Cum a făcut implozie submersibilul Titan. Imagini simulate cu tragedia din adâncurile oceanului Atlantic. Video

Cum a făcut implozie submersibilul Titan. Imagini simulate cu tragedia din adâncurile oceanului Atlantic. VideoSursa foto: EVZ

O animație concepută de o publicație germană prezintă o ipoteză cu privire la implozia care a dus la distrugerea submarinului Titan. Cinci persoane au murit în catastrofa de zilele trecute, din adâncurile oceanului Atlantic, din apropierea epavei Titanicului. Autorităţile canadiene au început o anchetă legată de condițiile în care s-a produs accidentul.

Publicația germane Bild a prezentat o animație care arată cum s-ar fi produs implozia care a dus la distrugerea submarinului Titan, în apropierea epavei Titanicului. Submersibilul s-a scufundat duminică, 18 iunie 2023, spre epava Titanicului, având la bord cinci persoane. În rezervoarele sale se afla oxigen pentru 96 de ore, iar costul unui bilet pentru excursia de exlorare a fost de 250.000 de dolari.

La bord, în momentul scufundării se aflau miliardarul britanic Hamish Harding, omul de afaceri britanic Shahzada Dawood, fiul acestuia, Suleman Dawood, directorul executiv și fondatorul OceanGate, Stockton Rush și pilotul francez al submersibilului, Paul-Henri Nargeolet. Compania OceanGate, organizatorul expedițiilor submarine are sediul în SUA.

Mai multe fragmente ale submersibilului au fost localizate în urma dezintegrării prin implozie, inclusiv conul de coadă al navei și două secțiuni ale corpului sub presiune, au transmis oficialii Gărzii de Coastă.

Resturile au fost descoperite, de un vehicul de scufundare robotizat care a explorat fundul mării, la aproximativ 488 de metri de prova Titanicului, la 4.000 de metri adâcime. Informația a fost prezentată presei de John Mauger, din cadrul Pazei de Coastă americane.

Autoritățile canadiene investighează cazul

În acest context, autoritățile din Canada, mai exact Biroul pentru siguranţa transporturilor (BST) „a început o anchetă de securitate (...) asupra incidentului mortal în care a fost implicată nava Polar Prince”, nava canadiană de pe care a plecat  micul submersibil de turism. Anunțul a fost făcut chiar de președintele instituției, Kathy Fox.

Biroul pentru siguranţa transporturilor din Canada este organismul însărcinat cu anchetele privind accidentele aeriene, feroviare şi maritime. Obiectivele pe care le urmărește sunt legate de îmbunătățirea siguranței transportului. BST nu formulează concluzii pentru a trage la răspundere eventualii responsabili, civil sau penal. Este de așteptat ca ancheta să dureze până la doi ani, conform estimărilor, însă BST va căuta să obțină rezultate mai repede, deoarece toată lumea vrea răspunsuri în acest caz, mai ales familiile, a indicat Kathy Fox.

De altfel, o echipă a BST a și ajuns la St. John's, în Newfoundland şi Labrador, unde „examinează locul evenimentului şi epava, audiază martorii şi adună toate informaţiile relevante”.

O altă anchetă, a fost deschisă de către Jandarmeria regală canadiană (GRC) ai cărei investigatori au început „să examineze circumstanţele care au dus la moartea celor cinci persoane aflate la bordul submersibilului”. Informația a fost prezentată de Kent Osmond, un responsabil al GRC din provincia Newfoundland şi Labrador.