Cum blochează statul banii cuveniţi firmelor

Cum blochează statul banii cuveniţi firmelor

Mii de angajatori nu-şi pot recupera de la casele de asigurări de sănătate banii plătiţi pe concediile medicale din cauza unor modificări ale legii.

Două modificări aparent minore ale normelor referitoare la plata contribuţiilor pentru concediile medicale au dus la situaţia în care sute de firme şi instituţii (numai din judeţul Sibiu) au pierdut zeci de mii de lei fiecare.

Astfel, potrivit OUG 158 din 2005, fiecare angajator trebuie să plătească lunar 0,85% din fondul de salarii drept contribuţie la fondul pentru concedii medicale. Patronul trebuie să plătească şi concediul medical, urmând ca, pe baza dovezilor aduse de angajat, să-şi recupereze banii prin intermediul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS).

Unde duce schimbarea legii

Până anul trecut, angajatorii îşi puteau recupera banii fie "compensând" sumele respective cu cele ce trebuiau plătite în lunile următoare drept contribuţii, fie cerându-le integral înapoi, în termen de trei ani, de la CJAS.

"Eu plăteam câte 30 de lei lunar. Am plătit un concediu medical pe o lună, de aproximativ 1.000 de lei. Potrivit legii, urma să-i recuperăm în următorii trei ani din contribuţiile datorate pentru lunile următoare", explică un om de afaceri din Sibiu. Varianta "compensării" era preferată în comparaţie cu cea a ram bursării integrale, care presupunea multă birocraţie, crearea unui cont distinct în trezorerie şi, mai ales, pe rioade lungi de aşteptare. Spre exemplu, CJAS Sibiu abia acum rambursează sumele pentru con cediile medicale din noiembrie 2009.

"Dăm în judecată Casa"

Din aprilie 2010, însă, termenul de solicitare a acestor sume s-a redus de la trei ani la 90 de zile, iar la începutul acestui an a intrat în vigoare o altă modificare a legii, care elimină metoda "compensării".

Aşa s-a ajuns la pierderi financiare considerabile pentru angajatorii care aveau în derulare "compensări".

"Noi avem de recuperat câteva zeci de mii de lei. Iniţial, ni s-a spus că o să-i primim, după care cei de la casa de asigurări ne-a spus pas. Nu avem ce face decât să dăm în judecată Casa", ne-a declarat directorul economic al unei companii multina ţionale care are sediul în Cluj-Napoca.

"Şi instituţii ale statului sunt afectate. Centrul de transfuzii sanguine de la Sibiu a pierdut 300 de milioane de lei vechi cu aceste modificări. E o modificare anormală a legii, sunt banii lor de drept, dar asta e legea", susţin surse din cadrul CJAS Sibiu.

Şeful Corpului contabililor experţi Sibiu, Florin Pop, nu agreează varianta instanţei. "Nu am încredere în justeţea judecării proceselor cu statul, iar decizia instanţei se aplică numai pentru cazul judecat, nu devine în mod obligatoriu o practică unitară", explică Pop.

CNAS: "Există întârzieri pentru că nu am primit banii de la Ministerul Finanţelor"

Reprezentanţii CNAS afirmă că sunt la curent cu această situaţie, dar că nu e vina lor şi că lucrurile se vor rezolva în curând. "Angajatorii îşi vor primi banii înapoi. Există întârzieri pentru că nu am primit banii de la Ministerul Finanţelor", ne-a declarat Lucian Duţă, preşedintele CNAS.

Ne puteți urmări și pe Google News