VOIAJ în mintea conducătorilor: Cum îi văd românii pe oamenii din fruntea Statului

VOIAJ în mintea conducătorilor: Cum îi văd românii pe oamenii din fruntea Statului

Un studiu IRES arată care este percepţia publicului în legătură cu profilul psihologic al unor personalităţi publice. Surprinzător, directorul SRI, George Maior, este perceput drept un nonconformist.

Pentru acest "voiaj în mintea conducătorilor" - după cum este intitulat articolul din Revista "Sinteza" - IRES a ales patru potenţiali candidaţi la preşedinţia României, Victor Ponta, Crin Antonescu, Mihai Răzvan Ungureanu şi Cătălin Predoiu, plus preşedintele Traian Băsescu şi directorul SRI, George Maior. Întrebarea adresată celor chestionaţi a fost: "Pe o scală de la 1 la 5, unde 1 "înseamnă nu asociez deloc", iar 5 înseamnă "asociez foarte puternic", în ce măsură asociaţi următoarele caracteristici cu...?" Preşedintele dominator Respondenţii chestionaţi de IRES consideră că şeful statului este de departe cel mai dominator lider. Media obţinută de Băsescu este 3,99, la polul opus fiind candidatul PDL, Cătălin Predoiu, cu un scor de doar 2,65. Nici premierul Ponta nu este perceput drept un dominator, rezultatul său fiind puţin deasupra lui Predoiu. Tot preşedintele României este politicianul considerat a fi cel mai agresiv - scor 3,57 - fiind urmat de Crin Antonescu şi MRU. Premierul şi directorul SRI sunt percepuţi ca fiind cei non-agresivi lideri români. O trăsătură pozitivă puternic asociată şeful statului este curajul. Băsescu domină clasamentul cu un scor de 3,96, fiind secondat de şeful serviciului secret - 3,54 şi de fostul şef al SIE, Mihai Răzvan Ungureanu - 3,41. Publicul îl percepe pe Cătălin Predoiu drept cel mai fricos din lista celor şase. Băsescu este în top şi în ceea ce priveşte orgoliul, ambiţia, adaptabilitatea şi incompetenţa. Antonescu este considerat la fel de incompetent ca preşedintele României, iar MRU este perceput ca fiind cel mai competent. Şeful statului este considerat a fi şi cel mai suspicios din cei şase lideri măsuraţi de IRES - 3,10, dar preşedintele PSD, Victor Ponta (2,94), şi liderul PNL, Crin Antonescu (2,86), se află în spatele său la mică distanţă. În cazul celorlalte personalităţi, valoarea fluctuează în jurul lui 2,50.

Şeful SRI: nonconformist şi disciplinat Trăsăturile asociate cel mai mult cu şeful principalului serviciu secret, George Maior, sunt disciplina şi non-conformismul. Maior obţine un scor de 3,81 la capitolul disciplină, fiind urmat de Ponta (3,49) şi MRU (3,48), în timp ce Băsescu (3,08) şi Antonescu (3,07) se situează la polul opus. În ceea ce priveşte nonconformismul, cele şase personalităţi măsurate de IRES sunt destul de apropiate. George Maior este în frunte (3,06), urmat de Victor Ponta (2,94) şi Traian Băsescu (2,93), în timp ce primvicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu este perceput ca fiind un conformist. O altă trăsătură asociată în mare măsură cu Maior este prudenţa - 3,92. El este urmat de MRU şi de Băsescu, în timp ce liderul liberal este perceput ca fiind cel mai imprudent.

Crin Antonescu pare cam nestatornic Trăsătura unde Crin Antonescu îi domină pe ceilalţi politicieni este instabilitatea. El obţine un rezultat de 2,97, dar liderul PSD Victor Ponta îi suflă în ceafă cu un rezultat de 2,94. Cătălin Predoiu şi George Maior sunt consideraţi de către cei chestionaţi de IRES ca fiind cei mai stabili lideri, din punct de vedere psihologic. Mihai Răzvan Ungureanu este perceput, cu un scor de 3,23, drept cel mai sobru din lista personalităţilor măsurate. La mică distanţa este directorul SRI, George Maior (3,13), în timp ce preşedintele României este cel mai puţin asociat cu sobrietatea. În percepţia publicului, Ponta este primul când vine vorba de sociabilitate. El obţine o medie de 3,43, directorul SRI are un scor de 3,27, în timp ce media lui Băsescu este de doar 3,25. Surprinzător, Crin Antonescu - adesea suspectat că a avut o tinereţe agitată - este considerat ca fiind cel mai puţin sociabil, scorul său fiind 2,97.

Românii vor preşedinte bărbat În ianuarie 2014, tot IRES a realizat un studiu privind profilul viitorului preşedinte al României. Prima cerinţă a alegătorilor este ca acesta să fie român, 81% din cei chestionaţi având această cerinţă de la cel care va conduce ţara. Doar 16% din cei chestionaţi cred că naţionalitatea nu contează. Circa 68% doresc ca şeful statului să fie bărbat, 65% să nu fi fost membru PCR, iar 62% l-ar vrea "independent politic". Electoratul mai doreşte preşedinte tânăr (57%) şi înalt (48%). Totuşi, alţi 47% spun că înălţimea nu contează. Un procent semnificativ, 42%, aşteaptă ca viitorul şef al statului să fie născut la sat, circa 41% l-ar vrea bogat, iar 40% doreşte să fi lucrat la stat. Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, preşedintele Forţei Civice, are avantajul de a fi perceput ca fiind cel mai sobru şi competent lider politic.