Cum "a explodat" sexualitatea fetiţelor de la vârste fragede
- Cristina Lica
- 8 mai 2011, 12:25
Sexualitatea intră în viaţa fetelor pe toate canalele. Moda pentru copii, programe TV, chiar şi ecranizarea poveştilor, revistele şi site-urile de socializare, vedetele "umflate" de marketing şi limbajul necenzurat al adulţilor, toate "emancipează" înainte de vreme fetele.
Fetiţele din ziua de azi au o copilărie mai "comercială" decât mamele lor, iar copiii lor vor avea o copilărie mai comercială decât ele. Se investesc sume uriaşe în publicitate pentru a se atrage un nou "target": copiii şi fetele în special.
Haine în culori tari, sutiene cu buret pentru fete de opt ani, păpuşi "sexy", pantofi lăcuiţi de prinţesă, truse de machiaj în miniatură, vedete ca "Hannah Montana", "umflate" cu pompa de publicitate, emisiuni "de familie" de tip reality-show, toate "aruncă în aer" sexualitatea fetiţelor.
Până şi teatrul de păpuşi a început "să scape la montaj" scene cu conotaţie sexuală. Psihologii explică efectele maturizării forţate, şi riscurile la care fetele sunt expuse, dar şi cum pot părinţii să-şi protejeze copiii.
Cultura de masă le vrea "prinţese" în aşteptarea lui Făt-Frumos
Dacă v-aţi întrebat vreodată ce ar putea fi "sexy" la o păpuşă sau la prinţesele din desene şi poveşti, aflaţi că "păpuşile sunt doar prima fază". "Este momentul când fetele iau contact cu cultura de masă. Şi, ce le cere mai întâi de toate cultura de masă: să fie inteligente, competente, creative? Nu, să fie prinţese. Sunt parte dintr-un scenariu, în care miezul acţiunii sunt ele, în aşteptarea lui Făt-Frumos", spune Peggy Orenstein, autorul cărţii "Cindarella ate my daughter" ("Cum mi-a înghiţit Cindarella fiica").
Fetele devin mai vulnerabile în faţa depresiei, tulburărilor de alimentaţie, comportamentului sexual riscant. "În afara faptului că sunt caraghioşi nişte copii cu pretenţii de adult, aceste înclinaţii precoce spre sexualitate sunt nocive pentru dezvoltarea lor psihică. În timp, pot dezvolta nevroze sau tulburări de personalitate, probleme în relaţia cu sexul opus, probleme de percepţie de sine. Sunt distruse toate noţiunile de cuplu, familie sau moralitate", atrage atenţia psihoteraputul Keren Rosner, de la Cabinetul "Mentarex Consult" din Bucureşti.
Părinţii scapă comentarii cu conotaţie sexuală
Ce începe cu Cenuşăreasa, continuă mai târziu, pe la 6-12 ani, cu Hannah Montanah sau alte personaje de acest tip a căror principală preocupare este flirtul şi moda. Dintr-o dată, toate vor să fie "dive".
Dintotdeaua au existat staruri care le-au mers la inimă copiilor, dar astăzi mai mult ca oricând, revistele şi emisiunile TV le aduc în casele lor. "Cu cât ne îndreptăm spre pubertate, fetele sunt captivate de personajele din lumea filmului sau de cântăreţe, care şi ele sunt în mare parte personaje dezinhibate şi un stil vestimentar provocator. Cu toată această susţinere a libertinajului este foarte greu să fereşti o fetiţă de acest subiect", subliniază psihoterapeutul. Televiziunea a fost blamată dintotdeauna că "spală" creierul copiilor.
Nu doar Hannah Montana intră în capul copiilor şi nu mai iese. Aşa-zisele show-uri "de familie", reality-show-urile, comentate de părinţi în prezenţa copiilor, "scapă" scene cu conotaţie sexuală greu de tradus de părinţi.
"Comportamentul şi limbajul necenzurat al adulţilor obişnuiesc fetele cu sexualitatea înainte să ştie cu ce se mănâncă. Invazia revistelor şi emisiunilor care publică, dezbat şi susţin aceste subiecte fără pudoare livrează exemple de urmat: posturi, îmbracaminte, atitudine provocatoare", adaugă psihoterapeutul Keren Rosner.
Mamele "dau apă la moară" fetiţelor fără să vrea. "Când îţi duci fata de cinci ani la salon, îi zici: aştia suntem noi, adulţii, aşa ne petrecem timpul. O înveţi că astfel de lucruri o fac valoroasă, pentru că nu îi oferi imaginea de ansamblu. N-o iei, de exemplu şi la job. Am întâlnit fete care au dat şcoala pe modă, pentru a atrage admiraţia celorlalţi prin atitudini provocatoare", adaugă psihologul Rosner.
Aceasta mai atrage atenţia asupra unui fenomen: "Din dorinţa de afirmare sau de a atrage atenţia, adulţii îşi îmbracă copiii nepotrivit şi exagerat".
Indecenţa fetelor începe de la grădiniţă
Unde se termină cochetăria şi începe îngrijorarea părinţilor? Cea mai mare provocare pentru părinţi este să înveţe să spună "nu". Iar când spun nu, e ca şi cum le-ar strica toată distracţia copiilor, ceea ce face fructul interzis mult mai tentant.
"Permisivitatea părinţilor în dorinţa lor de a nu refuza poftele unui copil poate uneori să fie dăunătoare. A-ţi proteja fetiţa nu înseamnă să nu-i vorbeşti deloc despre sex sau să nu-i faci nicioadată complimente, însă o mamă care va accepta ca fiica ei să se machieze la 11 ani, nu o sa îi poată interzice acest lucru la 12 ani", atrage atenţia psihologul.
Majoritatea părinţilor care îşi aduc copiii la psiholog cu probleme de adaptare la şcoală sau cu tendinţa de abandon şcolar se plâng şi de preocuparea exagerată pentru sexualitate. "Mi-am surprins de câteva ori fetiţa de şapte ani discutând aprins despre sex cu prietena ei. Altădată, când a fost invitată la aniversarea unei prietene, a fost curioasă să afle dacă are şi băieţi invitaţi şi cine sunt", povesteşte Andreea, mama fetiţei.
"Interesul sporit pentru a atrage atenţia băieţilor izvorăşte din permisivitatea părinţilor legată de tema sexualităţii, încurajarea comportamentului indecent al copiilor încă de la grădiniţă în relaţia cu sexul opus", mai atenţionează psihologul.