Cum deveniţi „voluntar de profesie” şi primiţi bani pentru asta
- Măd ălina Piloff
- 31 mai 2011, 20:01
Cei care vor să lucreze într-o organizaţie non-guvernamentală se pot înscrie de astăzi în programul „Voluntar de profesie”. Organizatorii asigură salariile a 15 oameni cu proiecte sociale folositoare şi realizabile.
Prima ediţie a programului Fundaţiei Vodafone pornit cu 12 persoane care s-au implicat timp de patru luni în proiecte, campanii de strângere de fonduri şi multe alte activităţi în cadrul organizatiei alese. Cei 12 au fost aleşi din aproape 500 de aplicanţi înscrişi. 6 luni de voluntariat plătit
Chiar dacă ideea programului rămâne aceeaşi, organizatorii propun în acest an mai multe posturi pentru voluntari şi o perioadă mai lungă cu două luni în care aceştia îşi pot duce la bun sfârşit proiectul. Înscrierea candidaţilor începe azi şi durează două săptămâni. Sunt aşteptaţi, din nou, sute de candidaţi din care vor fi aleşi numai 30. În urma interviurilor cu aceştia se vor stabili cei 15 voluntari.
Cei care au participat anul trecut au avut rezultate impresionante în cele patru luni în care au lucrat pentru organizaţii. Simina Mistranu, de exemplu, a reuşit să strângă un milion de euro într-o campanie realizată împreună cu „Salvează vieţi”, iar Mihaela Cărbunaru a organizat la Sibiu un atelier foto pentru copiii de la Fundaţia Edelweiss.
„Acest proiect mi-a dat multă energie. Am reuşit să păstrez legătura cu copiii prin scrisori şi vederi. Mă bucur că am putut să le dau ceva din ceea ce ştiu eu şi m-am bucurat să văd că voiau să ştie mai mult decât ce spuneam eu la atelier legat de fotografie”, a povestit Mihaela despre program.
Candidaţii sunt aleşi în urma interviului contând atât proiectul pe care îl propun, cât şi entuziasmul lor pentru munca de voluntar. Cei aleşi primesc un salariu egal cu ultimul primit la locul de muncă, dar nu mai mare de 1000 de euro. Înainte să aplice, ei trebuie să obţină acordul ONG-ului pentru care vor lucra.
1 milion de euro strânşi de un voluntar
Una din cele mai importante realizări ale programului de anul trecut a fost strângerea a peste 1 milion de euro de către organizaţia „Salvează vieţi”, cu ajutorul jurnalistei Siminei Mistreanu. Ea a realizat o campanie de comunicare pentru clinica de oncopediatrie din Timişoara. „Când scriam aplicaţia pentru un program de master în străinătate mi-am dat seama că cea mai mare realizare a mea a fost campania din cadrul programului „Voluntar de profesie”. A fost o lecţie de viaţă care mi-a arătat că poţi să faci lucruri pe care nici tu nu crezi că poţi să le faci”, spune Simina.
„Televiziune despre lucruri frumoase”
Programul „Voluntar de profesie” a fost prezentat în emisiunea cu acelaşi nume realizată pe Prima TV. Dragoş Bucurenci, alături de vedete ca Andreea Marin sau Amalia Năstase, a prezentat voluntarii implicaţi în program şi organizaţiile pentru care lucrau aceştia. „Cei de la Fundaţia Vodafone mi-au îngăduit să îmi întreţin o iluzie, că se poate face televiziune despre lucruri frumoase în România”. Organizatorii programului şi-au asumat costurile de producţie ale emisiunii. Pe 14 iunie se încheie înscrierile pentru această ediţie, iar la sfârşitul lunii iulie se vor alege cei 15 „voluntari de profesie”. Ei încep munca în organizaţii din toamnă.