Un proces spectaculos se judecă la Tribunalul București: este vorba de cazul „Regelui cocainei din Balcani”, Evelin Banev Nikolov (50 de ani) –judecat în lipsă pentru trafic internațional de droguri de mare risc. „Evenimentul zilei” a aflat informații inedite din acest dosar.

Totul începe în aprilie 2012, atunci când procurorii DIICOT au capturat 51 de kilograme de cocaină cu o puritate foarte mare, de 93%. Drogurile erau ascunse într-o camionetă, parcată în apropierea Piaței Unirii din București. Era vorba de cinci colete învelite în folii de aluminiu, cu un puternic miros mentolat- pentru a nu putea fi mirosite de câinii special antrenați- și ascunse în două genți negre de voiaj. Prețul unui kilogram de cocaină en-gros, cu puritate sub 90%, este de 40-60.000 de euro, iar endetail prețul este în jurul sumei de 100 euro/gram.


FOTO: Drogurile capturate aveau o puritate de 93%Potrivit DIICOT, drogurile proveneau din America de Sud și erau proprietatea lui Evelin Banev Nikolov, fiind destinate pieței din Occident. Cocaina fusese introdusă în România prin portul Constanța. Operațiunea fusese pusă la punct în o c to m b r i e 2011, chiar la București, într-un hotel de lux. „Regele cocainei”, alături de un locotenent bulgar, Radoslav Georgiev Atanasov, a avut o întâlnire cu un cumpărător, „Carlos”, care era interesat de achiziționarea unei cantități mari de droguri din America de Sud.

Filajul din piscină

Următoarea întâlnire a fost în mai 2012, la piscina hotelului Megali Vretonnia din Atena, și a fost monitorizată de autoritățile din Grecia. Banev i-a confirmat încă o dată lui „Carlos”: „În România, eu pot”. Afacerea era simplă, oamenii celor doi se întâlneau la București și preluau o mașină încărcată cu droguri. Legătura avea să fie ținută doar pe BlackBerry Messenger.

În acel moment, procurorii DIICOT au intervenit și au băgat un investigator sub acoperire, „Petrov Nicolai Metodiev”, și doi colaboratori sub acoperire, „Mirko Borisov și” „Ioana Alexia Popa”. Aceștia au luat legătura cu locotenentul lui Banev. Atanasov a parcat mașina plină cu droguri și a părăsit România cu primul avion. El i-a anunțat pe partenerii săi, în realitate colaboratori sub acoperire, unde sunt drogurile. Atanasov a fost prins în Italia după câteva săptămâni și extrădat în România.

Complicele, condamnat

Radoslav Georgiev Atanasov (44 de ani): A recunoscut acuzația de complicitate la săvârșirea infracțiunii de trafic ilicit de droguri de mare risc, pentru a beneficia de o pedeapsă mai mică, redusă cu o treime. Tribunalul București l-a condamnat în primă instanță la 4 ani și 6 luni de închisoare.

Evelin Banev Nicolov (50 de ani), zis „Brendo” sau „Igor”: Este citat pe 13 martie la Tribunalul București. Pe numele lui, judecătorii au emis un mandat de arestare preventivă, dar autoritățile bulgare au refuzat extrădarea. Într-o scrisoare trimisă magistraților, la ultimul termen, el neagă acuzațiile DIICOT și spune că discuția din Grecia ar fi despre ceasuri și o afacere ratată de la București.

„Marfa este aproape, pe apă, a trecut de strâmtoarea Gibraltar”

În discuția din Grecia, Banev i-a explicat lui Carlos care era prețul cocainei în mai multe țări. Banev voia banii cash, în bancnote mici, pentru a plăti furnizorii din America de Sud.

Banev: Ok. Haide să organizăm totul cu calm.

Carlos: Eu vorbesc cu ei și ei îmi spun mie cum vor. Îmi vor plăti totul cu timpul.

Banev: Prețul în România…

Carlos: E puțin.

Banev: 15, 20, 30, 32, 33, 35, mă înțelegi? În Italia, în acest moment este 32-35. O să scadă până la 35. E mai bine ca nimeni să nu știe.

Carlos: Nu, eu nu știu.

Banev: E mai bine să nu știi, În Spania este 15,23, 50. Marfa mea e pentru Italia, Olanda și Germania, mai puțin cu Spania, pentru că este foarte ieftin, nu se vinde bine.

Carlos: Nu, e clar, marfa e pentru Olanda și Italia. Cu tot respectul, nu mi-ați răspuns la întrebare. Marfa pe care ei mi-o plătesc.

Banev: Eu nu vreau să o cumpăr la mai puțin.

Carlos: Eu am vorbit cu Surdu. Banii mei au rămas în aer, mă înțelegi?

Banev: Marfa este în regulă, marfa este aproape, în Italia, pe apă, a trecut de strâmtoarea Gibraltar, în urmă cu trei zile, pe 14, dacă vrei marfa în Sania, Franța și Italia…

Carlos: Nu, eu nu.

Banev: Eu pot să vând totul, dar trebuie să lucrăm cu calm…

Carlos: Și trebuie săți predau bancnote mari sau…Problema este că dacă îți dau de 500, el mă taxează cu 1% mai mult, dar îmi dă banii numerar.

Banev: Eu pot să ți-i dau în numerar și în Caracas.