Evenimentul Zilei > Actualitate > Cum a ajuns Victor Ponta premierul lui Traian Băsescu. VEZI LISTA posibililor miniştri ai USL
Cum a ajuns Victor Ponta premierul lui Traian Băsescu. VEZI LISTA posibililor miniştri ai USL

Cum a ajuns Victor Ponta premierul lui Traian Băsescu. VEZI LISTA posibililor miniştri ai USL

Şeful statului l-a desemnat în funcţia de prim-ministru pe preşedintele PSD, care va forma un guvern USL.

Preşedintele PSD Victor Ponta a acceptat fără ezitare să fie desemnat prim-ministru cu toate că, recent, afirma răspicat că nu vrea să fie premierul lui Traian Băsescu şi că preia funcţia doar după alegeri.
Victor Ponta are la dispoziţie 10 zile pentru a veni cu lista de miniştri şi cu programul de guvernare pentru a cere votul de învestitură. Premierul desemnat are nevoie să întrunească majoritatea voturilor parlamentarilor, adică 231.
Exact cât a avut nevoie Opoziţia pentru demiterea guvernului Ungureanu. Guvernul Ponta se bazează pe cele 226 de voturi ale USL, dar şi pe grupul minorităţilor naţionale.
De altfel, deputaţii minorităţilor au avut o contribuţie decisivă la aprobarea moţiunii de cenzură prin care Guvernul Ungureanu a fost demis. Din cele 235 de voturi pentru moţiune, zece au venit de la grupul minorităţilor, aflat în coaliţia guvernamentală care, oficial, îl susţinea pe Ungureanu.
Guvernul Ponta va fi unul PSD-PNL, format pe principiul numărului egal de miniştri. La două-trei portofolii aspiră şi PC, partidul condus de Dan Voiculescu.
Guvernare sau suspendare
Deşi afirma că "niciodată în mandatul său nu-l va desemna pe Victor Ponta premier", şeful statului a dat curs solicitării făcute de liderii Opoziţiei. USL a clamat la Cotroceni deţinerea majorităţii parlamentare şi l-a propus pe Victor Ponta.
Cum nu au mai existat alte propuneri – PDL se retrăsese din joc, spunând că nu avansează niciun candidat de prim-ministru – iar UDMR ceruse alegeri anticipate, varianta Ponta a fost singura fezabilă.
USL a mers la Cotoceni anunţând public o poziţie de forţă: Traian Băsescu îl desemnează pe Victor Ponta ca prim-ministru sau, dacă nu, atunci declanşează suspendarea acestuia din funcţia de preşedinte al României, după cum anunţa vicepreşedintele PNL, Relu Fenechiu, înaintea de a intra pe poarta Cotrocenilor.
Provocările cabinetului Ponta
Noul premier Ponta va avea câteva chestiuni sensibile de rezolvat:

  • Să găsească reurse financiare pentru a reîntregi salariile bugetarilor şi pentru a restitui pensionarilor cota de 5% CASS reţinut;
  • Să rezolve problema restituirii imobilelor naţionalizate;
  • Să reducă CAS-ul;
  • Să încheie programul de privatizări şi restructurări ale companiilor de stat convenit cu FMI;
  • Să reducă evaziunea fiscală şi să crească gradul de colectare a taxelor la buget. 

"Victor Ponta a fost singurul nume propus la consultări pentru funcţia de prim-ministru. Îi încredinţez misiunea de a forma Guvernul."
TRAIAN BĂSESCU, preşedintele României

Cabinetul Ponta: schiţă cu favoriţii
Viitorul guvern USL va lucra pe structura celui actual, susţin surse din cadrul acestei alianţe: 16 miniştri şi un vicepremier. Portofoliile nu vor fi împărţite după principiul "unul mie, unul ţie", ci vor fi luate în considerare trei-patru nume pentru fiecare minister.
Există însă şi favoriţi: pentru scaunul de vicepremier sunt în cărţi conservatorul Daniel Constantin şi secretarul general al PSD, Liviu Dragnea. Dragnea este vehiculat şi la Interne, alături de Dan Nica, dar şi la Dezvoltare Regională, unde ar putea fi şi un tehnocrat.
La Externe – Titus Corlăţean, Justiţie – Dan Şova, Industrie – Iulian Iancu sau Constantin Niţă, Sănătate – Florian Popa sau Nicu Bănicioiu, Mediu – Carmen Moldovan.
De la PNL, Claudiu Doltu este dat la la Finanţe, Eduard Hellvig – Transporturi, Mircea Diaconu – Cultură, Maria Cîmpeanu– Muncă, Corneliu Dobriţoiu- Apărare, Relu Fenechiu – Comunicaţii, Andrei Marga – Educaţie.
La Agricultură este dat Daniel Constantin, la Fondurile Europene – un tehnocrat sau liberala Ramona Mănescu, iar la Economie, analistul Liviu Voinea sau un alt tehnocrat.
Moţiune negociată până la buza urnei
Laura Ciobanu
Ieri, centrul de greutate al Parlamentului nu a fost în plen, unde s-a dezbătut moţiunea, ci prin diverse cotloane în care nehotărâţii au negociat până în ultima clipă cu ambele tabere. EVZ vă prezintă filmul unei zile care a schimbat structura puterii.
9.00: Opoziţia se adună în sală. Liderii USL sunt rezervaţi în pronosticuri. Ca să nu mai spună presa că trage chiulul, Crin Antonescu se aşează în bancă şi acolo rămâne două ore, până îşi ţine discursul.
9. 23: Mihai Răzvan Ungureanu îşi face apariţia. "Alţii trebuie să aibă emoţii, nu eu", spune el. Şedinţa începe. Ponta apare mai târziu, prins cu negocierile. De altfel, pe tot parcursul dezbaterii moţiunii, preşedintele PSD se va deplasa de colo-colo prin sală, negociind când cu unii, când cu alţii, în timp ce Antonescu nu s-a urnit din bancă.
10.30: Premierul ia cuvântul. Ponta se aşează în bancă să ia notiţe. Descoperă că nu are pix şi împrumută unul de la un coleg. La bursa pariurilor, Opoziţiei îi mai lipsesc 2 voturi. Emil Boc, prezent în Parlament, îi ia la discuţii pe defectorii din PDL.
11.50: Întrucât a anunţat că va vota moţiunea, şi deci nu mai este suspect, Mircea Geoană îndrăzneşte să se apropie şi să stea de vorbă cu foştii săi colegi de la PSD, renunţând la izolarea în care s-a menţinut de când a fost exclus. E primit cu căldură.
11.57: Liberalul Ciprian Dobre îşi începe discursul vorbind în română şi repetând fiecare frază în maghiară şi engleză. Preşedintele UDMR, Marko Bela, îi va replica: "Din cele trei limbi pe care le-a folosit dl deputat una am înţeles-o şi anume limba română".
12.13: Liderii PSD responsabili cu racolările se laudă că au patru voturi în plus. Deşi nu sunt parlamentari, Marian Oprişan şi Marian Vanghelie patrulează pe culoare. Jumătatea lui Vanghelie, Oana Mizil, demisionară din PSD, a stat cu Geoană în bancă şi va vota la moţiune.
12.28: Deputatul PDL Cătălin Croitoru anunţă că votează moţiunea şi trece la PSD. "Dacă mai demisionează mulţi o să ajung preşedintele PDL", se amuză Silviu Prigoană.
12.30: Sala e agitată, se formează bisericuţe şi, sub ochii lui Mihai Răzvan Ungureanu, se negociază ca-n târg, fără fereală. Ponta, Hrebenciuc, Antonescu iau cu asalt membrii minorităţilor naţionale.
14.00. Începe votul. Opoziţia şi Puterea fac cerc în jurul urnelor şi se supraveghează reciproc.
14. 58: Se anunţă rezultatul. Moţiunea a trecut. Pe parcursul dimineţii, balanţa a înclinat când de o parte, când de alta, în funcţie de negocierile care s-au purtat prin cotloane.

Balanța a fost înclinată și de deputații minorităților naționale, cu care USL a negociat până în ultima clipă, inclusiv în sala de ședințe. Nicolae Mircovici și Nicolae Păun au fost doi dintre cei zece membri ai acestui grup care au votat la moțiune.

Senatorul PDL Sorina Plăcintă a avut o discuție extrem de emoțională cu Elena Udrea. Plăcintă a ieșit înlăcrimată din plen și a anunțat că va vota moțiunea de cenzură. După o serie de discuții cu Radu F. Alexandru, senatoarea s-a răzgândit și nu a mai apărut la vot.

Deputatul PSD Narcis Chisăliță a venit la vot în căruciorul cu rotile, gest pentru care colegii săi de la USL l-au aplaudat în picioare. Liberalul Raymond Luca a venit din SUA, renunțând să mai participe la nunta fiicei sale.
PDL: Emil Boc îşi asumă eşecul
PDL s-a trezit ieri dimineaţă la putere şi s-a dus la culcare fiind în opoziţie, iar pentru aceasta Emil Boc va avea de dat socoteală. După căderea guvernului Ungureanu, democrat-liberalii nu au mai înaintat la Cotroceni o nouă propunere de prim-ministru şi s-au reunit în şedinţă la partid.
Surse democrat-liberale au declarat pentru EVZ că o parte dintre preşedinţii de filiale nu se vor mulţumi cu capul lui Boc, ci se aşteaptă ca toată conducerea partidului să-şi depună mandatul.
Până la alegerile locale din 10 iunie, PDL ar putea avea o conducere interimară, urmând ca după aceea să organizeze un Congres extraordinar. De altfel, Boc a declarat că îşi asumă răspunderea.
"În măsura în care oportunismul şi traseismul au câştigat în politică, îmi asum acest eşec", a declarat el. Rămâne de văzut şi care va fi rolul lui Mihai Răzvan Ungureanu, care a anunţat, după căderea guvernului, că nu şi-a spus ultimul cuvânt.
Citiți și:

  • Ungureanu, atac la Ponta: "România nu este un magazin pe care să-l închizi că pleci Dubai"
  • Cum au "argumentat" Ponta și Antonescu moțiunea USL: "Ungureanu e un securist arogant. Face parte din generația securiștilor"
  • Mihai Răzvan Ungureanu: Nu mă regăsesc în generaţie cu Antonescu şi Ponta
  • Theodor Paleologu, către Victor Ponta: „Votați, nu împușcați"
  • Crin Antonescu, la braţ cu Voiculescu: "Marea pricepere a Ungurenilor e să asculte telefoanele"

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: