Tăcere asurzitoare și la Beijing
Adevărata surpriză este însă lipsa de reacție a președintelui Chinei, Xi Jinping. Antrenat de Donald Trump într-un război comercial din 2018, președintele chinez s-a abținut să comenteze deocamdată alegerea președintelui democrat, Beijingul susținând că rezultatul final al alegerilor nu este încă cunoscut
„Am luat notă de faptul că domnul Biden a declarat că este câștigător al alegerilor”, a declarat Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei.
El a adăugat: „Din câte știm, rezultatul alegerilor va fi determinat de legile și procedurile în vigoare în Statele Unite”.
În 2016, președintele chinez l-a felicitat pe Donald Trump, a doua zi după alegeri. În timp ce a impus numeroase tarife asupra Chinei în încercarea de a-și reduce deficitul comercial cu Beijingul, miliardarul american l-a lăudat întotdeauna pe secretarul general autoritar al Partidului Comunist Chinez, bucurându-se, de exemplu, că „este președinte pe viață”.
Prioritate a Statelor Unite de la administrarea Barack Obama, voința americană de a contra și îndigui dezvoltarea Chinei nu se va estompa cu Joe Biden.
Dimpotrivă. Fostul vicepreședinte al lui Barack Obama, care a crezut cândva în democratizarea imperiului de Mjloc, prin deschiderea sa economică, repetă mereu: „Statele Unite trebuie să fie ferme cu China”.
Pe lângă războiul comercial și provocarea militară pusă de China, ar trebui adăugat un alt subiect de dispută între Washington și Beijing: respectarea drepturilor omului.
Joe Biden a făcut deja cunoscut faptul că va acorda acestui subiect un loc special în diplomația sa în timpul mandatului.
În timpul campaniei prezidențiale, echipa candidatului democrat a calificat astfel drept „genocid” represiunea comunității musulmane uigure în China, afirmând că „Joe Biden se opune acesteia în cei mai fermi termeni”.