Se anunța o moțiune simplă cu final așteptat: pică la vot. S-a transformat însă într-o moțiune cu scandal. Deputaţii PNL au anunţat încă de dimineaţă – că nu vor participa la dezbaterile şi la votul pe moţiunea simplă depusă de PSD. Prin acest demers se cerea demisia ministrului Justiției, Raluca Prună, care se „autodenunțase” în fața CSM că a mințit CEDO în ceea ce privește bugetul pentru penitenciare.

„Tupeu de tehnocrat”

Ministra era așteptată nu doar de jurnaliști, ci și de parlamentari, să ajungă la dezbaterea din plen. Dar, i-a întârziat avionul. Se fac, bineînțeles glume: „O fi fost la CEDO să mintă iar”. „Din păcate, doamna ministru este în avion, avionul ei a întârziat din cauza vremii şi cerem permisiunea ca doamna ministru să răspundă săptămâna viitoare, înaintea votului la moţiune”, transmite vicepremierul Costin Borc.

„Nu mă aşteptam la atâta tupeu de tehnocrat”, vine replica deputatei ALDE Steluţa Cătăniciu.

Pe holul din fața sălii de plen apare însă fostul ministru de Interne, Mircea Dușa, cu părul proaspăt vopsit – negru. Ministrul Educației, Mircea Dumitru, ar da o declarație, dar ar prefera la Senat, nu la Cameră. Într-un final se așază în fața camerelor de luat vederi. Fix atunci răsună melodia ce ține loc de sonerie pentru a-i aduna pe aleși în plen. Ministrul dă declarații netulburat. Deputații intră la ședință. Mai nou, la modă în Parlament sunt cerceii și eșarfele cu bufnițe.

Nu trece mult și ședința se încheie. Nu înainte ca reprezentanții PSD, PNL și UDMR s-o pună la zid pe Prună, pentru declarațiile sale „inacceptabile”. „În sală sunt prezenţi 141 de deputaţi, deci nu suntem în cvorum. În acest caz şedinţa de vot final nu poate avea loc”, anunță preşedintele de şedinţă. De fapt, în sală nu erau, pe numărate, mai mult de 100 de deputați.


„Du-te și plimbă-te!”

Liviu Dragnea iese la declarații. Cam repede, jurnaliștii sunt luați pe nepregătite. Liderului PSD i se cere să spună de ce s-a suspendat ședința. „Stați să vină și PRO-ul”, zice Dragnea, ca omul care știe ce înseamnă să se piardă un sincron. „PNL, practic, pentru a salva onoarea nereperată a doamnei ministru, a boicotat şi celelalte voturi”. „Zeci de mii de familii aşteptau ca azi să votăm conversia creditelor, aşa cum s-a stabilit, la cursul istoric”, acuză Dragnea. Nu termină bine de vorbit că vreo zece lideri de sindicat veniți pentru Legea Energiei, aflată pe ordinea de zi și care prevede să nu se închidă complexul Oltenia, îl înconjoară pe liberalul Eugen Nicolăescu, aflat puțin mai încolo, și-i cer socoteală. Nicolăescu se răfuiește cu un deputat ALDE. „La 15.30 era votul. Ați suspendat ședința la 15.15. Poate înveți să citești? (…) Du-te și plimbă- te!”, strigă Nicolăescu la colegul său. Atât le-a trebuit sindicaliștilor, care au început, la rândul lor, să țipe la Nicolăescu că liberalilor nu le pasă că sunt 15.000 de oameni care-și pierd locurile de muncă. Liberalul se duce în fața camerelor de luat vederi și strigă că „asta-i nesimţirea PSD faţă de cetăţeni”, că cei de la PSD şi ALDE „au utilizat absenţa noastră din sală şi au suspendat şedinţa de vot final”.

„Este o minciună, care nu e spusă de doamna Prună, e spusă de ei”, vine replica lui Dragnea.

De fapt, pesediștii, care nu au fost nici ei prezenți toți, au profitat de absența liberalilor, pentru a amâna votul la moțiune, care nu le-ar fi trecut, și i-au lăsat pe aceștia să răspundă și pentru restul legilor nevotate.

„Băi, băieți salvați Pruna, dar…”

Surse parlamentare au declarat pentru EVZ că liberalii au fost avertizați de ieri dimineață că, dacă nu vin la votul pe moțiunea simplă îndreptată împotriva ministrului Justiției, își vor asuma nevotarea celorlalte proiecte de lege aflate pe ordinea de zi. „Noi le-am spus: băi, băieți, slavați Pruna dar s-ar putea să nu votăm nimic. Restul de legi vi le asumați!”. Pe ordinea de zi se aflau proiecte precum: un proiect al PSD privind creşterea valorii tichetului de masă de la 9 lei la 13; declararea zilei de 1 iunie – zi liberă pentru elevi și părinți; proiectul privind conversia creditelor în franci elveţieni.