Cum crește ISIS ca Făt Frumos, de la o zi la alta. Cine MANIPULEAZĂ cifrele?
- Radu Pădure
- 13 mai 2015, 16:18
Estimările privind armamentul și finanțarea ISIS sunt mult mai ușor de făcut decât cele privind numărul luptătorilor înrolați sub steagul negru. Un lucru e sigur: din iunie 2014, nu încetează să crească.
În „raportul anual” publicat de ISIS, o lucrare de 400 de pagini comparabilă cu cea a oricărei companii sau instituții, se găsesc în amănunt operațiunile executate, însă nici un cuvânt despre „resursele umane” ale grupării teroriste. ISIS păstrează tăcerea asupra pierderilor suferite, asupra numărului de luptători străini înrolați, ca și asupra forțelor desfășurate pe teren.
În iunie 2014, o parte a presei franceze cădea de acord asupra unui număr de luptători variind între 11.000 și 18.000. În iulie 2014, Romain Caillet, cercetător la Institutul Francez al Orientului Mijlociu, specialist în mișcările islamiste, dă pentru La Croix o nou cifră: 25.000 de oameni:
„Înaintea de cucerirea Mosulului, ISIS număra 20.000 de oameni în Siria și în Irak. Dat fiind că a eliberat numeroși prizonieri și că a beneficiat de recrutări, fără îndoială că la ora actuală numără în jur de 25.000 de oameni.”
În august 2014, Le Monde prezintă o estimare a Observatorului Sirian al Drepturilor Omului: 50.000 de luptători. Este pentru prima oară când o cifră atât de mare apare în presă. Sediul Observatorului se află în Irlanda, însă ONG-ul susține că se bazează pe o rețea sigură de surse în teritoriu.
De partea sa, în septembrie 2014, CIA făcea un salt spectaculos în propriile estimări: de la 10.000 de luptători, la 20.000 - 31.500. Slate comenta ironic precizia acestor cifre, contrastând flagrant cu intervalul de aproximare atât de mare.
Purtătorul de cuvânt al CIA, Ryan Trapani, explica:
„Această creștere este cauzată de o intensă campanie de recrutări din iunie încoace, ca urmare a unei serii de victorii militare și a efectului proclamării califatului.”
Aproximativ în aceeași perioadă, Hișam Al-Hașimi, expert în securitate și consilier militar al guvernului de la Bagdad, avansa o cifră uluitoare: 100.000 de luptători.
În noiembrie 2014, se înregistrează o nouă escaladă numerică: Fuad Hussein, șeful de cabinet al lui liderului kurd Massoud Barzani, nu ezita să vorbească de 200.000 de jihadiști înrolați în ISIS, într-un interviu pentru The Independent. Cifra cuprindea toate forțele militare ale grupării, inclusiv paza frontierelor, forțele polițienești, milițiile, trupele paramilitare etc.
Fuad Hussein, explica:
„ISIS ocupă o treime din Irak și o treime din Siria, cu o populație între 10 și 12 milioane de persoane pe 250.000 de kilometri pătrați, o suprafață egală cu a Marii Britanii. Aceasta oferă jihadiștilor un mare potențial de recrutare.”
Pentru fruntașul kurd, capacitatea ISIS de a lupta pe șapte fronturi face imposibilă o estimare sub 20.000 de oameni:
„Subestimarea forțelor pe care ISIS le poate desfășura ar putea explica de ce Statele Unite și alte guverne străine au fost luate prin surprindere de mai multe ori în ultimele cinci luni și de ce gruparea a produs înfrângeri succesive armatei irakiene, armatei siriene, rebelilor sirieni și luptătorilor kurzi.”
În februarie 2015, un raport al Consiliului de Securitate avansa cifra de 22.000 de luptători străini înrolați în rândurile ISIS. Dacă luăm de bună estimarea totală a CIA, de 31.500, înseamnă că străinii reprezintă două treimi din totalul luptătorilor ISIS. Ce s-a ales atunci din recrutările locale?
Potrivit unui articol din War On The Rocks, teritoriile controlate de ISIS numără cel puțin 7 milioane de persoane, mobilizarea obligatorie ar trebui să îngroașe mult mai serios rândurile grupării.
Un alt indiciu ar putea să fie numărul jihadiștilor uciși. Până la sfârșitul lui ianuarie, „80% dintre loviturile coaliției aeriene internaționale s-au concentrat în Kobane”, amintește Romain Caillet. Or, în acea perioadă, coaliția afirma că a ucis 6000 de luptători ISIS.
Se poate deduce că marea majoritate a acestora au pierit în luptele pentru Kobane. Greu de crezut totuși că ISIS ar fi pierdut 25% dintre efectivele sale, căci luptele continuau la fel de intens în Irak și pe celelalte fronturi siriene.
În această contabilitate aiuritoare trebuie să ținem cont și de grupările din 10 țări în Caucaz, Algeria, Indonezia, Yemen sau Afganistan, care au jurat credință ISIS. Inclusiv grupările active care acționează în Libia sau Egipt.