Evenimentul Zilei > Justitie > Cum a fost fugărit cu o icoană denunţătorul lui Cristian David în timp ce purta tehnică DNA
Cum a fost fugărit cu o icoană denunţătorul lui Cristian David în timp ce purta tehnică DNA

Cum a fost fugărit cu o icoană denunţătorul lui Cristian David în timp ce purta tehnică DNA

Afaceristul Gheorghe Doloiu a povestit în instanţă un episod plin de umor, avându-l ca protagonist pe Adrian Mladin

Magistraţii Instanţei supreme au continuat, ieri, audierile în dosarul în care fostul ministru de Interne Cristian David este judecat pentru că ar fi luat mită 500.000 de euro în 2007 de la fostul primar al comunei Jilava, Adrian Mladin, pentru a interveni pe lângă prefectul de Buzău de atunci, Cristinel Bîgiu, în vederea reconstruirii dreptului de proprietate asupra unor terenuri din Buzău.În faţa instanţei a vorbit timp de peste 2 ore afaceristul Gheorghe Doloiu, partener de afaceri al lui Adrian Mladin. Acesta dat ample detalii în legătură cu afacerile cu terenuri din Buzău. Atât el cât și Mladin erau interesaţi să cumpere terenuri agricole cât mai ieftin, cu 3-5 euro/mp, pe care să le reconstituie în imobile mai mari, în așa fel încât să devină interesante pentru investitorii străini, care le cumpărau pentru 100- 200 de euro/mp.

La un moment dat, între Doloiu și Mladin a fost încheiat un contract de promisiune de vânzare-cumpărare pentru două loturi de teren, unul de 14.000 mp, altul de 10.000 mp. Până să bată palma definitiv, a apărut un fond de investiţii american care s-a arătat interesat de ultimul lot, iar Mladin i-a dat lui Doloiu echivalentul în lei a un milion de euro pentru a renunţa la înscrierea în cartea funciară a imobilului.

Explicaţii halucinante

Președinta completu lui s-a declarat „pierdută pe drum” de explicaţiile lui Doloiu, iar atât Cristian David cât și fostul său consilier, Roger Niţescu, asistau la ședinţa ca la slujbă, cu degetele împreunate și coatele rezemate pe băncile din faţă.

Judecătoarea nu înţelegea cum Mladin a preferat să îi dea lui Doloiu o sumă fabuloasă, când ar fi putut, pur și simplu, să treacă peste promisiune și să vândă direct americanilor.

Dacă până atunci a fost nevoie ca avocaţii să închidă geamurile pentru a se auzi depoziţia lui Doloiu, la insistenţele judecătoarei acesta a răbufnit: „Mladin a preferat să îmi dea mie 1 milion (…) și nu a vândut direct pentru că (…) societatea era scrupuloasă și nu cumpăra dacă se putea ivi un litigiu. El a preferat să îmi dea un milion ca să își ia 5. (…) În 2014 m-am întâlnit cu Mladin și am văzut că e foarte nervos. Voia să afirm că sumele de bani pe care le-am primit erau pentru Bîgiu. Umblam ca tâmpitu’ după el prin birou cu o o icoană și îi spuneam: pune, mă, mâna pe icoană, că eu pun! Așa de tâmpit eram. Nu mi-am dat seama că are tehnică pe el”.

Acuzaţiile DNA

În data de 16 iulie 2015, fostul ministru al Internelor Cristian David a fost trimis în judecată de DNA fiind acuzat că a primit 500.000 de euro pentru a interveni la prefectul de Buzău în favoarea unei persoane care revendica un teren. Tot atunci, au fost deferiţi Justiţiei fostul prefect de Buzău, Cristinel Bîgiu, șeful de cabinet al lui David, Roger Niţescu, dar și omul de afaceri Gheorghe Doloiu. Potrivit rechizitoriului, David ar fi primit banii de la Adrian Mladin prin intermendiul șefului său de cabinet, Roger Niţescu. Atât Adrian Mladin, cât și Roger Niţescu au formulat denunţuri la DNA împotriva lui Cristian David, însă acesta din urmă a negat în repetate rânduri că a primit mita.