Există o persoană specială pe care pur și simplu nu ți-o poți scoate din cap? Te trezești visând cu ochii deschiși la ea când ar trebui să lucrezi sau să înveți? Ei bine, s-ar putea să fii îndrăgostit - dar cum poți fi sigur? În mod interesant, oamenii de știință au făcut multe progrese. Aceștia au înțeles ce determină sentimentul de dragoste și au început să stabilească ce înseamnă „să fii îndrăgostit”. Aceștia au stabilit chiar cum se manifestă dragostea în creier.
Studiile au fost conduse de Helen Fisher, cercetător principal la Institutul Kinsey din cadrul Universității Indiana. Cercetătorii au identificat caracteristici psihologice și fizice adesea asociate cu dragostea. Mai multe semne pot indica faptul că ești îndrăgostit de cineva, din punct de vedere științific.
Activitatea creierului
Un studiu sugerează că faptul că te gândești la partenerul tău poate declanșa o activitate cerebrală diferită. În 2024, cercetătorii finlandezi au cerut unui număr de 55 de părinți să se gândească la diferite scenarii și la anumite persoane din viața lor: parteneri romantici, copii, prieteni, străini, animale de companie și natură. Apoi le-au cerut participanților să se imagineze în aceste situații în timp ce le înregistrau activitatea cerebrală cu ajutorul imagisticii. Ca punct de comparație, mai multe scenarii nu implicau iubirea, ci situații banale, de zi cu zi, cum ar fi privitul la o priveliște banală de la fereastra unui autobuz.
Echipa a constatat că gândul la iubirea pentru alții a generat niveluri mai ridicate de activitate în zonele creierului participanților legate de cogniția socială. În general, cea mai intensă activitate cerebrală a fost indusă de gândurile despre copii, urmată îndeaproape de cele despre un partener romantic.
Obsesie și atracție
Când ești îndrăgostit, începi să crezi că iubitul tău este special. Fisher a declarat pentru Wired în 2022 că primul lucru care se întâmplă atunci când te îndrăgostești este că persoana capătă o semnificație specială. Totul despre persoana de care ești îndrăgostit devine special, cum ar fi mașina, casa sau gusturile în materie de muzică. „Când ești îndrăgostit nebunește de cineva, ești obsedat, iar într-o atracție platonică, nu te gândești la el sau ea zi și noapte”, a spus Fisher.
Dependența emoțională
Persoanele îndrăgostite prezintă în mod regulat semne de dependență emoțională. Printre acestea se numără posesivitatea, gelozia și teama de respingere. De exemplu, Fisher și colegii săi au analizat creierul unor persoane care vizionau fotografiile unei persoane de care erau încă îndrăgostite. Deși acea persoană nu împărtășea aceleași sentimente.
Studiul a implicat doar un mic eșantion de persoane. Dar scanările cerebrale efectuate au arătat activarea mai multor zone ale creierului. Vorbim inclusiv de zone ale creierului care s-au dovedit a juca un rol în pofta de mâncare și dependența de cocaină. În general, sistemul de recompensare al creierului se aprinde în anticiparea unei varietăți de stimuli recompensatori - de la mâncare la interacțiuni sociale și sex. Astfel încât această suprapunere nu este neapărat surprinzătoare.
„Activarea zonelor implicate în dependența de cocaină poate ajuta la explicarea comportamentelor obsesive asociate cu respingerea în dragoste”, au scris cercetătorii în 2010 în Journal of Neurophysiology.
Mai multă energie și somn mai puțin
Mai multe studii au constatat că primele etape ale iubirii intense sunt asociate cu hipomania. Este o perioadă de niveluri ridicate ale dispoziției. Oamenii pot experimenta, de asemenea, lucruri precum creșterea energiei și a încrederii. Dar se pot confrunta și cu creșterea iritabilității și dezinhibării, toate acestea în timp ce dorm mai puțin.
Un studiu din 2007 a constatat că tinerii îndrăgostiți au obținut scoruri mai mari pe o scară a hipomaniei, cu stări de dispoziție pozitivă crescute dimineața și seara. Un studiu din 2015 a sugerat că dragostea nu a adus doar lucruri pozitive, luând în calcul calitatea slabă a somnului.
Lipsa controlului
Fisher și colegii săi au descoperit legătura dintre dragoste și lipsa controlului. Persoanele care declară că sunt îndrăgostite spun de obicei că pasiunea lor este involuntară și incontrolabilă. Pentru cartea sa, psihologul Dorothy Tennov a rugat 400 de bărbați și femei din Connecticut să răspundă la 200 de afirmații privind dragostea. Mulți participanți și-au exprimat sentimentele de neajutorare, spunând că obsesia lor este irațională și involuntară, conform Live Science .