Totul începe la datele de 09 noimebrie 2014 și 16 noimebrie 2014, când pe teritoriul României și în diaspora a fost organizat Referendumul Național pentru alegerea Președintelui României. După primul tur de scrutin, în cursa pentru obținerea funcției de Președinte al României, au rămas în cursă Ponta Victor Viorel, candidat din partea U.S.L. (Uniunea Social Liberală), și Iohannis Klaus, candidat din partea A.C.L. (Alianța Creștin Liberală).

  • Conform statisticilor comunicate de către Biroul Electoral Central rezultatele primului tur de scrutin ( 09.11.2014) au fost: Ponta Victor – 40,44% și Iohannis Klaus – 30,37%.
  • În această situație, la nivel național a existat o mobilizare a susținătorilor AC.. pentru realizarea unui procent cât mai bun în turul doi al referendumului (16.11.2014).

Potrivit DNA, în acest context se circumscriu și actele materiale săvârșite de către Frunzăverde Sorin, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, și Ghiorghioni Ionesie, vicepreședintele instituției, care, aflați într-un mediu ambiental împreună cu Ciobanu Laurențiu Darian, secretarul județului, poartă următoarea conversație:

Sorin Frunzăverde:  Vă împărţiţi primarii care au plecat de la noi1. Aici intră şi foştii primari PDL şi PNL, care au candidat sub PSD. Da? Şi mâine şi poimâine nu vă văd la Consiliu Judeţean, mă ocup eu de deşeuri mâine, voi pe teren. Vi-i împărţiţi de comun acord. Da? ..(n.n.- nu se înţelege)…la Sasca acolo îl trimit pe Secășan, da, că acolo are…. (n.n.- nu se înţelege)…Deci ideea este următoarea: … (n.n.- nu se înţelege)… suntem în relaţii bune cu orice Guvern vine, dar noi dăm banii pe 2015, 2016. Discuţiile au loc între voi între patru ochi. Fiecare cu primaru … (n.n.- nu se înţelege)…: vin din partea domnului preşedinte cu rugămintea de a vota IOHANNIS. Vom ţine cont la împărţirea banilor în 2015, … (n.n.- nu se înţelege)… Da? Între patru ochi! Voi cu primaru, da? Tu de mâine … tu beleşti pu… prin Consiliu Judeţean…

Interlocutor: … (n.n.- nu se înţelege)…

Sorin Frunzăverde: Da. Mâine şi poimâine eşti pe teren şi te întâlneşti cu fiecare secretar, afară de cei de la Primăriile PNL. Deci acolo unde avem primari nu te duci la secretari. Cu fiecare… Da? Între patru ochi! Pe DORIN(?) să-l scoţi din birou, da? Ce probleme sunt… hai… (n.n.- nu se înţelege)… ce probleme sunt şi atuncia: domnu preşedinte vă roagă să încercaţi să-l ajutaţi, importantă e şi poziţia domniei sale, ca … (n.n.- nu se înţelege)… al judeţului şi să determinaţi oamenii să voteze IOHANNIS. Da? E foarte bine pentru un echilibru care trebuie creat la nivel naţional. Da? La toţi secretarii, mai puţin la cei care sunt… care sunt…ă…din Primăriile unde există … (n.n.- nu se înţelege)… Da?

Interlocutor:… (n.n.- nu se înţelege)… Da. Trebuie să ne împărţim… (n.n.- nu se înţelege)…

(posibil) Ghiorghioni Ionesie: Da… (n.n.- nu se înţelege)…de exemplu BOZOVICI…vorbim şi cu el sau… că ăsta (n.n.- nu se înţelege)… cu LALA….

Interlocutor: Da.

(posibil)Ghiorghioni Ionesie: … (n.n.- nu se înţelege)…mă duc şi la ăla…. la… (n.n.- nu se înţelege)….

Sorin Frunzăverde:  … Auzi? … (n.n.- nu se înţelege)…intră şi la ăla la Bozovici, intră şi la ăla(?). Spune-i că noi am înţeles, că oricum rămân cu noi , dar vrem … (n.n.- nu se înţelege)… acuma un ajutor în turu doi. Da? Important pentru noi ca şi judeţ, pentru mine(?)… băgaţi-mă şi pe mine(?) dacă vreţi, da? … (n.n.- nu se înţelege)… cont. Să se ştie că… (n.n.- nu se înţelege)… mai ales voi doi.

Interlocutor: Anu viitor… (n.n.- nu se înţelege)…

Sorin Frunzăverde:  PSD-ul nu mai are … (n.n.- nu se înţelege)… în bani, că nu mai are de unde. Au cheltuit tot în anu ăsta. Pe bugetele din… şi 2015 şi 2016. PONTA s-a văzut ă… cu sacii în căruţă, nu mai văd un ban de anu viitor. Să nu creadă că MOCIOALCĂ va aduce vreun ban, nu va aduce nimic! I-au luat pe ăştia, foarte bine! Dar anunţă-i (?) că-i(?) bugetarea noastră 2015, 2016 şi-i rugăm acuma să ne ajute şi ei. Da?

(posibil) Ghiorghioni Ionesie: Ă… cu (n.n.- nu se înţelege)…

Sorin Frunzăverde: Măi…ăsta… ăsta nu va fi cu noi.

(posibil) Ghiorghioni Ionesie: Dar… el zicea că-i om de dreapta(?), el aşa a afirmat o dată.

Sorin Frunzăverde:  Păi… (n.n.- nu se înţelege)… Nu, vedeţi pe ai noştri, consilierii ăştia doi care sunt…reprezentanţi(?)…

(posibil) Ghiorghioni Ionesie: … (n.n.- nu se înţelege)…şi în teritoriu… (n.n.- nu se înţelege)

Sorin Frunzăverde:  Da, da.

Interlocutor: … (n.n.- nu se înţelege)….

Ghiorghioni Ionesie: Eu am băiatu ăla … (n.n.- nu se înţelege)…

Sorin Frunzăverde: Deci toţi primarii care au plecat plus cei care o dată au fost la noi . Da? Ăla pe care… (n.n.- nu se înţelege)…

(posibil) Ghiorghioni Ionesie:  VĂRĂDIA.

Sorin Frunzăverde:  VĂRĂDIA. Da?

Interlocutor: Plus…

Sorin Frunzăverde:   Pe care-i aveţi, e clar. Ăia de la… (n.n.- nu se înţelege)…sunt. Da? Ăla de la LĂPUŞNICEL s-a mai potolit, deci ne-au furat… (n.n.- nu se înţelege)… am făcut sub 20%. Da? Că noi n-am făcut decât fie 30 şi, fie cu 20, da? Acolo… mai puţin Herculanele şi cu….IABLANIŢA. Da? Deci ăia … unde sunt 16, 17, 18%, acolo… (n.n.- nu se înţelege)…

(posibil) Ghiorghioni Ionesie:… (n.n.- nu se înţelege)…

Sorin Frunzăverde: Da? Deci… Cum o să vorbiţi cu ei, da… Luaţi-i între patru ochi. Da?… (n.n.- nu se înţelege)…

(posibil) Ghiorghioni Ionesie:  … (n.n.- nu se înţelege)… şi independenţii ăştia… (n.n.- nu se înţelege)…

Sorin Frunzăverde: Toţi! Păi ca să… (n.n.- nu se înţelege)… toţi au… (n.n.- nu se înţelege)…

(posibil) Darian Laurențiu Ciobanu:  … (n.n.- nu se înţelege)…da, da… (n.n.- nu se înţelege)…

Sorin Frunzăverde:  La niciunu… la niciunu… (n.n.- nu se înţelege)…

(posibil) Darian Laurențiu Ciobanu: Mă duc eu la Moldova, la… (n.n.- nu se înţelege)… la Moldova Nouă.

Sorin Frunzăverde:  Opreşte-te.

(posibil) Darian Laurențiu Ciobanu: Adică am… (n.n.- nu se înţelege)…permisiv…. (n.n.- nu se înţelege)…

Sorin Frunzăverde:  Bine… …. (n.n.- nu se înţelege)… la Moldova Nouă… …. (n.n.- nu se înţelege)…… s-a întâmplat următoru lucru: LUPU nu şi-a dus toate… toţi votanţii la Europarlamentare şi am căzut într-o plasă acolo. Da? …. (n.n.- nu se înţelege)…..la Moldova Nouă, da? Dar discret. … …. (n.n.- nu se înţelege)……Da?

(posibil) Ghiorghioni Ionesie:… …. (n.n.- nu se înţelege)……

Sorin Frunzăverde:  … …. (n.n.- nu se înţelege)……să vină la Reşiţa sau mă rog, la mijlocu drumului, … …. (n.n.- nu se înţelege)…… du-te tu în Moldova Nouă.

(posibil) Darian Laurențiu Ciobanu:Am înţeles, încerc, mă … …. (n.n.- nu se înţelege)……Bine.

Sorin Frunzăverde: Auzi? Dacă e, dacă nu, nu e… …. (n.n.- nu se înţelege)……

(posibil) Darian Laurențiu Ciobanu:Dacă nu, nu…. …. (n.n.- nu se înţelege)……Vedem….

Sorin Frunzăverde:  Deci… …. (n.n.- nu se înţelege)……ei … ei sunt importanţi, tre să le explicaţi clar: mai vin două bugete… …. (n.n.- nu se înţelege)….. vom ţine cont, ei îs tot ai noştri. Domnu preşedinte a înţeles…. …. (n.n.- nu se înţelege)…… n-a înţeles, da în fine…Domn preşedinte a înţeles, da, dar acuma e timpu să dovediţi că rămânem împreună. Vine 2016, PSD-ul va fi în cădere, pentru că nu poate să… …. (n.n.- nu se înţelege)……PONTA…. …. (n.n.- nu se înţelege)……

 

Potrivit DNA, așa cum rezultă foarte clar din dialog, Sorin Frunzăverde, folosindu-se de autoritatea sa în cadrul partidului, precum şi cea de preşedinte al Consiliului Judeţean, cere celor cu care discută și în special lui Ghiorghioni Ionesie să poarte discuții în particular cu primarii de altă culoare politică ai localităților de pe raza județului în vederea determinării electoratului să voteze cu Klaus Iohannis; motivarea – la acordarea bugetelor pe anii 2015 și 2016 se va ține cont de procentele obținute în urma scrutinului.

 

Sub control judiciar

 

Anchetatorii susţin că Frunzăverde l-a determinat pe vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Ionesie Gheorghioni, să îi şantajeze pe primarii care au părăsit PNL, ameninţându-i că, dacă nu vor îl vor susţine pe candidatul Partidului Naţional Liberal, în turul doi al alegerilor prezidenţiale, nu vor primi alocări bugetare de la Consiliul Judeţean în anii 2015-2016.

Sorin Frunzăverde este obligat să se prezinte în faţa organului de urmărire penală ori de câte ori este chemat, să meargă la Poliţia Municipiului Reşiţa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat, el nu are voie să plece din România decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului, are interdicţia de a se apropia de martorii din dosar şi să comunice cu aceştia direct sau indirect.

Preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin a fost, vineri, la Direcţia Naţională Anticorupţie, unde a fost audiat de procurori aproximativ patru ore.