sunt sigure pentru organism şi pentru planetă, nu şi mai sănătoase decât cele obişnuite", exemplifică nutriţionistul Corina Zugravu. Există şi produse ecologice la fel de rele ca cele rafinate: zahăr alb, paste şi cereale rafinate. "Zahărul alb ecologic este produs din sfeclă de zahăr netratată, care trece apoi prin rafinare, din care rezultă tot zaharoză, care nu mai conţine enzime şi alte substanţe nutritive esen­ţiale ale sfeclei", explică şi prof.dr. Gheorghe Mencinicopschi, spe­cialist în alimentaţie. Şi alimentele organice au E-uri periculoase Şi în compoziţia produselor ecologice sunt admise 48 de E-uri, printre care şi E220 (di­oxid de sulf). "Acesta este un conservant care interferează cu absorbţia unor vitamine din grupul D şi împiedică eliberarea energiei din carbohidraţi. Poate fi găsit în biscuiţi, vin şi muştar", adaugă prof. Mencinicopschi. Indiferent de cantitatea ingerată, acest aditiv poate provoca afecţiuni intestinale, astm sau reacţii alergice şi este contraindicat celor care suferă de afec­ţiuni cardiovasculare sau renale. Deşi nu sunt mai hrănitoare decât cele obişnuite, lactatele, fructele şi legumele bio sunt, totuşi, mai sigure pentru copii. "Zahărul alb bio provine din sfeclă netratată, dar e secat de nutrienţi la rafinare.“ Gheorghe Mencinicopschi. specialist în alimentaţie

SFATURI Cum să alegi cele mai sănătoase produse ecologice Ca să nu plăteşti mai mult pentru un produs cu o valoare nutritivă scăzută, trebuie să te asiguri că acesta conţine nutrienţi vitali, pe care organismul nostru nu îi produce: cei 8 aminoacizi esenţiali (izoleucina, lizina, metionina, fenilalanina, treonina, triptofanul şi valina), cei doi acizi graşi esenţiali (omega 3 şi omega 6), vitamine liposolubile (A, D, E, K , C, B1, B2, B3, B6, B12, PP, H), calciu, magneziu şi antioxidanţi, informaţii care se regăsesc pe eticheta produselor, care nu este însă aplicată în mod obligatoriu produselor bio. Nu alegeţi alimente înalt procesate, pasteurizate sau sterilizate, procese care distrug mare parte din nutrienţii esenţiali. 48 de E-uri sunt permise în compoziţia produselor bio, printre care şi E220 (dioxid de sulf), care poate provoca afecţiuni intestinale şi reacţii alergice. Se găseşte în vinuri, biscuiţi şi muştar CITIȚI ȘI:

  • Soluţii la otrăvurile din alimente: abonamente la ţărani sau bio din magazin
  • Cum sunt păcăliți românii cu falsul salam tradițional. VEZI lista alimentelor falsificate!
  • În ce alimente se găsesc cele mai periculoase E-uri?

Ne puteți urmări și pe Google News