Cum distruge Vladimir Putin Uniunea Europeană cu ajutorul agenţilor extremişti. Unul dintre aceştia a venit recent în România
- Dodo Romniceanu
- 18 aprilie 2016, 13:15
Invitata de onoare a Conferinței Internaționale ''Europa noastră — Europa Națiunilor'', desfăşurată recent la Sinaia, Marine Le Pen este liderul Frontului Naţional din Franţa, mişcare de dreapta, cu caracter xenofob, conservator şi antisemit, acuzată recent că a beneficiat şi încă beneficiază de supot financiar din Rusia. De altfel, Rusia susţine şi chiar finanţează forţele europene de extreme stânga și dreapta, cu scopul de a slăbi şi diviza Uniunea Europeană.
Numele lui Marine Le Pen a fost implicat în numeroase scandaluri de-a lungul timpului. Cel mai recent, Panama Papers. Presa franceză a relatat că "primul cerc de apropiaţi ai preşedintei Frontului Naţional" ar fi creat un sistem sofisticat (societăţi-paravan şi facturi false) - între Hong Kong, Singapore, Insulele Virgine Britanice şi Panama - pentru a scoate bani din Franţa evitând controalele serviciilor franceze pentru prevenirea spălării banilor, scrie digi24.ro.
În ianuarie 2016, Marine Le Pen a fost audiată de procurorii francezi, în calitate de martor, în dosarul deschis în 2014 pe marginea modului în care Frontul Naţional şi-a finanţat campania pentru alegerile parlamentare şi prezidenţiale din 2012. Anchetatorii au suspiciuni că ar fi fost deturnate milioane de euro din fonduri publice prin intermediul unei companii apropiate partidului de extremă dreaptă.
În decembrie 2015, fiica lui Jean-Marie Le Pen a scăpat de un dosar de "provocare la discriminare din cauza apartenenţei la o religie", deschis după ce, în decembrie 2010, a comparat rugăciunile musulmane de stradă cu ocupaţia nazistă.
Tot anul trecut, critici aprinse au fost formulate împotriva liderului Frontului Naţional după ce Marine Le Pen a postat pe o reţea de socializare fotografia unui jurnalist decapitat de gruparea teroristă Stat Islamic.
Pe parcursul anului 2014, au fost formulate mai multe acuzaţii de alimentare a Frontului Naţional şi a lui Jean-Marie Le Pen, fondatorul formaţiunii, cu bani ruseşti. Partidul a primit 9 milioane de euro de la o bancă din Cehia controlată de ruşi, fapt admis de Marine Le Pen, în timp ce la tatăl acesteia au ajuns, cu titlul de împrumut, alte 2 milioane de euro, de la un fost ofiţer KGB. Ulterior, după ce hackeri au publicat mii de convorbiri şi schimburi de e-mailuri între un oficial de la Kremlin şi un apropiat al lui Le Pen, s-a aflat că aceasta ar fi fost de acord să susţină referendumul în urma căruia Crimeea a fost anexată Rusiei, sprijin care s-ar fi materializat într-un interviu din februarie 2015.
Marine Le Pen va candida la alegerile prezidenţiale din Franţa din 2017, iar sondaje efectuate la sfârşitul anului trecut o dădeau drept competitor cu şanse în cursa pentru Elysee.
Marine Le Pen, care este şi membră a Parlamentului European, a declarat, sâmbătă, la Sinaia, că formațiunea pe care o conduce nu este finanțată de Rusia. "Era o anchetă americană lansată pentru a descoperi sursele de finanțare ale diverselor mișcări politice, dar nu sunt finanțată de Rusia. (...) Vă asigur că nu suntem finanțați de ruși, suntem un partid liber și cred că ați observat deja acest lucru", a spus Le Pen.
"Am încercat să obțin un împrumut de la o bancă franceză și am fost refuzată, am încercat să obțin un împrumut de la o bancă europeană și am fost refuzată, am încercat să obțin un împrumut de la o bancă mondială și am fost refuzată. Singura care a acceptat să mă primească, dar cu dobânzi deloc prietenoase — 6% — a fost o bancă ceho-rusească. Astfel, m-au acuzat că am acceptat să închei un contract cu această bancă. Dar dacă știți alta, o bancă din România, care ar accepta să finanțeze Frontul Național, să ne împrumute bani, nu ezitați, dați datele. Dacă există o bancă interesată, nicio problemă, o înlocuiesc cu plăcere", a declarat Marine Le Pen.
În ceea ce privește scandalul ''Panama Papers'', ea a arătat că implicarea numelui său în acesta a deturnat atenția de la cei cu adevărat implicați.
"Găsesc de-a dreptul incoerent faptul că cei care se plâng de evaziune fiscală sunt de asemenea cei care nu sunt în stare să securizeze frontierele. Nu ne putem aștepta ca atunci când lăsăm liber să circule capitalul să nu vedem și averi care pleacă peste graniță", a mai spus Le Pen.
Marine Le Pen a participat la Conferința Internațională ''Europa noastră — Europa Națiunilor'', alături de europarlamentari ai Mișcării pentru o Europă a Națiunilor și a Libertăților.
Președintele Partidului Popular European, Joseph Daul, a avertizat, recent, într-un interviu pentru CaleaEuropeana.ro: “Relația Europei cu Rusia are percepții diferite: Parlamentul European sprijină menținerea sancțiunilor, în Consiliu statele par divizate, iar la Comisie președintele Juncker a avut o declarație privind Rusia ce a fost aspru criticată. Acum, prin dezvăluirile Panama Papers, există date care dezvăluie anumite supoziții: finanțările rusești prin conturi offshore ale facțiunilor eurosceptice și populiste precum Frontul Național al lui Marine Le Pen. Cum ar trebui Uniunea Europeană să se poziționeze în continuare față de Rusia cum ar urma să arate viitorul pentru state membre al Parteneriatului Estic, precum Republica Moldova, Georgia sau Ucraina? Este un viitor european? (…) Una dintre precondițiile pentru ca Uniunea Europeană să anuleze măsurile restrictive la adresa Rusiei este constituită de implementarea Acordurilor de la Minsk. Atât timp cât aceste criterii nu sunt îndeplinite, iar agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei continuă, PPE nu va susține ridicarea sancțiunilor.
Nu este un secret că Russia a finanțat Frontul Național condus de Marine Le Pen în Franța, precum și susținerea totală a forțelor europene de extreme stânga și dreapta. Dacă Rusia are un obiectiv comun cu partidele populiste din Europa, acela este slăbirea și divizarea Uniunii Europene”