Cum arată râul Nipru, după bombardamentul rusesc asupra hidrocentralei Kahovka

Cum arată râul Nipru, după bombardamentul rusesc asupra hidrocentralei Kahovka Sursa foto: Vitaliy Selyk / Facebook

Șeful Biroului Președintelui Ucrainei, Andrei Ermak, a publicat pe Telegram o fotografie a râului Nipru în zona hidrocentralei Nipru, după ce hidrocentrala Kahovka a fost aruncată în aer de invadatorii ruși. Imaginile sunt șocante, dar și așteptate în urma unei asemenea catastrofe.

Râul Nipru de lângă orașul Zaporojie poate fi acum pur și simplu traversat - nivelul apei după explozia hidrocentralei Kahovskaia de către ruși nu atinge mai mult de jumătate de metru, în unele locuri apa a dispărut complet - așa că puteți merge pe jos prin nisip.

Așa a comentat Șeful Biroului Președintelui Ucrainei, Andrei Ermak:

„Ecocid. Niprul din zona hidrocentralei Nipru după ce hidrocentrala Kahovka a fost aruncată în aer de ruși”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Este imposibil să nu remarci acest lucru. De asemenea, este imposibil să tăcem în legătură cu asta. Pentru că tăcerea și lipsa pedepsei pentru teroriști sunt o crimă împotriva generațiilor prezente și viitoare”, a scris șeful OPU. „Rusia va răspunde, generațiile vor plăti pentru tot, iar aceasta va deveni o lecție pentru toată națiunea rusă”.

Fotografia publicată arată oameni care traversează Niprul de fapt pe nisip, iar în fundal se vede pe deplin barajul hidrocentralei Nipru.

CHE Nipru este a cincea etapă a cascadei hidrocentralelor de pe râul Nipru, situată în districtul Nipru din Zaporojie. CHE Kahovskaia este ultima etapă a cascadei hidrocentralelor Nipru.

Pierderile directe ale Ucrainei din cauza subminării hidrocentralei Kahovskaia de către invadatorii ruși se ridică la peste 2 miliarde de dolari, a informat Ministerul Economiei pe 30 iunie.

Potrivit OVA din Herson, din 12 iunie, valoarea estimată a daunelor mediului din cauza exploziei rusești a centralei hidroelectrice Kahovka a fost de peste 1,64 miliarde de dolari.

Cea mai mare daună o are asupra populației. Aceasta riscă să nu mai aibă apă, iar cetățenii sunt îndemnați să economisească apa.

Bazinul hidrografic al regiunii se modifică semnificativ și revine încet la vechea albie a Niprului, dinaintea construirii barajului.

Inundațiile și scurgerea completă a lacul de acumulare transformă semnificativ relieful regiunii. Zonele inundate au devenit mlăștinoase, iar scăderea debitului de apă din amonte a deșertificat regiuni întregi. Totodată, apele care s-au retras în zona lacul de acumulare au expus fostul fund nisipos al acestuia, creând pericolul de a apărea furtuni de nisip și ducând la potențiale creșteri de temperatură în regiune, potrivit Gordon.ua.