Cum arăta țara în 2000, ultima dată când naționala îi scotea pe români în stradă. Surprize, surprize, Emil Constantinescu - președinte, manelele explodau

Cum arăta țara în 2000, ultima dată când naționala îi scotea pe români în stradă. Surprize, surprize, Emil Constantinescu - președinte, manelele explodauNaționala României. Sursa foto: Instagram

Naționala a ajuns în optimile de finală ale Campionatului European din 2024, iar românii au dat frâu liber sentimentelor. Unii au așteptat mai bine de două decenii o asemenea performanță, alții nici nu se născuseră sau erau prea mici în vara anului 2000.

Atunci, echipa României învingea Anglia, scor 3-2, după un meci de senzație, și se califica în „sferturile” Europeanului din Olanda și Belgia. Acolo unde, „tricolorii” erau eliminați de Italia (scor 0-2).

Naționala i-a scos pe români, în stradă, în 2000

După victoria cu Anglia, românii au ieșit pe străzi și s-au bucurat, la fel cum au făcut-o și în timpul Mondialului din 1994. Din 2000 până în 2024, suporterii au gustat doar din paharul amar al eșecului. Au fost mici raze de speranță. Calificările la Europenele din 2008 și 2016, acolo unde „tricolorii” n-au trecut de grupe. Așa că momentul de miercuri a fost speculat așa cum se cuvine.

24 de ani trecuseră. Dar, cum arăta România în 2000? Politic, la fel ca și acum, țara era în fierbere. Președinte era Emil Constantinescu, iar premier, Mugur Isărescu. Cel care își întrerupsese mandatul de guvernator al BNR. Țara se pregătea pentru alegerile de la finalul anului. La prezidențiale, în turul al 2-lea, Ion Iliescu l-a învins pe Corneliu Vadim Tudor.

Ce sfat i-a dat fostul președinte Emil Constantinescu unei profesoare care dorește să candideze la prezidențiale

Sursa Foto: EVZ

Social, țara nu stătea grozav. Șomajul era la cote mari, cu un an înainte, tocmai se petrecuse ultima mineriadă. cea de la Stoenești. Românii nu puteau călătorii fără vize nicăieri, țara mai avea de așteptat până să adere la NATO și UE.

Românii consumau foarte mult divertisment la televizor, iar emisiunea „Surprize, surprize”, prezentată de Andreea Marin, nu avea rival, sâmbătă seara, la nivel de audiență. Românii se mai uitau la Familia Bundy și Seinfeld, seriale în mare vogă la acea vreme.

Era vremea în care, muzical, explodase producția autohtonă. Se ascultau trupe dance: Animal X, 3 Sud-Est sau Andre. Dar a fost un an prolific și pentru formații consacrate ca Iris și Holograf. În ceea ce privește hip-hop-ul, prinsese cultura „de cartier”, importată din SUA. Iar trupe ca B.U.G Mafia și La Familia se bucurau de mare succes.

Tot muzical, în 2000, încep să se impună manelele. Costi Ioniță scoate un album cu Adrian Copilul Minune și dă o mare lovitură financiară.

Telefonia mobilă începea să se impună pe piață, dar nu mulți români aveau acces la astfel de dispozitive. Existau, bineînțeles și pagere, pe lângă telefoane. Marile companii erau Dialog, Connex și Cosmorom. Majoritate românilor foloseau însă telefonia fixă. Pentru că zona mobilă era scumpă.

Apăruseră mașinile la mâna a doua, din Germania

Bill Gates lansase Windows 2000, un sistem de operare extrem de apreciat. Muzica se asculta pe casete, pe CD-uri sau pe calculator, cu varianta Winamp. Toate aceste suporturi au dispărut de multă vreme.

Fulbier și Keller erau mărci de bere la modă în acea vreme, la fel cum erau și sucurile frutti fresh.

Parcul auto începea să se schimbe în România. Țara era invadată de mașini străine la mâna a doua: BMW, Mercedes, Audi, Fiat etc. Dar, mulți români foloseau vechile Dacii, unii chiar și Olciturile.

Valuta forte era, și în România, marca germană și dolarul american.

Federația Română de Fotbal era condusă de Mircea Sandu, Liga Profesionistă de Fotbal, de Dumitru Dragomir.