Cum a devenit Arafat "Sistemul" împotriva căruia a LUPTAT la început
- Costin Popa
- 26 noiembrie 2015, 09:52
Raed Arafat este cel care a înființat, LA Târgu Mureș, Serviciul Mobil de Urgență Reanimare și Descarcerare (SMURD). Cariera acestuia este analizată în amănunt pe un blog.
Raed Arafat a fost perceput la început drept omul care luptă împotriva Sistemului. Asta și datorită SMURD care, într-o țară în care acțiunile de mântuială, învârtelile economice, șpăgile, impostura sunt toate la ele acasă, acest serviciu a fost o pasăre rarîă în peisaj. Tocmai de aceea, șefii din Sănătate l-au bocoitat mereu și au pus frână reformelor propuse de Arafat, informează blogul sareinochi.com.
Cu timpul, Arafat avea să se schimbe și să devină el însuși sistemul. Totul a culminat cu anul 2012, atunci când după un schimb de replici cu Traian Băsescu, au existat proteste de stradă din cauza cărora a căzut Guvernul Boc. “După tragedia din 2003, a ajuns secretar de stat în ministerul Sănătății. Din această poziție, în 2012, a intrat în conflict cu fostul președinte al României, Traian Băsescu – conflict ce a generat mișcări televizate de stradă din partea USL și a Antenelor lui Dan Voiculescu, ce au dus la demisia guvernului Boc. Totul a pornit de la Legea Sănătății și marile interese pe care legea propusă de specialiștii de la Cotroceni le făceau praf. Traian Băsescu a intervenit telefonic la o emisiune a Realității TV în care era invitat Raed Arafat și i-a reproșat acestuia că ar crea o „psihoză publică”. „Care este nemulțumirea dumneavoastră față de legea sănătății? Asistența medicală de urgență va fi gratuită, indiferent de asigurator. Și în acest moment există ambulanțe private. Avem spitale cedate administrațiilor locale. Ar fi rău ca administrațiile locale să cumpere ambulanțe pentru aceste unități? Sau ar fi rău ca spitalele private să cumpere ambulanțe pentru transferul pacienților către spitalele de stat? Cu ce vă deranjează dacă o ambulanță privată ajunge mai repede?”. În loc să răspundă problemelor ridicate de către președinte, Raed Arafat a preferat să se dea victimă, amenințând cu demisia: „Nu e o luptă personală, mâine pot să găsesc un loc și să mă duc imediat, și cu plată și cu salariul mai bun”, informează sursa mai sus citată.
Problema cu SMURD devenise simplă: Arafat a luptat cu sistemul pentru a sparge monopolul de stat pe Salvare, până când a căpătat el însuşi un soi de monopol. Arafat chiar a început să blocheze anumite reforme din sistemul de sănătate. “Așa am aflat că Arafat vrea monopol total al statului pe Urgențe – ceea ce mie mi se pare o abdicare de la principiile sale. Băsescu vroia ca unii privati să poată interveni în lanțul urgentelor mai ales în zonele geografice neacoperite de stat (și sunt o droaie din acestea). Nu se vroia privatizarea Urgențelor, ci doar a unor servicii din lanțul acestora. Șmecheria era (și mai este), din păcate, alta: Arafat se lupta pentru monopol total la Urgențe și, din caua notorietății lui, cei care se opun întregii legi a Sănătății (băieții deștepți din sistem și portavocile lor din USL), au găsit un argument parșiv să o respingă toată pe motiv că “până și Arafat se opune”. Că mai apăreau niște privați la serviciul de Urgență era o miză prea mică față de ce se dorea a fi legea”, mai scrie pe blogul respectiv.