Cum își facilitează aleșii chiulul în Parlament

Cum își facilitează aleșii chiulul în Parlament

Comisia pentru regulament a decis, astăzi, abrogarea unui articol din Regulamentul Camerei Deputaților care instituia necesitatea cvorumului de prezenţă la comisii, a anunțat președintele comisiei, deputatul PSD, Eugen Nicolicea.

"Am abrogat un articol din Regulament care instituia un cvorum la comisii, un cvorum de prezenţă, ceea ce este neconstituţional, este contrazis de vreo 8 decizii ale CCR. Cvorumul de prezenţă este obligatoriu doar la adoptarea legilor, hotărârilor şi moţiunilor, aşa scrie în Constituţie, aşa a mai decis şi Curtea, în cele 8 decizii, şi prin urmare acea prevedere este neconstituţională. La votul la plen pe articole nu este nevoie de cvorum, atunci de ce ar fi nevoie la comisii?", a adăugat Nicolicea.

Întrebat dacă acest lucru ar însemna că şi audierea din comisiile de anchetă s-ar putea face cu doar doi - trei membri ai comisiei, Eugen Nicolicea a spus că este evident că în orice activitate a comisiei nu este nevoie de cvorum.

"Dar să ne lămurim: de ce ar lipsi membrii comisiei? Mai ales într-o astfel de situaţie importantă. Cei care vor să lipsească în mod voluntar înseamnă că vor să blocheze activitatea comisiei, ceea ce nu trebuie făcut, dar nu are nicio legătură acest articol cu activitatea comisiei de anchetă. Fiind majoritate nu poţi să blochezi", a adăugat acesta.

Deputatul USR Vlad Duruş a declarat că acest articol a fost abrogat în şedinţa Comisiei pentru regulament care a avut loc miercuri, la propunerea preşedintelui comisiei, Eugen Nicolicea.

"S-au invocat mai multe decizii ale Curţii Constituţionale. Una dintre aceste decizii, cea mai des invocată, spune că lipsa cvorumului în cadrul unei comisii nu este motiv de neconstituţionalitate şi că plenul poate trece peste lipsa de cvorum. Dar sub nicio formă nu a menţionat Curtea Constituţională vreodată că un astfel de cvorum este el însuşi neconstituţional, sau nelegal, sau inoportun. Dimpotrivă, noi considerăm că este o măsură cu adevărat oportună pentru activitatea Parlamentului, pentru că prin eliminarea acestui cvorum se subminează însuşi rolul de analiză. Mai exact, în comisie s-a votat astăzi eliminarea articolului 52, alineatul 3, care prevede: pentru ca şedinţele comisiei să se desfăşoare în mod regulamentar este necesară prezenţa majorităţii membrilor", a explicat Duruş, care este membru al Comisiei pentru regulament.

La rândul său, Stelian Ion, un alt deputat USR, a menţionat că această măsură trebuie adoptată şi de plenul Camerei pentru a fi pusă în practică.

"Este dezastruoasă această propunere. Practic, se elimină o regulă care impunea obligativitatea prezenţei membrilor comisiilor şi era o regulă foarte bună. Dacă se va adopta şi de către plen această variantă la Regulament, se vor putea lua decizii, se vor putea da avize, aproba proiecte, doar cu prezenţa a doi-trei membri din comisiile respective, ceea ce nu face decât să încurajeze chiulul de la comisiile permanente", a precizat Stelian Ion.