Cum ar trebui să arate „meniul ideal“

Cum ar trebui să arate „meniul ideal“

Află ce alimente ar trebui să consumi în fiecare zi ca să trăieşti sănătos cât mai mult timp.

Ca să-ţi hrăneşti organismul cum ar trebui ai nevoie zilnic de şase felii de pâine, între două şi patru fructe, una-două căni cu legume fierte sau proaspete, o cană cu lapte, din când în când câte un ou.

Dacă vei consuma un singur gen de aliment, rişti să-şi produci dezechilibre în organism, te avertizează medicii. Pentru a te hidrata, alege apă, fie ea plată sau minerală.

Renunţă la sucul natural preparat acasă, pe care îl poţi înlocui cu fructe simple, care nu stimulează atât de repede secreţia de insulină. Pe termen lung, creşterea repetată a insulinei duce la apariţia diabetului zaharat. Recomandările oferite de nutriţionişti sunt valabile pentru persoanele fără probleme de sănătate care să implice un regim alimentar special. Cereale, în fiecare zi, carne roşie, cât mai rar Meniul zilnic „ideal“ este format din şase până la 11 felii de pâine, paste sau cereale, trei-cinci porţii de vegetale, două-patru porţii de fructe, două-trei porţii de lactate şi maximum trei porţii de carne, peşte sau ouă, spun specialiştii în nutriţie. „În general, se recomandă ca proteinele să acopere aproximativ 13% din nivelul caloric, lipidele - 30%, iar glucidele peste 55%“, spune Lavinia Şoavă, medic specialist în diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice.

Peştele, carnea albă şi cerealele nu ar trebui să lipsească din alimentaţia ta. Zilnic poţi mânca până la 250 de grame de peşte şi aproape şase porţii de pâine integrală sau neagră. „Pâinea albă nu este indicată, pentru că este super rafinată, şi prin această rafinare, factorul nutritiv, vitaminele din grupul B dispar“, spune Nicolae Hâncu, preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice. Evită cantităţile mari de carne roşie (cum este cea de vită) şi încearcă s-o consumi doar de două ori pe lună, este o recomandare de ultimă oră a nutriţioniştilor. Studiile din ultimii ani au arătat o legătură directă între acest tip de carne şi apariţia diferitelor tumori. Înlocuieşte dulciurile cu fructe Evită, de asemenea, consumul regulat de dulciuri concentrate, pe care le poţi înlocui cu fructe. Totuşi, nu mânca mai mult de trei-patru fructe pe zi, altfel depăşeşti cantitatea de zahăr admisă. „Cea mai nocivă combinaţie este dulcele cu grăsime“, spune Nicolae Hâncu. Este cazul cremelor de prăjituri sau al îngheţatei.

Pentru a-ţi procura energia zilnică, adaugă în alimentaţie şi grăsime. Drept urmare, consumă zilnic în cantităţi egale grăsimi saturate (de origine animală, cum este untura de peşte), grăsimi mononesaturate (uleiul de măsline sau floarea-soarelui) sau grăsimi polinesaturate (cum este uleiul de peşte). Atenţie, însă, la consumul de grăsimi, să nu depăşească mai mult de 30% din aportul zilnic de calorii. „Un gram de grăsime produce nouă kilocalorii. De exemplu, o persoană de 80 de kilograme are nevoie, în medie, de 2.400 de kilocalorii“, mai spune profesorul Hâncu.

Deşi margarina are la bază grăsimi polinesaturate, medicii te avertizează că este foarte nocivă. „Prin hidrogenare, care o transformă din lichid în solid, acizii graşi polinesaturaţi se transformă în acizi trans, extrem de dăunători. Aceşti acizi graşi au o nocivitate asemănătoare colesterolului. Nu se ştie care este mai nociv“, mai explică profesorul Nicolae Hâncu. PRACTIC Ce înseamnă o porţie > Pâine: o felie de pâine > Cereale, paste: o jumătate de cană de cereale sau paste făinoase ori un biscuit > Fructe: un fruct mediu > Carne, peşte, ouă: 100 de grame de carne sau un ou > Legume: o jumătate de cană > Lapte, iaurt, brânză: o cană cu lapte sau 50 de grame de telemea

Ne puteți urmări și pe Google News