Cum au dispărut două milioane de euro din conturile CNADNR

Cum au dispărut două milioane de euro din conturile CNADNR

Un celebru avocat din Cluj Napoca și un executor judecătoresc au fost chemați la DNA, pentru că au executat silit Compania Națională de Autostrăzi, în ciuda faptului că actele au fost anulate în instanță

Suma care a dispărut din bugetul CNADNR este de 7,71 milioane de lei (aproximativ două milioane de euro), în care intră și onorariul executorului judecătoresc. Ioan Băraș, din Baroul Cluj, a fost avocatul CNADNR între anii 2008 și 2010. După încetarea contractului, acesta a invocat o clauză penală pentru rezilierea unilaterală a contractului. În această situație, Băraș ar fi urmat să primească suma pe trei ani pe care Compania o plătește bugetului de stat pentru că nu a angajat persoane cu handicap. În total, 7,71 milioane de lei. Pe lângă această sumă, Băraș a cerut executarea CNADNR și pentru suma suma de 921.518 lei.

A executat banii fără sentință

Procurorii DNA susțin că din bugetul unei companii de stat a dispărut suma de două milioane de euro, fără nicio sentință. În luna aprilie 2013, susțin anchetatorii, avocatul Băraș i-a cerut executorului R.S. să execute suma de 7,71 milioane de lei. Executorul a blocat conturile CNADNR, iar dintr-un cont aflat la BCR, Sector 3, a fost virată întreaga sumă. Acest lucru se întâmpla pe data de 7 mai 2013. Pe 8 mai, Judecătoria Sectorului 3 a suspendat orice forme de executare. Pe 1 octombrie 2013, Judecătoria Sectorului 3 a anulat formele de executare și a dispus ca executorul să restituie întreaga sumă în conturile CNADNR. La două zile după această sentință, pe 3 octombrie 20013, avocatul Băraș îl informează în scris pe executorul R.S. că CNADNR a pierdut procesul, adresa fiind un fals grosolan, potrivit documentelor existente la dosar. Totodată, Băraș i-a cerut executorului să îi plătească întrun cont indicat suma de 7,71 milioane de lei, fapt ce s-a și întâmplat.

Reclamații la Ministerul Justiției

Executorul R.S. este acuzat de procurori că nu s-a documentat despre soarta procesului, înainte de a face plata spre contul indicat de Băraș. Ulterior, CNADNR a depus mai multe reclamații, inclusiv la Ministerul Justiției și la DNA, deoarece nu a mai recuperat banii. Executorul a declarat că nu este vinovat, deoarece sentința Judecătoriei Sectorului 3 a anulat doar actele de executare care au fost făcute pe raza acestui sector din București și că el a executat doar conturi ale CNADNR deschise în Cluj Napoca. Avocatul Băraș nu a putut fi contactat.