Cum au aflat liderii națiunilor din Commonwealth de moartea Reginei Elisabeta a II-a

Cum au aflat liderii națiunilor din Commonwealth de moartea Reginei Elisabeta a II-a Regina Elisabeta a II-a. Sursa foto: flickr.com

Prim-ministrul Noii Zeelande a povestit cum a fost trezită la ora 5 dimineața de un ofițer de poliție care a aprins o torță în dormitorul ei pentru a-i spune despre moartea Reginei.

Conform aranjamentelor constituționale ale Noii Zeelande, regina era monarhul și șeful de stat al țării. „Ultimele zile din viața reginei surprind cine a fost Majestatea Sa – lucrând până în ultima clipă în numele oamenilor pe care i-a iubit”, a spus prim-ministrul.

„Iată o femeie care și-a dat viața, cu totul, pentru ceilalți. Și indiferent de ce crede oricine despre rolul monarhilor din întreaga lume, există, fără îndoială, o persoană care a dat totul în numele poporului ei”.

O altă națiune din Commonwealth, Nigeria, și-a câștigat independența față de britanici în 1960, la patru ani după prima vizită oficială a regretatei Regine în națiunea Africii de Vest. Când monarhul a vizitat ultima dată țara, în 2003, ea a vorbit despre rolul Nigeriei în Commonwealth și a aplaudat țara pentru „noul parteneriat pentru dezvoltarea Africii”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Muhammadu Buhari, președintele Nigeriei, și-a exprimat „imensa tristețe” pentru moartea ei. „Defuncta Sa Majestate a fost singura suverană britanică cunoscută de 90% din populația noastră”, a spus el, descriind domnia regretatei Regine drept „unică și minunată”. „Povestea Nigeriei moderne nu va fi niciodată completă fără un capitol despre Regina Elisabeta a II-a, o personalitate globală uriașă și un lider remarcabil. Ea și-a dedicat viața pentru a face națiunea ei, Commonwealth-ul și întreaga lume un loc mai bun”.

Regina Elisabeta a II-a

Sursa foto: The Royal Family/Facebook.com

Reacția mai multor lideri de stat

Moartea Reginei survine în momentul în care un număr tot mai mare de teritorii britanice din Caraibe încearcă să-l înlocuiască pe monarh cu proprii șefi de stat, pe măsură ce cresc cererile ca Marea Britanie să își ceară scuze pentru abuzurile sale din epoca colonială și să acorde despăgubiri pentru sclavie fostelor sale colonii. Cu toate acestea, liderii din Caraibe au fost întristați la momentul aflării veștii despre Regină.

Andrew Holness, premierul din Jamaica, a remarcat că, de când a fost încoronată în 1953, regina a vizitat insula în fiecare deceniu până în 2002. „Fără îndoială, ea a format o legătură specială cu poporul din Jamaica în timpul domniei sale”, a spus el. „Suntem întristați că nu o vom mai vedea, dar ne vom aminti de domnia ei istorică”.

În martie, când Prințul William și Kate au vizitat Jamaica ca parte a unei călătorii oficiale în Caraibe, Holness a făcut un anunț neașteptat că țara intenționează să devină pe deplin independentă. De atunci, Jamaica a înființat un Comitet pentru Reforma Constituției și este programat să organizeze un referendum în 2025. Dacă va fi aprobată, s-ar alătura altor republici din regiune, inclusiv Barbados, Guyana și Tobago.