Cum a semnat Dan Barna ca firma lui să ia 13 milioane de lei de la UE

Dan Barna, USR PLUS

Ca secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene în primul mandat al lui Cristian Ghinea, Dan Barna a vizat un ordin al ministrului care a făcut posibil ca firma din care ieșise, dar în care rămăsese prietenul său, să ia 13 milioane de lei de la UE, scrie Newsweek România.

Cum a semnat Dan Barna ca firma sa să ia 13 milioane de lei de la UE. Newsweek România dezvăluie cum a semnat secretarul de stat Barna ca firma sa să ia 13 milioane de lei de la UE

„Deja celebrele proiecte de «antreprenoriat social» ale lui Dan Barna care au sfârșit în eșec și conflicte de interese (bani acordați propriei surori, de exemplu) au fost realizate prin intermediul firmei Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL. În această firmă, după 2010, asociați erau Dan Barna și Dragoș Jaliu, fiecare cu câte 50%.

Pe 16 mai 2016, când Barna a fost numit secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene de către premierul Dacian Cioloș, actualul vicepremier deținea jumătate din Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL.

Iar soția sa, Olga Totolici, era administrator al firmei.

Abia după o lună și jumătate de la numirea ca secretar de stat, pe 30 iunie 2016, Barna iese din firmă, conform Registrului Comerțului (...).

După nici două luni și jumătate, pe 9 septembrie 2016, ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, semnează ordinul de ministru 1839 prin care aprobă Ghidul Solicitantului Condiții Specifice «România Start Up Plus»

«România Start Up Plus» era un apel de proiecte finanțat din POCU (Programul Operațional Capital Uman) 2014 – 2020.

Proiectele urmăreau dezvoltarea antreprenoriatului de către de către persoane fizice din categorii vulnerabile (șomeri, persoane inactive, persoane care au un loc de muncă)”.

Cele de mai sus au fost prezentate de Newsweek România, la 21 ianuarie a.c.

Ghinea a prelungit termenul pentru firma lui Barna

Ulterior acestui ordin, ministrul Ghinea a prelungit termenul de depunere al proiectelor (de pe 30 octombrie pe 16 noiembrie 2016).

„Care să fi fost motivele pentru care ministrul Cristian Ghinea a decis prelungirea termenului de depunere a proiectelor până la 16 noiembrie? În mod normal, astfel de decizii se întemeiază pe argumente și note de fundamentare care sunt păstrate în minister. Nu a fost și aici cazul. Un motiv, totuși, trebuie să fi existat.

Cum a semnat Dan Barna ca firma sa să ia 13 milioane de lei de la UE. Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL

Iar pe 16 noiembrie, în chiar ultima zi posibilă de depunere de proiecte, s-a întâmplat ceva: Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL, firma din care Dan Barna ieșise pe 30 iunie, a depus patru proiecte în sistemul informatic MySMIS al Ministerului Fondurilor Europene. Într-unul din proiecte, fosta firmă a lui Barna era lider, în celelalte trei – partener.

Toate cele patru proiecte au fost aprobate și finanțate”

Barna a semnat să vină banii la firma lui

Conflictul de interese între secretarul de stat Dan Barna și banii încasați de firma prietenului său este evident, deși semnătura pe acele ordine fusese dată de ministrul Ghinea.

Dar asta nu e tot: Dan Barna a semnat și el un ordin al ministrului Cristian Ghinea, în calitate de secretar de stat.

Și nu orice ordin: ci cel cu numărul 1838, prin care se aprobau banii pentru proiecte.

Sau, în limbaj birocratic, „schema de ajutor de minimis”. Astfel, ordinul 1838, semnat de ministrul Ghinea, este vizat de către secretarul de stat Dan Barna, cu prima semnătură sub cea a fostului și actualului ministru de la Fonduri Europene.

Cristian Ghinea și Dan Barna au refuzat orice comentariu pe acest subiect, în ciuda apelurilor repetate ale Newsweek România.