Cum îți alegi „baba” și care sunt semnificațiile acestei zile. Tradiții în luna lui ”Mărțișor”
- Maria Miron
- 28 februarie 2022, 19:27
În tradiția populară, începutul primăverii este sinonim cu Zilele Babei Dochia, sărbătoare de care se leagă o serie de superstiții. Pentru că debutul primăverii este unul agitat, zilele „Babei”, sunt în peridoada 1-9 martie, atuncî vremea este foarte schimbătoare de la o zi la alta. Conform tradiției, „baba” iți va prevesti cursul noului an.
Sărbătoarea „Babelor” vine dintr-o legendă care o are în centrul său pe Baba Dochia, văzută drept personificarea anului ce tocmai a trecut. Legat de numele Dochia, acesta provine de la Sfânta Muceniţă Evdochia, pe care ortodocșii o pomenesc în fiecare an, pe 1 martie.
În calendarul roman, anul nou începea pe 1 martie
Conform calendarului, Baba Dochia este infățișată precum ceva ce trebuie să moară, lăsând loc efervescenței noului an.
Zilele Babelor vestesc venirea anotimpului cald, a primăverii. Se spune că în aceste zile Baba Dochia, cea care aduce iarna, începe să-şi dea jos cele 9 cojoace. În fiecare zi câte unul, iar vremea se încălzeşte, ușor-ușor.
Conform tradiției, fiecare român își alege o zi din intervalul 1 – 9 martie, numită babă. Așa cum va fi vremea în acea zi, aşa este şi firea omului respectiv. Mai mult, bătrânii cred că aşa cum este vremea în acea zi aşa va fi şi următorul an pentru omul respectiv.
Dacă vremea este frumoasă şi soarele străluceste, omul va fi voios şi bun la suflet. În plus, omului îi va merge bine tot anul. Dacă, dimpotrivă, vremea este urâtă și friguroasă, așa este și omul, supărăcios și rău la suflet.
Cum se alege Baba și ce semnificație are
Pentru alegerea babei o metoda este aceea de a-ți alege o zi oarecare între 1 și 9 martie la întâmplare. O altă metodă este de a-ți alege baba în funcție de ziua de naștere, dacă ziua se află între 1 ți 9 ale oricărei luni atunci și baba va fi în ziua respectiva, de exemplu dacă este cineva născut pe 6 august baba lui va fi pe 6 martie ; dacă data nașterii este formata din doua cifre atunci se procedează astfel : de exemplu cineva este născut pe 23 decembrie, ziua în care îi pică baba se calculează astfel 2 + 3= 5, deci baba este pe 5 martie.
Dacă ziua naşterii celui ce vrea să-și afle baba este în intervalul 1 – 9, atunci ziua Babei va corespunde acestei cifre. Dacă data nașterii este mai mare de 9, atunci ziua Babei va fi stabilită din suma celor două cifre. Mai jos sunt câteva exemple din ce ar putea înseamna fiecare babă, în funcție de data care ți-a ieșit:
- Baba anunță un an incert, plin de neprevăzut. Baba vine cu o serie de dușmani de care trebuie să te temi.
- Baba anunță un an fără griji și cu multă sănătate.
- Baba ascunde un mister. Un secret al acestui an îi va putea schimba viața în bine pentru totdeauna.
- Baba are puteri magice, iar anul se anunță interesant.
- Baba aduce din trecut niște ocazii pe care le credeai pierdute. Acum e timpul să profiți de ele.
- Baba este fericită și fără nici o grijă, prevestind un an de petreceri.
- Baba este blândă și te îndeamnă să te îngrijești de sănătate.
- Baba prevestește un an frumos și plin de realizări. Ei, iată că a venit și un astfel de an.
- Baba are puteri vechi și uitate. În plus, baba din această zi anunță că peste 99 de zile vei fi fericit.