Cum își dau seama șoferii că benzina sau motorina are apă
- Iuliu Vlădescu
- 20 octombrie 2023, 08:50
Nu de puține ori presa a relatat despre șoferii care s-au plâns despre faptul că unele benzinării obișnuiesc uneori să adauge apă în benzină sau motorină. S-a mai scris în presă și despre faptul că nici unele companii care transportă combustibil nu sunt tocmai străine de această practică, cu scopul de a-și rotunji veniturile.
De cele mai multe ori șoferii de bună credință sunt prinși în această capcană atrași de prețurile mai mici practicate de unele benzinării, fără să se gândească vreo clipă își bagă în rezervor acel amestec foarte dăunător pentru motor. De regulă, în această situație, șoferii constată că au probleme cu motorul mașinii după câțiva Kilometri.
Dar nu numai motorul mașinii poate avea de suferit din cauza prezenței apei în rezervor. De exemplu, la mașinile mai vechi, rezervorul pentru combustibil se corodează și se poate fisura.
Mai precis, mașinile mai vechi pot avea o scurgere de apă în rezervor dacă acesta a început să ruginească sau dacă există crăpături în conductele de combustibil. Un caz mai rar este îl reprezintă deteriorarea capacului de combustibil și apa poate intra pe acolo.
Cum află șoferii dacă există apă în combustibil?
În primul rând, dacă combustibilul este amestecat cu apă, șoferii trebuie să fie atenți al lampa galbenă de avertizare (injecție). Aceasta se va aprinde. Se mai poate bănui că ceva este în neregulă cu combustibilul dacă se constată că motorul pornește cu greutate sau nu pornește deloc. Atenția trebuie să fie îndreptată și către gazele de eșapament. Dacă benzina sau motorina sunt amestecate cu apă prin țeava de eșapament vor ieși și aburi mai mult decât de obicei. Nu în ultimul rând, performanțele motorului nu vor mai fi aceleași cu care ne-am obișnuit.
Dacă constatăm aceste lucruri, pentru a proteja mașina, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să oprești imediat motorul.
În această situație cel mai bun lucru pe care îl putem face este să cerem sfatul unui mecanic auto. După cum spun experții, cea mai sigură mișcare într-o astfel de situație este să apelăm la asistența rutieră pentru a duce mașina la garaj, pentru că nu știm câtă apă este în rezervor.