Suma care a dispărut din bugetul CNADNR este de 7,71 milioane de lei (aproximativ două milioane de euro), în care intră și onorariul executorului judecătoresc. Ioan Băraș, din Baroul Cluj, a fost avocatul CNADNR între anii 2008 și 2010. După încetarea contractului, acesta a invocat o clauză penală pentru rezilierea unilaterală a contractului. În această situație, Băraș ar fi urmat să primească suma pe trei ani pe care Compania o plătește bugetului de stat pentru că nu a angajat persoane cu handicap. În total, 7,71 milioane de lei. Pe lângă această sumă, Băraș a cerut executarea CNADNR și pentru suma suma de 921.518 lei.

A executat banii fără sentință

Procurorii DNA susțin că din bugetul unei companii de stat a dispărut suma de două milioane de euro, fără nicio sentință. În luna aprilie 2013, susțin anchetatorii, avocatul Băraș i-a cerut executorului R.S. să execute suma de 7,71 milioane de lei. Executorul a blocat conturile CNADNR, iar dintr-un cont aflat la BCR, Sector 3, a fost virată întreaga sumă. Acest lucru se întâmpla pe data de 7 mai 2013. Pe 8 mai, Judecătoria Sectorului 3 a suspendat orice forme de executare. Pe 1 octombrie 2013, Judecătoria Sectorului 3 a anulat formele de executare și a dispus ca executorul să restituie întreaga sumă în conturile CNADNR. La două zile după această sentință, pe 3 octombrie 20013, avocatul Băraș îl informează în scris pe executorul R.S. că CNADNR a pierdut procesul, adresa fiind un fals grosolan, potrivit documentelor existente la dosar. Totodată, Băraș i-a cerut executorului să îi plătească întrun cont indicat suma de 7,71 milioane de lei, fapt ce s-a și întâmplat.

Reclamații la Ministerul Justiției

Executorul R.S. este acuzat de procurori că nu s-a documentat despre soarta procesului, înainte de a face plata spre contul indicat de Băraș. Ulterior, CNADNR a depus mai multe reclamații, inclusiv la Ministerul Justiției și la DNA, deoarece nu a mai recuperat banii. Executorul a declarat că nu este vinovat, deoarece sentința Judecătoriei Sectorului 3 a anulat doar actele de executare care au fost făcute pe raza acestui sector din București și că el a executat doar conturi ale CNADNR deschise în Cluj Napoca. Avocatul Băraș nu a putut fi contactat.