A fost lovit de tren şi a fost salvat de un echipaj de intervenţie rapidă. Plaga suprainfectată a dus la amputarea braţului. Soarta ursuleţilor orfani din pădurile României salvaţi de către medicii de la Centrul pentru Animale Sălbatice din Petreştia a devenit subiect de dezbatere în debutul campaniei Digi24, "România din interior".
Anual, 25 de pui de urs rămân orfani în pădurile României. Cea mai mare parte dintre ei ajung în singurul centru din Europa care se ocupă de recuperarea urşilor, Centrul pentru Animale Sălbatice din Petreşti, înfiinţat în urmă cu 10 ani. Pe lângă accidentele inerente, zilnic cercetătorii trebuie să lupte şi cu mentalităţile oamenilor.
"Din păcate, puii de urs fiind nişte creaturi foarte drăgălaşe, de obicei lumea ţine morţis să îi păstreze, ar vrea să-i crească. Sunt foarte haioşi şi e de înţeles că cineva se ataşează de ei. Dar din păcate puii de urs nu sunt ca nişte căprioare. Ei cresc şi deja într-un an capătă forme frumuşele şi o forţă considerabilă. Comportamental nu este ca un ierbivor care se plimbă prin grădină. El va începe să desfacă casa omului, să intre în ogradă, să facă prostii", a adăugat Leo Bereczky, coordonatorul orfelinatului.
Reporterii emisiunii "Din interior", ce debutează astăzi, de la ora 18.30, la Digi24 au filmat, timp de trei luni povestea ursuleţilor orfani din pădurile româneşti. Aici se află şi un pui de urs din Petreşti ce a fost lovit de tren şi a fost salvat de un echipaj de intervenţie rapidă. Ursuleţul este internat acum în secţia de terapie post-operatorie şi este în afara oricărui pericol. "Regiunea palmară dreaptă practic îi lipsea în totalitate; regiunea braţului şi antrebraţului prezenta o plagă jupuită foarte urâtă, suprainfectată. Era foarte agitat, vă daţi seama... pe lângă rana pe care o avea a ajuns deodată legat de nişte oameni într-o pătură şi adus la noi... a ajuns aici, l-am stabilizat, l-am operat. A trebuit să îi amputăm braţul. Actualmente e aici, în tratament", a povestit George Vlad, chirurg veterinar în cadrul Centrului pentru Animale Sălbatice din Petreşti, Vrancea.
Toţi puii de urs ce rămân fără mamă, ajung înn centrul ce se află în munţii Harghitei. Aici se află o echipă de biologi şi silvicultori ce au grijă ca ei sa crească şi să fie pregătiţi să supravieţuiască în sălbăticie. "Spaţiile oferite sunt identice cu cele în care creşte ursul şi creşte în funcţie de necesităţile ecologice ale animalelor. Aici ei îşi pot dezvolta instincte înăscute: căţararea, căutarea hranei, evitarea pericolelor care pot aparea. Chiar dacă nu au mamă, puii de urs au înăscute acele caracteristici şi calităţi care le vor asigura mai tarziu supravieţuirea. iar aceste caracteristici: cum să-şi procure hrana, să se apere sunt nişte aptitudini instinctuale, codificate genetic", a explicat Leo Bereczky, coordonatorul orfelinatului.