Prieten foarte apropiat cu Cristi Borcea, antrenorul Emil Ursu a oferit câteva indicii despre cum s-a îndreptat fostul acţionar al echipei Dinamo spre primul milion de dolari, transformat între timp într-o avere de câteva zeci de milioane de euro.
Datorită prieteniei pe care au legat-o în 1984, tehnicianul echipei a doua a celor de la Dinamo a putut observa talentul nativ pentru afaceri al lui Cristi Borcea, una dintre explicaţiile pentru care în prezent a devenit milionar în euro. În drumul său spre primul milion de dolari, Borcea a început să simtă gustul banilor încă de la o vârstă fragedă.
Spiritul său antreprenorial s-a adaptat perfect vremurilor care reprezentau ultimii ani ai Epocii de Aur şi astfel tânărul Borcea câştiga într-o seară o sumă pentru care un muncitor într-o o uzină comunistă putea munci şi două săptămâni. Despre acele vremuri a vorbit recent Emil Ursu, într-o emisiune marca GSP.
Borcea „producea” şi 1.000 de lei pe seară
Dragostea pentru Dinamo a fost cea care i-a apropiat iniţial pe cei doi, după care prietenia lor s-a cimentat până la un nivel în care Borcea i-a devenit naș actualului tehnician al echipei secunde Câinilor. Aşa cum vom observa în rândurile de mai jos, puştanul Borcea îşi crease deja un cheag pentru viitoarele afaceri până la Revoluţie.
„El avea 14 ani, eu aveam 20. Clubul mi-a dat o garsonieră. Cristi locuia vizavi, la etajul 3. A venit, mi-a zis că e dinamovist, iar mie mi-a plăcut că era foarte spontan. L-a dus mintea să facă bani diabolic de la vârsta aia. Eu am primit apartament în Tei, s-a mutat apoi și fratele meu la București și l-am luat la mine.
Aveam video, televizor color, care pe vremea aia nu prea existau. Cristi venea nonstop la mine. La 15 ani lua video-ul și televizorul color și difuza filme prin blocuri. Câștiga între 700 și 1000 de lei pe seară. Pleca cu ele sau îi chema pe alții la noi, se descurca. În fiecare seară când eram liber, dacă ieșeam la restaurant, eram împreună. Am rămas prieteni, suntem și rude, el cu Mihaela (n.r. – prima soție a lui Cristi Borcea) mi-au botezat fata. În 1988, Cristi a fost cavaler de onoare la nunta mea”, a dezvăluit Ursu pentru GSP.
Afacerile i-au adus şi necazuri mari, nu doar satisfacţii
Totuşi, anumite afaceri au mers cum nu se poate mai prost pentru Cristi Borcea, care a plătit cu libertatea pentru că şi-a asumat anumite riscuri în dorinţa de a câştiga şi mai mulţi bani. Astfel, la la 6 noiembrie 2019, Borcea era eliberat din penitenciarul Jilava după ce magistrații Tribunalului Ilfov aprobaseră eliberarea condiţionată a fostului acţionar de la FC Dinamo Bucureşti.
Omul de afaceri fusese încarcerat la Jilava din luna februarie. El primise o condamnare la o pedeapsă de 7 ani și 6 luni în cele două dosare, dintre care 5 ani și o lună a stat în detenţie. Odată ce instanța i-a admis definitiv cererea de liberare condiționată, Borcea execută restul pedepsei în libertate, fiind supravegheat de un ofițer de probațiune până la executarea integrală.
Magistraţii Judecătoriei Sectorului 4 sunt cei care au decis ca la 11 septembrie 2019 Borcea să poată fi eliberat condiționat. Ulterior, decizia a fost contestată de procurorii DNA, care au cerut ca Borcea să execute în continuare pedeapsa în penitenciar, pentru că nu a dat dovadă de „stăruința în muncă și reeducare”.
Totuşi, la începutul lunii octombrie, Borcea primea de la Penitenciarul Jilava o permisie pentru „bună purtare” și reuşea să petreacă 5 zile alături de familie. El testase gustul eliberării condiționate şi în iulie 2018, după ce executase 4 ani și 4 luni din pedeapsa de 6 ani și 4 luni de închisoare primită în dosarul transferurilor de jucători. Din păcate pentru el, a fost reîncarcerat pe 8 februarie 2019, după ce a fost condamnat la 5 ani de închisoare în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Constanţa şi Mamaia.