Cum ingrijiti dintii copiilor

Cum ingrijiti dintii copiilor

Micutii ar trebui spalati pe gingii inainte de a avea dinti, iar pastilele cu fluor pot fi folosite din primele luni de viata.

Primii dinti ai copilului sunt deosebit de importanti pentru o dezvoltare frumoasa si sanatoasa a dentitiei definitive. O alimentatie echilibrata, curatarea zilnica a dintilor, dar si administrarea de pastile cu fluor sunt solutiile care pastreaza sanatoasa dantura micutilor. Daca acestia au insa carii, fluorizarile care se fac si in cabinetele stomatologice de la noi sunt o varianta pentru le a intari smaltul.

20 de dinti pana la 2,5 ani

La prevenirea cariilor la copiii mici poate lua parte chiar mama gravida, matricea viitorilor dinti dezvoltandu-se inca din viata intrauterina. „Printr-o alimentatie bogata in fructe, zarzavaturi si legume proaspete, alimente bogate in fluor, dar si prin ingrijirea propriei danturi, mama asigura viitorului copil o dentitie sanatoasa”, afirma medicul Mihaela Molea, medic stomatolog la Policlinica Anadent.

Dintii de lapte erup in jurul varstei de 6 luni si isi incheie ciclul la doi ani si jumatate, varsta la care micutul ar trebui sa aiba 20 de dinti. Copilul ar trebui dus la medicul stomatolog pentru un control in jurul varstei de 2 ani.

„Mare atentie, daca pana la 3 ani dintii copilului nu au erupt trebuie apelat de urgenta la medicul stomatolog. Neaparitia lor pana la aceasta varsta poate sa insemne anodontitie, adica lipsa dintilor. Daca insa dintii erup inainte de sase luni, nu este niciun pericol”, adauga medicul Molea Mihaela.

Un drum la stomatolog trebuie sa faceti si daca dintii de lapte ai copilului sunt prea apropiati. Daca dintii micutului seamana cu un „sirag de perle”, fara spatierile foarte necesare eruptiei viitoare, este posibil ca micutul sa aiba nevoie de un aparat dentar.

Cum se administreaza fluorul

 Un moment crucial in dentitia copilului este la varsta de 6 ani. „In spatele arcadei temporare, neinlocuind niciun alt dinte, apar molarii superiori si inferiori, in total patru. Acestia sunt dinti definitivi foarte importanti pentru modul in care se incheie dentitia”, spune medicul Molea Mihaela. In perioada aparitiei dintilor (inca din primele luni de viata) trebuie sa se administreze pastile de fluor, care face ca smaltul dintilor definitivi sa fie mai greu afectat de caria dentara.

Administrarea se face in functie de varsta copilului: 0,4 mg pana la 2 ani, 0,8 mg pana la 3 ani si 1 gr de la 3 pana la 14 ani. Pastila de fluor se va lua seara, dupa ce copilul se spala pe dinti.

De urmat

Reguli pentru o dantura sanatoasa

> Copiii trebuie spalati pe dinti chiar inainte ca acestia sa erupa. In cazul sugarilor, se tamponeaza gingiile cu ceai de musetel rece sau chiar cu apa rece.

> Cand au aparut primii dintisori, folositi o periuta moale si o pasta nementolata. Pasta trebuie schimbata des pentru a nu da posibilitatea bacteriilor sa se obisnuiasca in mediul respectiv.

> Periuta trebuie schimbata la trei luni si ar trebui sa aiba capac;

> Nu dati copilului lapte indulcit seara, inainte de culcare;

> Nu il lasati sa-si suga degetele, coltul pernei sau al cearsafului, sa-si tina pumnul sub barbie sau sa-si puna limba intre dinti. Pentru un maxilar in crestere, efectele vor fi dezastruoase.

> Nu le dati produse zaharoase si fainoase in exces, fiindca exista riscul sa faca numeroase carii; oferiti-le multe fructe si zarzavaturi crude;

> Vizitele la medicul stomatolog se vor face daca este posibil dimineata, cand copilul este odihnit.

Solutie

Fluorizarea intareste smaltul

Copiii pana in 9-10 ani care nu iau fluor pot fi protejati de cariile dentare cu ajutorul fluorizarii dintilor. „Fluorizare inseamna aplicarea pe dinti a unui gel (in gutiere) care contine fluoruri, timp de 10 minute.

Trebuie retinut faptul ca actiunea fluorului pe suprafata smaltului este limitata in timp, ea nefiind similara administrarii fluorului pe cale bucala (varianta in care fluorul intra in componenta smaltului dentar). Din aceasta cauza, fluorizarea trebuie completata cu o igiena bucala mentinuta prin periaj corect cu o pasta de dinti care sa contina fluor”, este de parere dr. Bogdan Bader, medic stomatolog chirurg principal buco-maxilo-facial la BB Clinic.

Fluorizarea se recomanda la un interval de trei luni. Pentru ambele arcade, stomatologii cer intre 90 si 100 de lei.  Tratamentul cu pastile cu fluor nu trebuie intrerupt decat la recomandarea medicului. In caz contrar, efectul profilactic se pierde.

Ne puteți urmări și pe Google News