Cum este Italia afectată de rezultatele alegerilor din Spania

Cum este Italia afectată de rezultatele alegerilor din Spania Rezultatele alegerilor din Spania reprezintă o înfrângere pentru premierul Italiei, Georgia Meloni. Sursa foto: Dreamstime

O coaliție Vox-PP după alegerile legislative din Spania ar fi consolidat poziția europeană a premierului italian, o obișnuită la întâlnirile partidului spaniol de extremă dreapta

În Italia, alegerile legislative spaniole din 23 iulie au fost urmărite ca și cum ar fi fost un eveniment de politică internă, iar pentru Giorgia Meloni, anunțarea rezultatelor a sunat ca o veste foarte proastă. Premierul italian, devenit lider al național-conservatorilor din Europa, și-a văzut aliații spanioli foarte apropiați de la Vox suferind o înfrângere neașteptată, cu o scădere de trei puncte (12% din voturi) și de nouăsprezece locuri în Parlament față de 2019. Ceea ce nu mai face posibilă o coaliție de dreapta cu Partidului Popular spaniol, model sperat de Roma, scrie Le Monde.

Doamna Meloni, care este vorbitoare de spaniolă și prietenă apropiată cu Santiago Abascal, liderul Vox, devenise o prezență obișnuită la întâlnirile formațiunii de extremă dreapta spaniolă. Deși șefa partidului Fratelli d'Italia și-a temperat pozițiile după accederea la putere, la sfârșitul lui 2022, ea împărtășește obsesiile Vox, de la apărarea identităților naționale în fața „islamizării” și până la protejarea „valorilor familiale și creștine”.

Într-un discurs în spaniolă, difuzat pe un ecran gigant, rostit la un miting Vox la Valencia pe 13 iulie, ea le-a spus aliaților săi că „timpul patrioților” a sosit în Europa. Evitând cu grijă să menționeze Ungaria pro-rusului Viktor Orban, Meloni și-a exprimat speranța că Spania va urma țările în care național-conservatorii participă la putere, precum Polonia și Republica Cehă și, mai recent, Suedia și Finlanda.

Ne puteți urmări și pe Google News

O apropiere remarcabilă

Alegerile municipale și regionale din mai, din Spania, care au avut ca rezultat alianțe între Vox și PP în mai multe provincii și 140 de municipalități, fuseseră percepute ca o manifestare a unei schimbări fundamentale, care ar facilita, la scară continentală, apropierea dintre dreapta clasică și cea radicală. Tabăra doamnei Meloni miza pe o reeditare a acestui scenariu la alegerile legislative anticipate din iulie, care i-ar fi consolidat propria poziţie, atât în ​​Italia, cât şi în Europa. Dar, după scorurile dezamăgitoare ale Vox și PP, tendința de normalizare a alianțelor dintre conservatori și populiști pare brusc mai puțin evidentă.

Rezultatele din legislativul spaniol alungă și speranțele unei axe meridionale Madrid-Roma, asta în timp ce relația cu Parisul este otrăvită de dosarul migrației. „Aveam multe așteptări de la un guvern prietenesc în fruntea unei țări mari din sudul Europei precum Spania, care să ne ajute să apărăm interesele comune în Consiliul European și în Marea Mediterană”, spune Francesco Giubilei, președintele centrului de cercetare Nazione Futura, foarte activ în ecosistemul intelectual internațional în care evoluează familia politică a doamnei Meloni și în care Vox este una dintre componentele importante.

Instalarea la Madrid a unei coaliții de dreapta și de extremă dreapta ar fi trebuit să servească unui scop și mai mare. De la venirea la putere, Meloni a făcut o apropiere remarcabilă de dreapta clasică europeană, grupată în cadrul Partidului Popular European (PPE) în Parlamentul de la Strasbourg.

Obiectivul național-conservatorilor italieni a fost să pregătească terenul pentru apariția, în hemiciclul european, a unei majorități ferm ancorate la dreapta, grație unei alianțe, în stil italian, între PPE și grupul lor, din care face parte și Vox. Victoria forțelor de dreapta de la Madrid avea să fie preludiul acestui proiect.

Doamna Meloni și susținătorii săi vor trebui să se descurce singuri deocamdată, în așteptarea unui posibil nou scrutin în Spania. (Autor: Allan Kaval. Traducerea: Ruxandra Lambru/Rador).