Evenimentul Zilei > Economie > Cum găsești vacanțe ieftine în vârf de sezon
Cum găsești vacanțe ieftine în vârf de sezon

Cum găsești vacanțe ieftine în vârf de sezon

În luna august, este greu de găsit un loc liber în stațiunile de pe litoral, la prețuri rezonabile. Există însă și soluții pentru a vă relaxa, cu cheltuieli mai mici.

Cea de-a opta lună a anului este considerată cea mai profitabilă de hotelierii de la malul mării, care afișează tarife mai mari față de cele din iunie, de exemplu. Cei care și-au rezervat locuri din timp au obținut tarife mai mici, dar chiar și turiștii care se decid să plece în concediu pe ultima sută de metri pot petrece vacanța la mare, fără să rămână cu buzunarele goale.

Agentul, prietenul nostru

Una dintre soluțiile pe care aceștia le au este de a deveni clientul fidel al unui agent de turism, care să le furnizeze în timp util informații despre ofertele last minute, recomandă reprezentanții Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România (ANAT). Acest „parteneriat” nu implică și cheltuieli suplimentare pentru turist, deoarece agentul încasează comisioane de la hotelieri.

Cea de-a doua este ca turistul să caute constant informații. Agențiile de turism publică ofertele last minute pe prima pagină a propriilor site-uri sau pe site-uri specializate, însă ofertele se schimbă constant, în funcție de noile rezervări, astfel că pot fi greu de urmărit.

Puține locuri libere

Zilele acestea, pe litoral, abia dacă găsești trei-patru camere libere, pe ici pe colo. Pentru a nu rămâne nici cu ele goale, hotelierii au redus ușor tarifele. Spre exemplu, un hotel din Eforie Nord, catalogat la trei stele, a tăiat doar 65 de lei din tariful stabilit inițial, până la 1.075 de lei/persoană, pentru un sejur cu șase nopți de cazare cu pensiune completă, în perioada 3-8 august, potrivit ofertei last minute, afișată ieri de Sensation Tour.

Un alt hotel din aceeași stațiune, dar care arborează patru stele pe frontispiciu, a redus tariful cu 250 de lei, până la 850 de lei/persoană, pentru un sejur de șase nopți cu mic dejun. Același pachet, oferit de o altă unitate din aceeași stațiune, dar care este cotată la două stele, costă 622 de lei/persoană, la ofertă, față de 900 de lei, cât era tariful standard.

În Mamaia, un sejur de cinci nopți la un hotel de patru stele, în perioada 11-13 august, costă acum 988 de lei/persoană, potrivit ofertei afișate ieri de Pangea Travel. Tariful a fost redus, în cadrul ofertei last minute, cu numai 100 lei față de cel standard.

Last minute peste hotare

Și cei care aleg destinații mai îndepărtate pot găsi prețuri mai mici. Spre exemplu, un sejur de șapte nopți allinclusive, care va începe pe 17 septembrie, într-un hotel de cinci stele din stațiunea Sharm el Sheikh, costă 749 euro/persoană, potrivit ofertei last minute, afișată de Jeka Turism. Suma acoperă cazarea, masa, transportul și toate taxele.

Totodată, și cei care aleg Grecia sau Turcia în august pot plăti mai puțin. Un sejur de șapte nopți în Corfu, la un hotel de două stele cu demipensiune, costă 429 de euro/persoană. Suma include transportul și toate taxele. Pentru un sejur cu aceeași durată în Antalya, într-un hotel cotat la patru stele, tariful este de 446 euro/persoană, potrivit ofertelor afișate ieri de Prestige Tours. Plecarea se face pe 5 august.

Pe ultima sută de metri

În ciuda prețurilor mici, ofertele last minute prezintă și neajunsuri. „Există dezavantajul de a alege un pachet care nu coincide cu planul inițial. Avem clienți care vin să ceară o anumită insulă grecească, dar ajung să cumpere bilete pentru alta, deoarece, pentru cea dorită, nu sunt oferte last minute”, spune Alexandru Negrilă, directorul Jeka Turism.

Concurență pentru CFR Călători

Începând de ieri, CFR Călători nu mai este singurul operator care oferă transport feroviar până la Constanța. Trenul Hyperion, aparținând companiei Softrans, circulă pe ruta Craiova-București-Constanța până la pe 13 septembrie 2014. Un bilet de la Craiova la Constanța costă 70 de lei, iar unul din Capitală până la mare 40 de lei. Copiii mai mici de cinci ani circulă gratuit, dar nu li se pot rezerva locuri. Pentru loc, trebuie achitat tariful integral. Spre comparație, un bilet cu loc la CFR Călători pe ruta București Nord- Constanța costă 62 de lei (preț întreg), iar pe ruta Craiova-Constanța tariful este aproape dublu.