Vitali Votanovski s-a implicat în activismul politic în orașul Krasnodar, din sudul Rusiei. El a început acest demers după ce s-a retras din Forțele Aeriene Ruse cu gradul de locotenent-colonel. Acum, el este un puternic oponent al invaziei Moscovei din Ucraina.
Fostul locotenent a fost reținut în repetate rânduri pentru că a fotografiat mormintele soldaților morți. În plus, Vitali Votanovski a susținut că „Putin a distrus resursele de mobilizare militară ale țării cu propriile sale mâini și acum acest idiot a intrat în război cu întreaga lume”. De asemenea, veteranul de război consideră că liderul de la Kremlin a creat niște circumstanțe care vor face ca Rusia să nu câștige războiul din Ucraina.
Votanovski este unul dintre puținii veterani care au criticat public invazia Rusiei din Ucraina și mobilizarea anunțată de Kremlin a rezervelor militare. De asemenea, atât el, cât și alții au fost vizați de legile de cenzură ale războiului. În plus, foștii camarazi nu au trecut peste cele spuse de fostul locotenent.
Părerea veteranilor ruși despre războiul din Ucraina
Nikolai Prokudin, un veteran de 61 de ani al invaziei sovietice a Afganistanului, care se opune războiului din Ucraina, a precizat că veteranii discută despre ceea ce se întâmplă pe frontul din Ucraina. În plus, el a adăugat că există oamenii care au opinii identice cu ale sale, iar unii sunt chiar mai radicali. Totuși, majoritatea sunt sub influența propagandei ruse.
Prokudin a fost, anul trecut, coautor al unei petiții împotriva „escaladării războiului” în Ucraina, împreună cu veteranul Serghei Guliaev. Cel din urmă a servit ca ofițer de informații sovietic în Afganistan. Cu toate că petiția nu a fost semnată de mulți veterani care i-au susținut inițial, Guliaev nu și-a eliminat numele. „Nu știu dacă voi fi mobilizat. Dar cu siguranță nu voi merge să lupt împotriva Ucrainei. Mai bine să fiu închis”.
De ce Guliaev nu este de acord cu invazia Rusiei în Ucraina
Unul dintre motivele pentru care Guliaev este atât de pornit împotriva războiului declanșat de Rusia este că un soldat sovietic din Ucraina i-a salvat viața în Afganistan. Fiul acelui bărbat, soldat în armata ucraineană, a fost ucis în 2014 într-o luptă cu separatiștii susținuți de Rusia. „Un soldat care m-a scos dintr-o situație foarte gravă pe un drum din Afganistan. Fiul său a murit în timp ce apăra aeroportul din Donețk... Singurul său fiu”, a declarat Guliaev, potrivit The Moscow Times.
El a aflat despre tragedie în timpul unei reuniuni din 2016 a veteranilor de război afgani. Întrunirea a avut loc în Belarus. „Se simțea tensiunea în aer și era clar că existau o mulțime de resentimente față de ceea ce a făcut Rusia cu Crimeea și Donbasul... Stăteam împreună, dar țara mea îi ucisese fiul”, a spus el.
Mulți veterani au fost amendați pentru că au vorbit împotriva războiului
În luna mai, un tribunal din regiunea Vologda, nordul Rusiei, l-a condamnat pe căpitanul pensionar Nikolai Smișliaev, în vârstă de 64 de ani, pentru „discreditarea armatei ruse”. Veteranul a postat imagini anti-război pe platforma de socializare VKontakte. Ulterior, Smișliaev a fost obligat să plătească o amendă de 30.000 de ruble, aproximativ 500 de dolari.
În plus, ofițerul pensionar Andrei Prikazcikov a fost acuzat în iunie de o infracțiune similară de către un tribunal din orașul Orenburg. Mai mult decât atât, Votanovski a fost reținut de mai multe ori de la începutul invaziei. Cea mai recentă arestare a avut loc la începutul acestei luni. Atunci, el a fost oprit de poliție în timp ce filma noi morminte militare în orașul Tikhorețk, din sudul Rusiei.
Cum a fost distrusă armata rusă
„Am văzut toate acele case ruinate în Groznîi”, a spus Igor Kniazkov, un veteran al războiului Rusiei din Cecenia și fost polițist. De asemenea, și el a fost condamnat pentru „discreditarea” Forțelor Armate în iunie. Bărbatul și-a înlocuit fotografia de profil de pe rețeaua de socializare VKontakte cu o poză însoțită de mesajul „fără război”. Lniazkov a mai spus că este sigur că prin modul în care se încearcă preluarea teritoriilor țării vecine, tot rușii vor avea de plătit pentru „ideile lor nebunești”.
Toți foștii militari au fost de acord că corupția endemică și incompetența comandanților superiori condamnă la eșec trupele ruse. „Nici Putin și nici ministrul Apărării Serghei Șoigu nu au servit o singură zi în armată. Așadar, cei doi au doar o idee vagă despre starea și capacitățile forțelor armate și ale armatei Ucrainei, a mai adăugat Guliaev.
Votanovski a spus că reformele militare realizate sub fostul ministru al Apărării, Anatol Serdiukov, „practic au distrus” armata rusă. Totuși, adevăratul prim pas pentru „distrugerea” puterii militare a Rusiei a fost reducerea duratei serviciului militar obligatoriu în 2007. „Războiul modern este, în primul rând, războiul tehnologiei, cunoștințelor și abilităților. Este imposibil să predai unui recrut vreo abilitate de înaltă tehnologie într-un an”, a spus Votanovski pentru The Moscow Times.