Taxa ascunsă pe care o ia CNAS românilor. Dezvăluiri revoltătoare
- Daniel Magureanu
- 25 ianuarie 2021, 22:07
Cum îşi bate joc CNAS de români? Jurnalistul Radu Tudor este şocat după ce a aflat modul în care Casa Națională de Asigurări de Sănătate percepe taxă clawback pentru Favipiravir, un medicament adus în țară la preț de producție, fără a obține profit.
Cum îşi bate joc CNAS de români? Jurnalistul Radu Tudor a prezentat informaţia luni, în emisiunea „Punctul de întâlnire”:
„Casa Națională de Asigurări de Sănătate îşi bate joc de cei care vor să facă un efort în lupta împotriva pandemiei. Sunt absolut șocat de această informație: CNAS impune taxa clawback pe medicamente destinate luptei împotriva Covid-19.”
Cum îşi bate joc CNAS de români
„Și e cu atât mai revoltător acest gest al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate cu cât văd că în alte state europene inclusiv plata TVA este anulată pentru medicamente și echipamente destinate luptei împotriva pandemiei”, a completat jurnalistul de la Antena 3.
Despre această situaţie a vorbit şi Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj, cel mai mare producator de medicamente din România. El spune că Favipiravir este un medicament adus în țară la preț de producție, fără a obține profit.
„Suntem descumpăniți de această situație și mai ales de faptul că nu avem informații clare: o să plătim sau nu clawback?”, a declarat Damian la Antena 3.
Calculele şi pierderi din cauza CNAS
„Deocamdată, toate informațiile pe care le avem arată că vom plăti 20% taxă clawback pentru medicamente pe care le-am adus în lupta Covid-19 cu zero profit comercial.
Deci le aducem la cost de fabricație printr-un distribuitor care le vinde spitalelor fără niciun fel de adaos sau cu adaosuri insignifiante.
Vorbim aici de circa 3.000.000 de tablete ale unui medicament pe care l-am adus în protocolul terapeutic, Favipiravir. Şi vorbim și de livrările pe care ne pregătim să le facem de Ivermectină.
Deci, nu știm acum cum să ne facem calculele. Deocamdată avem o pierdere dacă plătim clawback de câteva milioane de lei bune... Iar dacă aducem și Ivermectină ne facem calculele ca pacienții să nu sufere de absența produsului. În același timp, măcar să nu avem pierdere, dacă nu avem câștig", a spus Dragoș Damian.
Ce reprezintă taxa de clawback?
Taxa de clawback impune producătorilor de medicamente să returneze statului român o parte din profitul realizat în urma vânzărilor de medicamente compensate care depășesc suma alocată acestora de la Fondul Național de Asigurări.
Atenţie, taxa de clawback nu impune cele menţionate distribuitorilor și nici farmaciilor.
sursa: antena3.ro