"Doar Dumnezeu mă mai poate ajuta", spunea judecătorilor, cu ochii în lacrimi, la ultimul termen din procesul de corupţie, fostul ministru PNL, deputatul Relu Fenechiu (48 de ani). Rugăminţile şi lacrimile nu i-au fost de niciun folos. Curtea Supremă a decis definitiv, ieri, că Fenechiu este corupt şi l-a trimis la reeducare, cinci ani, după gratii.
Sentinţa TV
Parlamentarul a ascultat sentinţa în direct, la televizor, în vila sa impozantă din cartierul ieşean Bucium. Alături de el, au fost prietenii săi apropiaţi, preşedintele CJ Iaşi, Cristian Adomniţei, şi viceprimarul oraşului Iaşi, Marius Danga. "Domnul Fenechiu este un bărbat puternic. Este optimist, dar la câte s-au văzut în ţara asta este pregătit pentru orice decizie", l-a dat pregătit de orice Danga. Vecinii care l-au văzut înainte de pronunţarea sentinţei spun că era foarte speriat, chiar dacă din când în când mai făcea câte-o glumă, doar aşa, pentru a arăta că nu este foarte slab.Pătruns de solemnitatea momentului, Adomniţei nu a vrut să facă niciun comentariu, l-a părăsit înainte de aflarea sentinţei, trebuia să ajungă la şedinţa CJ.
Verdictul a venit implacabil, fix la ora 15.30: Relu Fenechiu, fratele său, Lucian, şi asociatul său, Damian Bogdan, au primit câte cinci ani de închisoare. Trei directori de la Electrica Moldova au fost găsiţi vinovaţi şi condamnaţi: Ioan Turbatu (şase ani), Petre Andronache (şapte ani) şi Ion Marghidan (şase ani). Toţi acuzaţii au fost obligaţi să plătească prejudiciul adus statului: 5,7 milioane de lei. Imediat, singurii care au ieşit să-l sprijine moral au fost liberalii. "Din perspectiva umană îmi exprim însă regretul că cineva trece printr-o astfel de experienţă. Pentru PNL este o pierdere, Relu Fenechiu fiind un om politic cu experienţă şi care a pus bazele multor proiecte liberale", l-a compătimit Cristina Pocora, purtătorul de cuvânt al PNL.
S-a dus singur în celulă
Fostul ministru nu a mai aşteptat mandatul de arestare şi alte mesaje de solidaritate. Şi-a trimis prin fax demisia din PNL şi, la ora 18.15, s-a dus, împreună cu fratele său, la Inspectoratului Judeţean de Poliţie. Cei doi au fost încarceraţi şi urmează să fie transferaţi în penitenciar.
Fenechiu se află la al treilea mandat de deputat.El este căsătorit şi are doi copii. Naşul său de cununie este Dan Radu Ruşanu. El a fost membru al PNL timp de 18 ani şi a fost unul dintre cei mai influenţi lideri liberali.
Transformatoare contra vile
În iunie 2012, Relu Fenechiu a fost trimis în judecată de procurorii DNA în dosarul "Transformatorul". A vândut transformatoare vechi, cumpărate de la un bulibaşă din comuna ieşeană Grajduri, către Electrica Moldova şi a fost acuzat de complicitate la abuz în serviciu. Cu complicitatea directorilor, Fenechiu s-a îmbogăţit. Apoi, unora le-a ridicat case cu firma sa de construcţii.
În numai un an, lotul Fenechiu era condamnat, pe fond, la ani grei de închisoare. Când şi-a dat seama de gravitatea situaţiei, fostul ministru a încercat să schimbe tactica de apărare, dar era deja prea târziu. După alte şase luni, toţi inculpaţii au primit pedepse cu executare. Conform tradiţiei, "uneltele", funcţionarii statului, au primit pedepse mai mari decât cel care a pus la cale afacerea ilegală.

Te-ar putea interesa și: