Cum „era Biden” e în curs de apariție, Netanyahu își dublează eforturile împotriva acordului cu Iranul – analiză
- Iuliu Vlădescu
- 16 decembrie 2020, 03:30
THE JERUSALEM POST: Iminenta schimbare de gardă din Washington și dorința naturală a lui Netanyahu de a-și începe cu dreptul relațiile cu noul președinte nu îi schimbă cu nimic opinia față de JCPOA(*)
Cu câteva zile înainte ca, luni, membrii Colegiului Electoral din SUA să-și fi anunțat oficial voturile, dintre care 306 au fost în favoarea lui Joe Biden, iar 232 în favoarea președintelui Donald Trump, premierul Benjamin Netanyahu a retras de pe pagina sa de Facebook o fotografie făcută în timpul unei întâlniri avute cu Trump.
În locul ei, Netanyahu a postat o felicitare de Hanukkah(**).
Să fi fost un semn că Ierusalimul se pregătește pentru sfârșitul ‘erei Trump’ și începutul ‘domniei’ lui Biden – deși Trump refuză să-și recunoască înfrângerea? Sau să fi fost dorința sinceră a premierului de a le ura un ‘la mulți ani’ de Hanukkah celor care îi vizitează pagina?
Demersul de pe Facebook rămâne interpretabil. Totuși, nu același lucru se poate spune și despre cuvintele lui Netanyahu rostite, duminică, la adresa Iranului, cu ocazia unei conferințe de presă desfășurate la Ierusalim, la care a participat consilierul (american) pentru securitate națională Robert O’Brien, acum pe cale de a-și părăsi funcția. De acolo, Netanyahu a adresat un puternic mesaj viitoarei Administrații Biden, iar intențiile sale nu puteau fi puse la îndoială.
“Atât israelienii, cât și arabii l-au lăudat pe președintele Trump atunci când s-a retras din reprobabilul acord nuclear cu Iranul, atunci când a reimpus și a întărit sancțiunile împotriva Iranului, atunci când l-a eliminat pe teroristul iranian Qasem Soleimani. Când israelienii și arabii se înțeleg în atâtea privințe, ar fi normal ca lumea să țină seama de asta. În definitiv, cu toții trăim în această regiune. Știm câte ceva despre ea”, a declarat Netanyahu, lăsând să se înțeleagă că și Administrația Biden ar trebui să țină cont de asta.
“Atâta vreme cât Iranul continuă să-și subjuge și să-și amenințe vecinii, atâta vreme cât Iranul continuă să ceară distrugerea Israelului, atâta vreme cât Iranul continuă să subvenționeze, să echipeze și să instruiască organizațiile teroriste din regiune și din lume, atâta vreme cât Iranul își continuă periculoasele demersuri prin care încearcă să producă armament nuclear - și mijloacele de a-l lansa – nu ne putem normaliza relațiile cu Iranul”, a mai spus el.
Netanyahu a spus toate astea stând alături de O’Brien, dar intenția lui a fost ca vorbele lui să fie auzite de cel care îl va înlocui, Jake Sullivan, și de Biden, șeful acestuia. Iar mesajul era simplu: “Nu reluați relațiile normale cu Iranul, nu reveniți în JCPOA (acordul nuclear cu Iranul). Dar dacă o faceți, eu unul, Netanyahu, mă voi pronunța împotriva lui, așa cum am făcut-o și pe vremea când la Casa Albă era Barack Obama“.
Trebuie amintit că Sullivan a fost unul dintre principalii arhitecți ai acordului JCPOA.
Iar Biden, care a fost unul dintre principalii săi susținători, va ajunge peste șase săptămâni în situația de a-și respecta promisiunea electorală de a anula tot ce a făcut Trump în privința acordului nuclear Iranian și de a reveni în cadrul acordului.
Luni, Sullivan și-a transmis propriul său semnal, afirmând că nu își face niciun fel de iluzii în privința celor cu care se tratează de la Teheran, cel puțin, în privința încălcării drepturilor omului. Referindu-se la execuția în Iran a jurnalistului disident Ruhollah Zam, Sullivan a transmis pe Twitter că a fost vorba despre “încă o încălcare gravă a drepturilor omului din partea regimului Iranian. Ne vom alătura partenerilor noștri, denunțând și condamnând abuzurile săvârșite în Iran”.
Declarațiile lui Netanyahu au dat de înțeles că el va depune toate eforturile pentru a-i convinge pe Biden și pe Sullivan să se arate la fel de duri și de atenți față de intențiile nucleare ale Iranului, așa cum a spus Sullivan că se va întâmpla în cazul încălcării drepturilor omului. Netanyahu dorește ca ei să se pronunțe și împotriva abuzurilor pe care Iranul le-ar comite în cazul în care iranienii vor ajunge vreodată să pună mâna pe armamentul nuclear.
Iminenta schimbare de gardă de la Washington, oficializată luni, de Colegiul Electoral, și dorința îndreptățită a premierului de a-și începe cu dreptul relațiile cu președintele, nu schimbă cu nimic opiniile lui legate de JCPOA: un pericol pentru supraviețuirea Israelului.
Iar, în declarațiile făcute în prezența lui O’Brien, el a spus clar că nu va da înapoi și va protesta din nou, din rărunchi și de pe vârf de munte, chiar dacă făcând acest lucru el ar putea, o dată în plus, să intre în coliziune cu Washingtonul.
(*)JCPOA – Joint Comprehensive Plan of Action – tratatul pe probleme nucleare, convenit între Iran, pe de-o parte, și China, Franța, Rusia, Regatul Unit, Germania și Uniunea Europeană, de cealaltă parte, care a fost semnat pe data de 14 iulie 2015, la Viena (n. red.)
(**)Hanukkah – Sărbătoarea Luminilor sau Sărbătoarea Inaugurării – sărbătoare religioasă evreiască. Sărbătoarea durează opt zile și are loc la diverse date din luna decembrie. În 2020, Hannukah a început în noaptea de 10 decembrie și se va încheia pe 18 decembrie (n. red.).
Traducerea: Alexandru Danga, RADOR