Cu toate că au avut mai mulţi bani decât în anii precedenţi, edilii nu au ştiut să-i cheltuiască. În top se află Chiliman, Inimăroiu şi Onţanu.
Politici de management al banilor, lipsite de eficienţă, primari care nu au ştiut cum să-şi cheltuiască bugetele, sectoare în care s-au făcut investiţii de milioane de lei, dar fără să se vadă în teren. Aceasta este imaginea care reiese în urma analizelor bugetelor primă- riilor de sector şi a Capitalei în anul 2007. Banii administraţiilor au fost cu sute de milioane de lei mai mari faţă de 2006, dar rezultatele în teren nu au fost din cele mai spectaculoase. Administraţ iile găsesc scuze pentru excedentele înregistrate, insistând asupra faptului că banii nu au fost pierduţi, doar că s-au reportat.
Bani mai mulţi
Dezvoltarea imobiliară, a sectorului privat şi mărirea ofertelor de muncă au dus la o explozie fără precedent a bugetelor. Dacă, în 2006, Primăria Capitalei avea un buget de 2 miliarde de lei, în 2007, suma a crescut la 3 miliarde de lei. Nici la sectoare cifrele nu stau foarte rău. Sectorul 1 conduce detaşat, cu o mărire de buget de 200 de milioane de lei, urmat de sectorele 2 şi 3. Cifrele celor de la PMB arată că domeniile în care s-a investit foarte mult anul trecut au fost transporturile, dezvoltarea publică şi educaţia.
Lipsă de proiecte
La fel ca şi anul trecut, topul celor care au avut prea mulţi bani şi nu au ştiut cum să-i gestioneze este dominat de acelaşi trio: sectoarele 1, 2 şi 4. Mărturie stau excedentele pe care le înregistrează, an de an, sectorul primarului Andrei Chiliman: în 2006 - 115 milioane de lei, iar anul trecut - 130 de milioane de lei. Reprezentanţii administraţ iei sunt însă de altă parere. „Banii aceştia nu au rămas necheltuiţi. Cele 128 de milioane de lei reprezintă plăţile pentru lucrări de construcţie realizate în anul 2007, plăţi care nu sau făcut pentru că nu s-au interesat constructorii, astfel urmează ca banii să fie încasaţi anul acesta“, a explicat directorul de imagine al administraţiei, Alexandru Ichim.
Nici Neculai Onţanu, primarul sectorului 2, nu s-a descurcat mai bine şi „a păstrat pentru zile negre“ aproape 75 de milioane de lei.
Modelul Vanghelie
Dacă cele două administraţii locale au menţinut un echilibru între excedentele din 2006 şi cele de anul trecut, surpriza vine de la Adrian Inimăroiu. În lipsă de proiecte, edilul sectorului 4 nu a cheltuit 25% din bugetul pe 2007, adică 100 de milioane de lei. Asta în condiţiile în care, acum un an, ameninţa că 80% din arterele sectorului vor fi modernizate. Cifrele puse la dispoziţie de municipalitate arată însă că, anul acesta, Inimăroiu a cheltuit pe asfaltări doar 1,4 milioane de lei, cât cheltuia Vanghelie pentru acelaşi tip de lucrări, dar în 2004.
Referitor la sumele necheltuite, reprezentanţii administraţiei au găsit rapid răspunsuri: „Iniţial, sumele calculate a fi cheltuite au fost mai mari decât numărul proiectelor, şi acesta este motivul necheltuirii lor. Dar banii sunt tot la noi“.
Poteraş intră în top
Primarul sectorului 6, Cristian Poteraş, prin politica de alocare a banilor, se pare că a vrut cu tot dinadinsul să intre în topul administraţiilor cu excedente. Anul trecut „a reuşit“ să nu cheltuiască aproape 15% din buget, adică 72 de milioane de lei dintr-un total de 487 de milioane de lei. A investit nu foarte mult în drumuri - aproape 19 milioane de lei - şi a încercat să ţină sub control curăţenia în sector cu 71 de milioane de lei.
În sectorul 5 vin alegerile şi încep „cârpelile“
Sectorul lui Marian Vanghelie continuă să supravieţuiască şi în 2008. Dacă, anul trecut, primarul investea fără măsură în şcoli şi economate, în condiţiile în care blocurile erau înconjurate de munţi de gunoaie şi sute de case nu aveau canalizare şi apă curentă, anul analizelor financiare arată că edilul a schimbat macazul: s-a apucat de asfaltări.
Vanghelie a dat peste cap toate aşteptările bucureştenilor şi a investit în drumuri aproape 77 de milioane de lei, situându-se în topul asfaltărilor în sectoare, după Chiliman în sectorul 1 şi Negoiţă din sectorul 3. Singura diferenţă este că, deşi a cheltuit jumătate din banii pe care Negoiţă i-a „băgat în pământ“, sectorul 5 nu este nici pe un sfert asfaltat cum e cel din 3. „Aceşti bani cu siguranţă au fost cheltuiţi, problema este că nu se prea vede“, a spus consilierul primarului general, Radu Comşa.
Edilul care are şi ar vrea să facă
Primarul Vanghelie a încercat să explice noua strategie adoptată anul trecut. „Anul acesta, am preferat să mă duc cu investiţiile spre apă, canal şi asfaltări. Sunt sute, ba nu, mii de străzi pe care le vor moderniza. Şi când spun drumuri, nu mă refer că torn un strat de asfalt, pun şi canalizare, şi apă, pentru că am multe străzi în sector care sunt în mâl“, a ameninţat primarul, care se încăpăţânează să rămână codaş la curăţenie. Prezenţa gunoaielor la fiecare metru din sector nu l-a convins să aloce mai mult de 7,7 milioane de lei pentru curăţenie, chiar mai puţin decât anul trecut.
ÎNTREBĂRI
Unde s-au dus cele 3 miliarde de lei la Capitală
De departe, sumele cele mai mari au fost chetuite de municipalitate. Peste 90% din cele 3 miliarde de lei, bugetul pe 2007, au provenit din cotele defalcate din impozitul pe venit. Anul trecut, cei mai mulţi bani au fost alocaţi transporturilor. Lucrările în infrastructură, modernizarea flotei RATB şi alte lucrări de reabilitare au scos din bugetul municipalităţii peste 1,6 miliarde de lei (54,6%). Mulţi bani s-au cheltuit şi pentru dezvoltarea publică, energia termică şi protecţia mediului - aproape 830 de milioane de lei. Cifrele arată că aproape 30% din buget, adică 810 milioane de lei, au fost cheltuiţi pe subvenţiile la tarifele de energie termică şi transport public. Urmează cultura şi cultele, parcurile, autorităţile publice şi asistenţa socială.