EXCLUSIV. Bugetul de salubrizare și de reabilitare a străziilor din Sectorul 5 a dispărut de trei ani. Vanghelie dă vina, în actele oficiale, pe criză
- Antoaneta Etves
- 5 decembrie 2014, 23:00
Zeci de străzi au fost contractate de edilul Sectorului 5 al Capitalei, Marian Vanghelie, în perioada 2006-2010, și nu au mai fost achitate, pe motiv că s-au terminat banii din vistieria sectorului. În tot acest timp, zeci de milioane de euro, bani publici, ar fi fost spălaţi de primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, potrivit postului B1 TV, care citează site-ul marinbadea.com.
Edilul Sectorului 5 al Capitalei, Marian Vanghelie, nu mai mătură, nu mai spală străziile, nu mai repară școliile și nu mai asfaltează de ani buni, pe motiv că este criză și că sectorul pe care în conduce ar fi sărac, potrivit memoriilor trimise în ultimii patru ani de edilul PSD către Consiliul General al Capitalei.
Recent au apărut în presă informații cum că edilul s-ar fi folosit de două firme-fantomă, deţinute de un cântăreţ bisericesc dintr-un sat din judeţul Călăraşi, în cee ace privește reabilitarea străziilor din sector. Este vorba despre 17 milioane de euro, bani viraţi în 2011 din bugetul Primăriei Sectorului 5 în conturile unor firme de casă ale primarului, abonate la licitaţii cu statul.
Aceste informaţii au ieşit la iveală în urma unor controale ale fiscului din Călăraşi, care a sesizat deja organele de anchetă penală. Dosarul se află acum la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Evazioniştii au folosit metoda clasică de spălare a banilor. Au plimbat contractele prin firme fantomă şi nu au plătit taxele către bugetul de stat, susține postul B1 TV.
A anunțat în 2011 că este criză
Marian Vanghelie a trimis, în 2011, către Consiliul General al Capitalei de la acea vreme mai multe memorii în care explică că nu mai poate achita lucrările efectuate pe zeci de străzi, în baza a 10 contracte încheiate de Primăria Sectorului 5 în perioada 2006-2010, potrivit datelor obținute de EVZ. El a cerut aleșilor generali să achite lucrări de 148 de milioane de lei, pe motiv că nu mai are bani. Unele străzi erau gata, iar altele realizate în proporție de 20- 60 la sută.
Cu toate aceste, inspectorii fiscali au descoperit că în 2011 s-ar fi efectuat plăți de către Primăria Sectorului 5 către două firme de casă a edilului PSD, potrivit informațiilor apărute în presă. Potrivit acestora, firmele de casă ale lui Marian Vanghelie câştigau contracte pe bandă rulantă cu Primăria Sectorului 5. Lucrările erau subcontractate, către alte două societăţi deţinute de cântărețul bisericesc din comuna Boşneagu, judeţul Călăraşi. După ce banii erau trecuţi prin aceste firme-fantomă, prin intermediul unor documente fictive de achiziţii publice, toţi erau retraşi în numerar, iar la bugetul de stat nu ajungea niciun leu.
Buget la secret și focare de infecție
Primarul Sectorului 5 cere acum Consiliului General al Capitalei să măture și să deszăpezească străzile pe care le administrează, pe motiv că nu mai are bani. Aleși generali i-au cerut să dovedească, dar edilul PSD ține la secret bugetul de ani de zile. Pe străzi sunt munți de gunoaie, iar acum vine zăpada.
Pe de altă parte, aleșii generali ai Capitalei votează de trei ani contracte pe bandă rulantă de extremă urgență pentru măturarea și deszăpezirea Sectorului 5 al Capitalei. Motivul: edilul PSD, Marian Vanghelie, nu mai vrea să curețe străzile și a cerut ca aleșii generali să preia salubrizarea sectorului. „Ce putem face? Vine iarna și oamenii nu pot sta așa. Ne spune că nu are bani, iar când îi cerem bugetul- nu primim niciun răspuns”, a declarat, pentru EVZ, consilierul general Cornel Pieptea.
Potrivit acestuia, edilul Sectorului 5 nu a făcut dovada niciodată, din 2010 și până în prezent, că nu are bani ca să măture și să curețe străzile de zăpadă. Și alesul Mircea Raicu a explicat că nu este în regulă ceea ce cere edilul, pentru că fiecare primar de sector, atunci când a primit în subordine serviciul de salubrizare a primit și banii necesari pentru a putea angaja firme specializate. „Potrivit legii, fiecare edil a primit banii. Vom vedea cum motivează, dar nu este în regulă să se ceară procedură de urgență de fiecare dată”, a explicat, pentru EVZ, alesul general Mircea Raicu