Cum a devenit Raed Arafat un fel de Nicolae Ceaușescu al luptei împotriva Coronavirus
- Magda Spiridon
- 12 martie 2020, 06:00
Conferință de presă la ministerul de Interne, miercuri, 11 martie 2020, transmisă de toate posturile de televiziuni de știri și de RRA și TVR. Atenția presei își are o explicație simplă.
S-a zvonit prin toate redacțiile că urmează să se anunțe măsuri drastice de limitare a libertăților individuale, de dare peste cap a vieții cotidiane a milioane de români sub semnul Războiului împotriva Coronavirus.
Și într-adevăr la această conferință de presă, sînt anunțate măsuri de o severitate nemaiîntîlnită în postdecembrism. Ca de exemplu cea de la punctul 4:
„Restricționarea activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive și de divertisment în spații închise cu participarea a peste 100 de persoane, până la data de 31 martie, cu posibilitatea de prelungire. Asta înseamnă teatre, săli de cinema, orice altă activitate care se desfășoară într-un spațiu închis, până la 100 de persoane ok, peste 100 de persoane nu.
Dacă sunt activități ce pot să se desfășoare în aer liber, cum, de exemplu, sunt unele activități religioase, care nu trebuie neapărat să intre toate lumea în lăcașul de cult și poate o parte afară să urmărească slujba prin difuzarea, acest lucru se poate face, dar în interior 100 de persoane maxim în spațiul închis.”
Consecințele unei asemenea măsuri sînt incalculabile atît din punctul de vedere al celor care lucrează în domeniul cultural și în domeniul religios (teatrele se trezesc fără activitatea care le dă suportul moral, dar și cel financiar, bisericile își văd afectate slujbele), cît și din punctul de vedere al celor care consumă arta, care merg la biserică.
Bogdan Iacob duce de ceva vreme pe Impolitics.ro o campanie salutară prin care atrage atenția asupra unei realități de o gravitate excepțională:
Absența temeiului legal pentru impunerea unor astfel de măsuri de limitare a libertăților individuale.