Inspecție la centrala din Zaporojie, după distrugerea barajului de pe Nipru. Ce au constatat experții

Inspecție la centrala din Zaporojie, după distrugerea barajului de pe Nipru. Ce au constatat experțiiSursa: Ziare.com

Situația este "gravă", dar în curs de stabilizare la centrala nucleară ucraineană din Zaporioje după distrugerea unui baraj, a declarat la fața locului, joi, șeful AIEA, în timp ce, pe front, Kievul revendică ușoare progrese.

Directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) Rafael Grossi a făcut această deplasare, amânată cu o zi, când forțele ucrainene au intrat în ofensivă asupra pozițiilor rusești din sudul și estul Ucrainei, scrie La Libre Belgique.

"Putem observa, pe de o parte, că situația este gravă, consecințele sunt acolo și sunt reale", a explicat domnul Grossi după ce a petrecut trei ore la centrala Zaporojie, ocupată încă de anul trecut de ruși.

"În același timp, se iau măsuri pentru stabilizarea situației", a adăugat el, fără a preciza care sunt aceste măsuri.

Vizita sa a fost menită în special să stabilească dacă această instalație a fost pusă în pericol de distrugerea barajului Kahovka de pe Nipru, marele fluviu ucrainean, a cărui apă era folosită pentru răcirea celor șase reactoare.

Centrala de la Zaporoje are apă suficientă

Domnul Grossi, a cărui a treia călătorie în acest loc de la începutul războiului, a spus că centrala nucleară din Zaporojie, cea mai mare din Europa, are "apă suficientă".

"Am putut vedea bazinul de răcire (...) porțile de irigare, canalele care constituie sistemul de răcire esențial al centralei", a mai spus el.

Centrala a fost ținta unor bombardamente repetate, puse pe seama Moscovei și Kievului, și a fost întreruptă de la rețeaua electrică de mai multe ori, stârnind îngrijorări cu privire la siguranța sa.

Pe front, luptele au continuat după ofensiva declanșată de armata ucraineană în urmă cu mai bine de o săptămână pe cel puțin trei sectoare ale liniei de contact, unde a raportat capturarea mai multor localităţi.

În sud, adjunctul ministrului ucrainean al Apărării, Ganna Maliar, a susținut, joi, un "avans treptat, dar sigur" al soldaților de la Kiev, în ciuda "rezistenței puternice" din partea trupelor ruse, care și-au construit acolo apărări timp de câteva luni.

Drone explozive și bombardamente intense

"Forțele armate ucrainene se confruntă cu minarea totală a câmpurilor", a subliniat Ganna Maliar, referindu-se și la "folosirea de drone explozive" și "bombardamente intense".

Potrivit acesteia, forțele ucrainene au avansat "mai mult de trei kilometri" în ultimele zece zile în zona Bahmut, un oraș devastat din est pe care Moscova pretindea că îl cucerise în mai.

În total, armata ucraineană a preluat "mai mult de 100 de kilometri pătrați" într-o săptămână de lupte, a declarat un oficial de rang înalt, Oleksi Hromov.

Jurnaliştii AFP au văzut, joi, o unitate de artilerie bombardând forţele ruse la Bahmut, în regiunea de est Doneţk. Soldații ucraineni au spus că înaintează încet pe flancurile nordice și sudice ale acestui oraș.

În schimb, președintele rus a spus săptămâna aceasta că atacurile ucrainene au fost respinse unul după altul și că pierderile adversarului s-au apropiat de un nivel "catastrofal".

Vladimir Putin l-a primit, joi, la Kremlin pe omologul său algerian Abdelmadjid Tebboune, semnând cu această ocazie mai multe acorduri pentru aprofundarea "parteneriatului strategic" dintre Moscova și Alger.

În timpul nopții, Rusia și-a continuat și atacurile asupra centrelor urbane ucrainene.

Orașul natal al lui Zelenski, bombardat de două ori, în trei zile

Orașul natal al președintelui Volodimir Zelenski, Krivi Rih, a fost atacat cu rachete pentru a doua oară în trei zile.

Trei dintre acestea au lovit "două companii industriale care nu au nicio legătură cu armata", a declarat șeful administrației militare locale, Oleksandr Vilkul, pe Telegram, raportând că un om a fost rănit.

Cu o zi înainte, douăsprezece persoane au fost ucise în bombardarea unui bloc de apartamente și a unui depozit.

Potrivit Forțelor Aeriene ucrainene, o a patra rachetă și 20 de drone din nord și sud au fost interceptate de apărarea antiaeriană din întreaga țară.

Drone doborâte în Crimeea

În Crimeea, o peninsulă anexată în 2014 de Rusia, guvernatorul instalat de Moscova a asigurat că forțele ruse au doborât nouă drone ucrainene.

Unul dintre aceste dispozitive, însă, a lovit un sat din centrul peninsulei, spărgând ferestrele mai multor case. Nu au fost identificate victime.

În cele din urmă, comisia electorală rusă a anunțat joi organizarea de "alegeri" locale pe 10 septembrie în teritoriile pe care Rusia le ocupă în Ucraina și pe care le-a revendicat pentru anexare în septembrie 2022.

Scopul acestor alegeri, potrivit acestui organism, este alegerea adunărilor regionale și a consiliilor municipale, chiar dacă acolo luptele fac ravagii și Moscova controlează doar parțial regiunile Luhansk și Donețk în est, de la Zaporijjia și Herson în sud. (Traducerea: Rodezia Costea/Rador).