Cum bate Vintu in presa

Cum bate Vintu in presa

Sorin Ovidiu Vintu si-a creat un trust de presa paralel cu "Realitatea-Catavencu", care nu e asumat oficial.

La patru ani dupa scandalul FNI, in 2004, Sorin Ovidiu Vintu a inceput sa faca achizitii importante in presa, unele fiind asumate public, altele, tinute „in umbra” si acum. 

Daca proprietatea asupra postului de televiziune Realitatea si-a asumat-o in 2005, Vintu nu a recunoscut niciodata ca detine cotidianele „Ziua” si „Gardianul”. Cele doua publicatii au fost cumparate de la Sorin Rosca Stanescu si Dinu Patriciu, si respectiv familia senatorului PSD Aristide Roibu, prin doua companii off-shore, detinute prin intermediari de „Parintele FNI”.

La nici un an distanta, afaceristul a vandut cele doua cotidiane catre Petromservice, companie infiintata de sindicalistii din Petrom, dar controlata de Vintu tot printr-un off-shore.

Mai simplu spus, sindicalistii patronati din umbra de Vintu au cumparat pachete importante de actiuni in anumite societati controlate de acelasi Vintu prin firme-paravan, cu rezidenta in paradisuri fiscale. Costul vanzarii actiunilor „Vintu pentru Vintu” a fost de ordinul milioanelor de euro.

Tranzactie intre moguli

EVZ scria, in 2006, ca Vintu si-a trecut principalele firme din perioada de glorie a Gelsor in spatele unor companii anonime, inregistrate in paradisuri fiscale.

Firma anonima care a mascat afacerile lui Vintu o buna bucata de vreme este Comac Ltd., din Cipru.

Prin acest off-shore, Vintu si-a creat o divizie de presa paralela cu Realitatea-Catavencu, construita in jurul ziarului „Ziua”. Patru companii care asigura editarea, tiparirea sau distribuirea cotidianului „Ziua”, infiintate de Dinu Patriciu si de Sorin Rosca Stanescu, au fost preluate in ultimii trei ani de Comac Ltd., iar mai apoi de Petromservice.

O reteta similara a fost aplicata si in cazul Best Media Press - firma care editeaza cotidianul „Gardianul” -, ajunsa chiar anul acesta din proprietatea unui off-shore marca „Sorin Ovidiu Vintu” in cea a Petromservice.

Patronii „Ziua”

Ziarul „Ziua” a functionat incepand cu 2001 pe firma Ziua SRL, infiintata de Sorin Rosca Stanescu si de sotia sa, Steluta Danciu. Un an mai tarziu, in actionariatul societatii au fost cooptati oamenii de afaceri Dinu Patriciu si George Gaita.

Intre 2002 si 2004, Stanescu, Danciu, Patriciu si Gaita au vandut la un loc 68% din Ziua SRL catre Asociatia Salariatilor din Petrom (organizatie care detine 25% din compania Petromservice).

In decembrie 2004, Asociatia Salariatilor din Petrom si-a vandut cele 68a din partile sociale catre Petromservice pentru suma de 42,4 miliarde de lei vechi, echivalentul a 1,06 milioane de euro.

Tot atunci, Comac Ltd. - un off-shore „marca” Vintu care avea contract de managemnt cu Petromservice la acea data - a batut palma cu Dinu Patriciu pentru 26a din Ziua SRL. Patriciu a primit 930.000 de euro pentru aceasta tranzactie. Sorin Rosca Stanescu a primit 380.000 de euro de la Comac Ltd. pentru 6%.

Dupa ce Elbahold - un alt off-shore controlat din umbra de SOV - a devenit actionar principal in Petromservice in septembrie 2005, Comac Ltd. si-a vandut 31% din partea cumparata de la Patriciu si Rosca Staneascu, taman catre Petromservice. Suma incasata de Comac: 1,5 milioane de euro.

Reteta similara

Ana Maria Press SRL, o alta firma infiintata de Dinu Patriciu, George Gaita si Sorin Rosca Stanescu, are ca principal obiect de activitate tiparirea de ziare. Prin aceasta companie este tiparit chiar ziarul „Ziua”.  In decembrie 2004, Patriciu a vandut 26% din societate catre Comac Ltd. Suma tranzactiei: 120.000 de euro. Rosca Stanescu a primit pentru doar 6% suma de 50.000 de euro.

In septembrie 2005, Petromservice a cumparat o bucata din Ana Maria Press detinuta de Comac Ltd., pe care a platit 205.000 de euro.

Si Asociatia Salariatilor din Petrom si-a vandut partea catre Petromservice. Pentru 68% din capitalul social al Ana Maria Press, firma infiintata de sindicalisti a platit aceeasi suma ca si in cazul Ziua SRL:  42,4 miliarde de lei vechi, adica 1,06 milioane de euro.

Miscare de actiuni

Acelasi traseu actionarial a avut si firma Euroest Press SRL, care se ocupa cu distributia de presa si care are drept client principal cotidianul „Ziua”. In decembrie 2004, Patriciu a vandut 26% din societate catre Comac Ltd. pentru 54.000 de euro, iar Rosca Stanescu a vandut pentru 26.000 de euro doar 6%. In septembrie 2005, Comac a vandut 31% catre Petromservice pentru 106.000 de euro.

O alta companie la care s-a aplicat aceeasi reteta de vanzare a fost Editura Ziua SRL, care intr-un final a ajuns la Comac Ltd. si la Petromservice. Petromservice a incheiat cu Comac Ltd. un contract de cesiune de parti sociale pentru 31 de procente, pentru care a platit 123.000 de euro. Acum, Euroest Press SRL si Editura Ziua SRL sunt detinute in procente de 99% de Petromservice.

Gardianul presei Compania care editeaza cotidianul „Gardianul”, Best Media Press SRL, a avut si ea un traseu actionarial interesant. Infiintata de fiul si sotia senatorului PSD Aristide Roibu, Best Media Press a fost preluata in februarie 2006 de Crowne Gate Alliance Inc., un off-shore in spatele caruia se afla SOV. In 2006, Vintu i-a vandut Crowne Gate Alliance Inc. lui Maricel Pacuraru, un afacerist controversat din Galati, legat de SOV prin afaceri comune cu Posta Romana. La scurt timp, Vintu a rascumparat firma de la Pacuraru.

Anul acesta, in februarie, Petromservice a cumparat firma care editeaza „Gardianul” de la Crowne Gate Alliance Inc. pentru o suma frumusica, 2,2 milioane de euro.

Sorin Rosca Stanescu avea ieri telefonul directionat catre secretariat si nu a putut fi contactat pana la inchiderea editiei. Nici Dinu Patriciu nu a raspuns ieri la telefon. Sorin Ovidiu Vintu ne-a declarat, tot ieri, ca este „strain de Petromservice” si ca nu are, in consecinta, ce sa comenteze pe marginea acestui subiect.

ITELE UNUI OFF-SHORE Cine este Comac Comac Ltd. este un off-shore detinut de alte doua companii anonime din Cipru Elbahold Ltd. (50%) si de Fercell (50%). Elbahold este casuta postala care detine cel mai mare procent de actiuni la Petromservice (49,3%). Aceeasi companie Comac Ltd. a avut un contract de management incheiat in 2003 cu Petromservice. In aceeasi perioada in care Comac Ltd. manageria Petromservice-ul, Sorin Ovidiu Vintu declara ca este consilierul financiar al lui Liviu Luca. Off-shore-ul a fost intotdeauna reprezentat in Romania de oameni de incredere ai lui SOV, precum Dan Stratan.

STRATEGIE DE AFACERI Presa de scandal, vizata de extinderea lui SOV

Cu imaginea publica strivita de scandalul „FNI”, Vintu si-a asumat public in ultimii ani o singura afacere: televiziunea Realitatea, care a coagulat in jurul sau trustul de presa Realitatea-Catavencu, un puternic vehicul de imagine.

In primavara lui 2006 a fost anuntata public cea mai spectaculoasa miscare a anului de pe piata media: Sorin Ovidiu Vintu prelua Grupul Catavencu, care aduna publicatii serioase si respectate: „Cotidianul”, „Academia Catavencu”, „Idei in dialog”, „Bucataria pentru toti”, „Aventuri la pescuit”, „24FUN” sau „Tabu”.

In ultimul an si mai bine, trustul de presa nou format, Realitatea-Catavencu, a facut si alte miscari interesante. A lansat televiziunea de nisa The Money Channel, a preluat Romantica TV, a deschis Agentia de presa NewsIn sau a lansat cotidianul economic „Business Standard” si revista „Money Express”.

Ieri, „Evenimentul zilei” a publicat informatii in exclusivitate despre faptul ca Sorin Ovidiu Vintu a cumparat postul de televiziune OTV si ca se afla in negiocieri avansate cu Bogdan Buzaianu pentru cumpararea  cotidianului „Cancan” si a revistei „Ciao!”.

Cele trei noi achizitii, varfuri pe piata presei de scandal, consolideaza trustul neasumat si paralel al lui Vintu, in care pana acum se regaseau „Ziua si „Gardianul”.

Ne puteți urmări și pe Google News