Evenimentul Zilei > Actualitate > Cum a semnat Dan Barna ca firma lui să ia 13 milioane de lei de la UE
Cum a semnat Dan Barna ca firma lui să ia 13 milioane de lei de la UE

Cum a semnat Dan Barna ca firma lui să ia 13 milioane de lei de la UE

Ca secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene în primul mandat al lui Cristian Ghinea, Dan Barna a vizat un ordin al ministrului care a făcut posibil ca firma din care ieșise, dar în care rămăsese prietenul său, să ia 13 milioane de lei de la UE, scrie Newsweek România.

Cum a semnat Dan Barna ca firma sa să ia 13 milioane de lei de la UE. Newsweek România dezvăluie cum a semnat secretarul de stat Barna ca firma sa să ia 13 milioane de lei de la UE

„Deja celebrele proiecte de «antreprenoriat social» ale lui Dan Barna care au sfârșit în eșec și conflicte de interese (bani acordați propriei surori, de exemplu) au fost realizate prin intermediul firmei Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL. În această firmă, după 2010, asociați erau Dan Barna și Dragoș Jaliu, fiecare cu câte 50%.

Pe 16 mai 2016, când Barna a fost numit secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene de către premierul Dacian Cioloș, actualul vicepremier deținea jumătate din Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL.

Iar soția sa, Olga Totolici, era administrator al firmei.

Abia după o lună și jumătate de la numirea ca secretar de stat, pe 30 iunie 2016, Barna iese din firmă, conform Registrului Comerțului (…).

După nici două luni și jumătate, pe 9 septembrie 2016, ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, semnează ordinul de ministru 1839 prin care aprobă Ghidul Solicitantului Condiții Specifice «România Start Up Plus»

«România Start Up Plus» era un apel de proiecte finanțat din POCU (Programul Operațional Capital Uman) 2014 – 2020.

Proiectele urmăreau dezvoltarea antreprenoriatului de către de către persoane fizice din categorii vulnerabile (șomeri, persoane inactive, persoane care au un loc de muncă)”.

Cele de mai sus au fost prezentate de Newsweek România, la 21 ianuarie a.c.

Ghinea a prelungit termenul pentru firma lui Barna

Ulterior acestui ordin, ministrul Ghinea a prelungit termenul de depunere al proiectelor (de pe 30 octombrie pe 16 noiembrie 2016).

„Care să fi fost motivele pentru care ministrul Cristian Ghinea a decis prelungirea termenului de depunere a proiectelor până la 16 noiembrie? În mod normal, astfel de decizii se întemeiază pe argumente și note de fundamentare care sunt păstrate în minister. Nu a fost și aici cazul. Un motiv, totuși, trebuie să fi existat.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE