Cum funcționează politica pumnului în gură în Rusia. Oricine critică regimului lui Putin este numit agent străin și riscă să ajungă la pușcărie

Cum funcționează politica pumnului în gură în Rusia. Oricine critică regimului lui Putin este numit agent străin și riscă să ajungă la pușcărie Sursa foto: Kremlin

Rusia are liste speciale pe care au fost incluse sute de persoane, dar și instituții care au primit statutul de agent străin. Practic oricine are curajul că critice regimul de la Kemlin se poate trezi cu această titulatură, care aduce o serie restricții. Oamenii trebuie să își declare periodic veniturile și să afiseze online un mesaj impus de Rusia. Dacă nu respectă aceste obligații pot fi arestați.

Sute de asociații, instituții mass-media și jurnaliști care au criticat regimului de la Kremlin, dar și istorici și profesori care nu au acceptat retorica lui Vladimir Putin au fost desemnați agenți străini. Rusia are registre speciale în care sunt trecute numele tuturor celor care au curajul să se opună deciziilor venite de la Moscova.

Obligații clare

Odată ce au fost incluși pe acest liste, oamenii au mai multe restricții. De fiecare dată când când publică ceva pe rețele sociale, bloguri persoanale sau în diferite publicații trebuie să afișeze un mesaj prin care anunță clar că au fost numiți agenți străini. Această obligație le afectează grav imaginea. Unele instituții  media indepedente au ajuns în colaps, deoarece agențiile de publicitate au refuzat să mai colabvoreze cu ele.

Mesajul nu este singura obligație. Oamenii trebuie să întocmească rapoarte periodice în care să detalieze toate veniturile pe care le au. Dacă nu respectă cele impuse de Rusia riscă să fie amendați sau arestați.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mulți dintre cei care au fost desemnați agenți străini au fugit deja din Rusia, dar restricțiile i-au urmat în exil. Franceinfo a realizat un documentar cu poveștile acestor oameni. Mulți dintre ei au primit această titulatură înainte de invazia Rusiei în Ucraina. În 2021 au fost adăugate cele mai multe nume în aceste registre, iar mulți interpretează acest fapt ca o pregătire a Modovei pentru război.

Mesaj umilitor

Jurnalista Ekaterina Mayakovskaya poveștește că a ajuns să fie agent străin din cauza meseriei ei și a postărilor de pe rețelele sociale. A încercat să conteste decizia, dar totul a fost în zadar.

„Ministerul a citat munca mea ca liber profesionist pentru Radio Liberty (un organ de presă finanțat de SUA) și postările mele pe rețelele de socializare. La audiere, autoritățile nu au vrut nici măcar să arate documentele autorităților fiscale, care ar trebui să conțină dovezile. Cea mai enervantă este obligația de a avea un mesaj obligatoriu de 24 de cuvinte cu majuscule pe toate publicațiile mele“, poveștește jurnalista.

Care așa arată mesajul în traducere:  Acest material a fost creat și/sau dufizat de un mijloc de comunicare în masă străin care îndeplinește funcțiile unui agent străin și/sau de o persoană juridică rusă care îndeplinește funcțiile unui agent străin. 

La fel ca alți „agenți”, Elizaveta Osetinskaya trebuie să completeze la fiecare trei luni un formular în care își detaliază veniturile și cheltuielile. „Nu am de gând să enumăr toate oalele pentru copii… Dar dacă angajez o bonă care să aibă grijă de fiica mea sau să îmi ajute familia, trebuie să anunț ministerul“ a mai povestit jurnalista. Ea a decis să respecte aceste reguli deoarece părinții ei locuiesc în continuare în Rusia și vrea să aibă posibilitatea de a-i vizita.

Profesor pe lista neagră

Pe lista agenților străini a fost trecut și Leonid Gozman, președintele mișcării liberale Uniunea Forțelor de Dreapta. „Ministerul Justiției încerca de luni de zile să găsească un motiv pentru acest lucru și chiar scrisese în acest sens la diferite instituții din țară.  În cele din urmă, motivul a fost un onorariu academic de 300 de dolari pentru o misiune la o universitate americană“, povestește bărbatul care este și un cunoscut profesor.

El spune că a fost trecut pe această listă pentru a fi împiedicat să își exercite meseria de profesor. Legea interzice agenților străini să predea minorilor.  „Am fost privat de drepturile mele fără să fiu vinovat de ceva, fără o decizie a instanței. Doar pentru că așa au vrut ei”, a mai spus politicianul. El a și fost arestat timp de o lună din cauza unei postări vechi de pe Facebok în care compara URSS-ul lui Stalin cu Germania nazistă a lui Hitler. Acest lucru este interzis de o lege din vara anului 2021.

După ce a fost eliberat, Leonid Gozman a plecat în exil.  „Dacă nu le public mesajul lor obligatoriu, îmi pot confisca proprietatea. Cei mai buni jurnaliști și politologi ruși se află pe această listă. Într-un fel, sunt onorat să mă aflu în compania lor”, a mai spus profesorul.

O nouă lege

Pe listele  agenților străini se află și publicații precum Deutsche Welle, Dojd, Meduza, Novaya Gazeta, Mediazona, Radio Free Europe, The Insider. Noi nume sunt adăugate în aceste registre în fiecare săptămână.

Rusia vrea să ducă și mai departe politica pumnului în gură. De la 1 decembrie ar putea intra în vigoare o lege care permite includerea pe lista agenților străini și a persoanelor care îi sprijină pe cei care au deja acest „statut“, dar și pe cei care au fugit din Rusia în ultimul an, potivit g4media.ro.